ΜΕΘ ΠΑΓΝΗ: Μισές κλίνες εκτός για 25 μέρες λόγω συντήρησης – Μειώνονται ανάλογα και χειρουργεία

Με μειωμένο κατά το ήμισυ αριθμό κλινών θα λειτουργεί η ΜΕΘ του ΠΑΓΝΗ για 25 μέρες (από 23 Οκτώβρη έως και 16 Νοέμβρη) προκειμένου να πραγματοποιηθούν προγραμματισμένες εργασίες απολύμανσης και συντήρησης των μηχανημάτων. Η μείωση των διαθέσιμων κλινών ΜΕΘ θα επιφέρει και τη μείωση των τακτικών χειρουργείων καρδιοχειρουργικών, θωρακοχειρουργικών και άλλων σοβαρών περιστατικών, που συχνά χρήζουν μετεγχειρητικής εντατικής παρακολούθησης και θεραπείας.
Ήδη δύο κρεβάτια ΜΕΘ του ΠΑΓΝΗ είναι συνήθως κλειστά λόγω ανεπάρκειας (νοσηλευτικού κυρίως) προσωπικού.

Σε δήλωσή του ο πρόεδρος του σωματείου Εργαζομένων ΠΑΓΝΗ, Δημήτρης Βρύσαλης, αναδεικνύει το πρόβλημα και σημειώνει:

Στη ΜΕΘ του ΠΑΓΝΗ υπηρετούν 60 περίπου νοσηλευτές, ενώ για να λειτουργεί με ασφάλεια χρειάζονται τουλάχιστον 100. Οι μισοί περίπου από τους υπηρετούντες νοσηλευτές είναι επικουρικοί και ειδικευόμενοι, δηλαδή συμβασιούχοι και εργαζόμενοι που ακόμη εκπαιδεύονται. Και το ιατρικό προσωπικό όμως έχει ελαττωθεί, καθώς, μετά από αρκετές αποχωρήσεις, έχουν μείνει 14 εντατικολόγοι (ενώ παλιότερα υπηρετούσαν 19). Ανεπαρκές είναι και το προσωπικό καθαριότητας καθώς και οι μεταφορείς που καλύπτουν τη ΜΕΘ του ΠΑΓΝΗ.
Η πληρότητα της ΜΕΘ συνήθως υπερβαίνει το 70%, ενώ την τουριστική περίοδο φτάνει το 100%. Πού θα νοσηλεύονται ασθενείς που χρήζουν διασωλήνωσης και μηχανικής υποστήριξης της αναπνοής σε μια περίοδο που αναμένεται έξαρση των ιογενών λοιμώξεων αναπνευστικού; Μήπως σε κοινούς θαλάμους και όχι μόνο υπό την εποπτεία γιατρών νοσηλευτών χωρίς την απαραίτητη εκπαίδευση και εξειδίκευση (σύμφωνα με την εγκύκλιο του Φλεβάρη της αναπληρώτριας Υπουργού Υγείας); Πού θα νοσηλεύονται ασθενείς που διακομίζονται στο ΠΑΓΝΗ από όλη την Κρήτη και το νοτιοανατολικό Αιγαίο; Σημειώνεται ότι και στο Βενιζέλειο τρία κρεβάτια ΜΕΘ είναι κλειστά και οι υποστελεχωμένες ΜΕΘ Ρεθύμνου και Αγίου Νικολάου έχουν μόνο 6-7 κλίνες η καθεμία.
Ο περιορισμός των τακτικών χειρουργείων του ΠΑΓΝΗ θα εκτοξεύσει επίσης περαιτέρω τις αναμονές (μηνών ακόμη και χρόνων) σε μια λίστα με περισσότερους από 3500 ασθενείς. Πόσο ακόμη θα αργούν να χειρουργηθούν ασθενείς, όταν τακτικά χειρουργεία δεν γίνονται ούτε στο Βενιζέλειο ούτε στο νοσοκομείο Ρεθύμνου; Παράλληλα, λίγα είναι τα τακτικά χειρουργεία που γίνονται στο Νοσοκομείο Αγίου Νικολάου, ενώ έχει κλείσει η Β Χειρουργική Κλινική του Νοσοκομείου Χανίων μετά από 3 παραιτήσεις γιατρών.
Ένα αναγκαίο μέτρο, η απολύμανση και συντήρηση της ΜΕΘ, θα φέρει στην επιφάνεια τα προβλήματα της ανεπάρκειας κλινών ΜΕΘ και των τεράστιων αναμονών στις λίστες χειρουργείου. Τα προβλήματα αυτά είναι αποτέλεσμα των ελλιπέστατων (διαχρονικά) κρατικών προϋπολογισμών των νοσοκομείων. Σκοπός είναι η χρηματοδότηση των νοσοκομείων από το κράτος να περιοριστεί στο ελάχιστο και να στηρίζεται κυρίως στον ΕΟΠΥΥ και στις άμεσες πληρωμές των ασθενών.
Οι κίνδυνοι της ανεπάρκειας και της υποστελέχωσης ΜΕΘ και χειρουργείων για την υγεία των ασθενών είναι τεράστιοι. Η νοσηρότητα και η θνητότητα θα αυξηθούν, αν ασθενείς σε κρίσιμη κατάσταση νοσηλεύονται σε κλινικές εκτός ΜΕΘ ή όταν καθυστερεί σημαντικά η χειρουργική αντιμετώπισή τους. Η υγεία όμως δεν αποτελεί προτεραιότητα για τις κυβερνήσεις και τις διοικήσεις, αλλά η μείωση του κόστους.
Διεκδικούμε την αύξηση νέων κλινών ΜΕΘ και χειρουργείου και την πλήρη στελέχωσή τους με το αναγκαίο μόνιμο προσωπικό, ώστε να καλύπτονται καθολικά οι ανάγκες των ασθενών σε εντατική θεραπεία και σε έγκαιρη χειρουργική αντιμετώπιση.

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί