Ανοιχτή συζήτηση στο Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου για το ΕΣΥ

Η ομάδα για την Άλλη Υγεία προσκαλεί   κάθε πολίτη, κάθε ασθενή/λήπτη υπηρεσιών υγείας και  κάθε εργαζόμενο στο χώρο της υγείας σε μια κοινή συνάντηση την Τετάρτη 11/10 & ώρα 17:00  στο Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου.  

Σε ανακοίνωσή της η ομάδα για την Άλλη Υγεία αναφέρει:

Αφορμή γι’ αυτή την πρωτοβουλία, στάθηκε η εικόνα κατάρρευσης  του Βενιζέλειου νοσοκομείου (αναστολή λειτουργίας των τακτικών  χειρουργείων, κύμα παραιτήσεων των γιατρών) και οι συνέπειες που  έχει αυτό για την υγεία όλων των κατοίκων του νησιού.  

Αυτό που συμβαίνει τώρα είναι η τελική κατάληξη πολιτικών  επιλογών και μεθοδεύσεων, που πανελλαδικά, έχουν στόχο την  κατάργηση του ΕΣΥ και την επικράτηση αυτής της κυβερνητικής γραμμής  όπου οι πολίτες είμαστε αναλώσιμοι και οι ζωές μας δεν έχουν αξία.  

Στόχος μας είναι:  

• Να διαμορφώσουμε μια ολοκληρωμένη εικόνα της κατάστασης.  • Να δημιουργήσουμε ένα δίαυλο επικοινωνίας μεταξύ γιατρών – εργαζομένων στα νοσοκομεία – πολιτών, στο Ηράκλειο αλλά και  μεταξύ των άλλων πόλεων του νησιού.  

• Να οργανώσουμε και να συντονίσουμε ένα κοινό μέτωπο αγώνα και  διεκδικήσεων για τη δημόσια υγεία. 

Ποια είναι η ομάδα για την “άλλη υγεία” Ηρακλείου

H ομάδα για την “άλλη υγεία” Ηρακλείου, αποτελεί τη συνέχεια του πρώτου κινήματος για την υγεία στην Ελλάδα με την πολιτική λιτότητας των μνημονίων. Ξεκίνησε από το Κοινωνικό ιατρείο Ηρακλείου, πέρασε στην καραντίνα μέσα από την ΚΑΗ (Κοινότητα Αλληλεγγύης Ηρακλείου-Δημήτρης Κορνάρος) και τις πανελλαδικές και τοπικές συνελεύσεις για τον ερχομό των Ζαπατίστας. Συνεχίζοντας τη διαδρομή μας, επιδιώκουμε να κρατήσουμε ανοιχτό ένα χώρο διαλόγου και διεκδίκησης σε ότι αφορά την ιατρική και τη δημόσια υγεία. 

Η υγεία είναι τραυματισμένη από την άνιση πρόσβαση, την υποτυπώδη πρωτοβάθμια περίθαλψη, την κατάργηση του ΕΣΥ, την εμπλοκή κερδοσκοπικών επιχειρήσεων και την ιδιωτικοποίηση, την κατάχρηση της ιατρικής εξουσίας, την ιατρικοποίηση αλλά και από τη φτωχοποίηση,την απαξίωση της παιδείας, την επισφαλή εργασία και το υποβαθμισμένο περιβάλλον. 

Η “άλλη υγεία” που προτείνουμε αφορά όλες τις πτυχές της ζωής μας, καθώς ο άνθρωπος νοείται ως όλον, με σωματική, ψυχική και κοινωνική/πολιτική υπόσταση,  είναι συνδεδεμένη με την αξιοπρεπή θεραπευτική σχέση λειτουργού υγείας- ασθενή και περιλαμβάνει τον αγώνα για τα κοινά αγαθά,το νερό, την τροφή, την παιδεία, τη δικαιοσύνη, την εργασία,το δημόσιο χώρο, τα έμφυλα ζητήματα, την πρόσβαση στην τέχνη, το μοίρασμα της γνώσης και την ενίσχυση των κοινοτικών δεσμών. 

Απευθυνόμαστε σε άτομα και συλλογικότητες,  από το χώρο της υγείας  αλλά και μη “ειδικές/ούς”, λήπτες υπηρεσιών υγείας, “πάσχοντες” ή συγγενείς τους και κάθε άτομο που επιθυμεί να συμμετάσχει  με όρους ισοτιμίας, αλληλεγγύης και σεβασμού, ακολουθώντας ανοιχτές συναινετικές διαδικασίες. 

Ομάδα για την “άλλη υγεία” Ηρακλείου 

alliygeia.her@gmail.com / https://www.facebook.com/alliygeia.her 

Συνέλευση κάθε Παρασκευή στις 7:00μμ 

στον αυτοδιαχειριζόμενο κοινωνικό xώρο Da

 

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί