Ιράν: Εγκεφαλικά νεκρή 16χρονη γιατί δεν φορούσε χιτζάμπ

Ξυλοπήθηκε από την Αστυνομία Ηθών

«Εγκεφαλικά νεκρή», είναι όπως μετέδωσαν την Κυριακή (22/10) ιρανικά ΜΜΕ η 16χρονη Αρμίτα Χεραβάντ. Η έφηβη Ιρανή έπεσε σε κώμα στις αρχές Οκτωβρίου, μετά από άσκηση βίας από Ιρανούς αξιωματούχους, για παράβαση της νομοθεσίας του Ιράν που διέπει το χιτζάμπ (κάλυμμα κεφαλής).

«Οι ενημερώσεις για την κατάσταση της υγείας της Αρμίτα Χεραβάντ, αφήνουν να εννοηθεί ότι η ίδια είναι εγκεφαλικά νεκρή, παρά τις προσπάθειες του ιατρικού προσωπικού», μετέδωσε το Ειδησεογραφικό Δίκτυο της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν.

Η 16χρονη είχε καταρρέυσει μετά την επιβίβασή της σε σταθμό του μετρό της Τεχεράνης την Κυριακή 1η Οκτωβρίου. Οι ιρανικές αρχές υποστήριξαν ότι λιποθύμησε και έδωσαν στη δημοσιότητα υλικό από κάμερες κλειστού κυκλώματος παρακολούθησης στο οποίο φαίνεται να την τραβούν αναίσθητη από το τρένο.

Από τη μεριά της, η ομάδα ανθρωπίνων δικαιωμάτων Hengaw, που λειτουργεί παράνομα στη χώρα, έδωσε μια εντελώς διαφορετική εκδοχή των γεγονότων, αναφέροντας ότι η 16χρονη είναι θύμα βίαιης επίθεσης από μέλη της Αστυνομίας Ηθών και νοσηλευόταν σε νοσοκομείο της Τεχεράνης υπό αυστηρά μέτρα ασφαλείας. Μάλιστα, κατήγγειλε ότι τα τηλέφωνα όλων των μελών της οικογένειάς της έχουν κατασχεθεί.

Η Hengaw, η οποία επικεντρώνεται στην κουρδική εθνοτική μειονότητα του Ιράν, δήλωσε το απόγευμα της Τρίτης (3/10) ότι η Αρμίτα ζούσε στην Τεχεράνη, αλλά καταγόταν από την κυρίως κουρδική δυτική επαρχία Κερμανσάχ.

Η υπόθεση, αναπόφευκτα θυμίζει την κρατική δολοφονία της 22χρονης Μάχσα Αμινί τον Σεπτέμβριο του 2022, που πυροδότησε μαζικότατες αντικυβερνητικές διαδηλώσεις – τη σοβαρότερη απειλή των τελευταίων ετών για το θεοκρατικό καθεστώς του Ιράν.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί