12η Οκτωβρίου, Παγκόσμια Ημέρα Αρθρίτιδας- Στα μπλε η περιφέρεια Κρήτης στο Ηράκλειο και ο Φάρος Χανίων

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία ΡευΜΑζήν και ο Σύλλογος Ρευματοπαθών Κρήτης διοργανώνουν δράσεις στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Αρθρίτιδας.

Την Πέμπτη 12 Οκτωβρίου στις 19:00 θα φωταγωγηθούν στο χρώμα της Αρθρίτιδας (μπλε) το κτίριο της Περιφέρειας Κρήτης στο Ηράκλειο καθώς και ο Φάρος στο Ενετικό Λιμάνι Χανίων. Στα σημεία φωταγώγησης εθελοντές θα διανέμουν ενημερωτικό υλικό. Πριν τη φωταγώγηση του Φάρου στα Χανιά προγραμματίζεται συνάντηση μελών του Συλλόγου Ρευματοπαθών Κρήτης στα Χανιά στο καφέ Remezzo στο λιμάνι.

Στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Αρθρίτιδας θα πραγματοποιηθεί και ενημερωτική ημερίδα στις 4/11/2023 στο ξενοδοχείο Astoria-Capsis στο Ηράκλειο, με τίτλο «Ευζωία στα ρευματικά νοσήματα».

Από το 1996, κάθε χρόνο στις 12 Οκτωβρίου τιμάται η Παγκόσμια Ημέρα Αρθρίτιδας, με στόχο την προώθηση της ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης γύρω από τα ρευματικά-μυοσκελετικά νοσήματα, και την επίτευξη της καλύτερης δυνατής ενημέρωσης, τόσο των ασθενών όσο και του ευρύτερου κοινού σχετικά με την σοβαρότητα των νοσημάτων αυτών καθώς και την καθοριστική σημασία της έγκυρης και έγκαιρης διάγνωσης.
Επιδιώκοντας την επίτευξη των παραπάνω στόχων και επιπλέον την ευαισθητοποίηση της πολιτείας για τη θωράκιση των δικαιωμάτων των ασθενών, οι Σύλλογοι Ασθενών παγκοσμίως πραγματοποιούν δράσεις ενημέρωσης και ενδυνάμωσης των ασθενών, τονίζοντας τη συχνότητα και τη σοβαρότητα των ρευματικών νοσημάτων που ταλαιπωρούν το ένα τέταρτο του πληθυσμού σε παγκόσμιο αλλά και εγχώριο επίπεδο.

Στην Ελλάδα υπολογίζεται ότι το 26,9% του πληθυσμού ή 2.900.000 άτομα πάσχουν από κάποιο ρευματικό νόσημα, ενώ υπολογίζεται ότι αποτελούν την δεύτερη αιτία επισκέψεων σε γενικούς γιατρούς (10-20% των επισκέψεων στην πρωτοβάθμια φροντίδα).Το άμεσο κόστος τους εκτιμάται στο 2% του ΑΕΠ της ΕΕ ενώ οι χαμένες ώρες εργασίας κοστίζουν γύρω στα 650 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο.
Η Πανελλήνια Ομοσπονδία ΡευΜΑζήν δίνει και φέτος το παρών, οργανώνοντας πανελλαδικά φωταγωγήσεις στα χρώματα της Αρθρίτιδας (μπλε) σημαντικών κτιρίων και μνημείων στις πόλεις έδρες των συλλόγων μελών της, την Πέμπτη 12/10/2022 στις 19:00.
Πιο συγκεκριμένα θα φωταγωγηθούν:
⦁ Ηράκλειο, κτίριο Περιφέρειας Κρήτης
⦁ Θεσσαλονίκη, Ομπρέλες, Νέα Παραλία
⦁ Πάτρα, Φάρος, Νότιο Πάρκο
⦁ Χανιά, Φάρος, Ενετικό Λιμάνι

Σε όλα τα σημεία φωταγώγησης θα υπάρχουν εθελοντές, που θα διανείμουν ενημερωτικά έντυπα.
Η δράση της φωταγώγησης έχει τεθεί υπό την αιγίδα την Ε.Ρ.Ε. (Ελληνική Ρευματολογική Εταιρεία & Επαγγελματική Ένωση Ρευματολόγων Ελλάδος), της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και της Περιφέρειας Κρήτης.
Στο πλαίσιο της Φωταγώγησης, θα διοργανωθούν συμβολικοί περίπατοι στη Θεσσαλονίκη και στην Πάτρα που θα καταλήγουν στο σημείο της φωταγώγησης ενώ στα Χανιά διοργανώνεται ανοικτή συζήτηση πριν τη φωταγώγηση.
Στο πλαίσιο της ΠΗΑ διοργανώνονται ενημερωτικές εκδηλώσεις:
⦁ ο Σύλλογος Ρευματοπαθών Πάτρας θα διοργανώσει Εκδήλωση με τίτλο: «Ο χρόνιος πόνος στα Ρευματικά Νοσήματα» την Τετάρτη 18 Οκτωβρίου στην Αγορά Αργύρη (16:00-21:00).
⦁ ο Σύλλογος Ρευματοπαθών Κρήτης θα διοργανώσει Ημερίδα με τίτλο: «Ευζωία στα ρευματικά νοσήματα» το Σάββατο 04 Νοεμβρίου στο Ξενοδοχείο Astoria-Capsis (ώρα έναρξης 11:00).
Οι εκδηλώσεις έχουν τεθεί υπό την αιγίδα της ΕΡΕ-ΕΠΕΡΕ, της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας και της Περιφέρειας Κρήτης.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί