«Η Κρήτη στα χρόνια της κατοχής (1941-1945)»: Παρουσιάστηκε το βιβλίο του Γιάννη Σκαλιδάκη στη Σητεία

Το βράδυ της Πέμτπης στον Δημοτικό Κήπο Σητείας, η Στέγη Βιτσέντζος Κορνάρος και ο ΔΟΚΑΣ παρουσίασαν στο πλαίσιο των Κορναρείων το βιβλίο του Γιάννη Σκαλιδάκη, «Η Κρήτη στα χρόνια της κατοχής 1941-1945».

Μίλησαν ο Δρ. Αριστομένης Ι. Συγγελάκης, Πανεπιστημιακός, Συγγραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης των Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα, ο Αντώνης Ανηψητάκης π. Περιφερειακός Σύμβουλος Κρήτης, συνδιαχειριστής της Στέγης Βιτσέντζος Κορνάρος και ο συγγραφέας Γιάννης Σκαλιδάκης, Δρ. Ιστορίας ΑΠΘ, Διδάσκων στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης Πανεπιστημίου Κρήτης.

Την παρουσίαση συντόνισε ο Μανόλης Χατζηνάκης, π. βουλευτής Λασιθίου. Υπήρξαν μουσικά ιντερμέτζα με τη Νατάσα Παπαδοπούλου, τραγούδι και τον Μανόλη Καναβάκη, κιθάρα. Αποσπάσματα από το βιβλίοδιάβασε η Ελευθερία Παναγιωτάκη, μέλος του Θεάτρου Σητείας, ενώ ακολούθησε συζήτηση με το κοινό.

«Η Κρήτη στα χρόνια της κατοχής 1941-1945»: Παρουσίαση του βιβλίου του Γιάννη Σκαλιδάκη

«Το 1941 η Κρήτη κατακτήθηκε από τον Άξονα μετά από σκληρή μάχη τόσο με τα συμμαχικά στρατεύματα όσο και με τον ντόπιο πληθυσμό. Ο παλλαϊκός ξεσηκωμός της Μάχης της Κρήτης αποτελεί καινοτομία του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου και υπήρξε ο καταλύτης για την οικοδόμηση της Ευρωπαϊκής Λαϊκής Αντίστασης, που είχε καθοριστική συμβολή στη συντριβή του ναζισμού – φασισμού.

Στο βιβλίο αυτό γίνεται μια ολοκληρωμένη προσπάθεια επιστημονικής προσέγγισης της κατοχικής περιόδου στο νησί, καθώς υπήρχαν ομοιότητες (σφαγές αμάχων, γενικευμένη λεηλασία του πλούτου και μεθοδική καταστροφή των δημόσιων και ιδιωτικών υποδομών) αλλά και ουσιαστικές διαφορές από την ίδια περίοδο στην υπόλοιπη χώρα. Οι κατακτητές κήρυξαν την Κρήτη «Φρούριο» – γεγονός που είχε βαριές συνέπειες στους πολίτες της νήσου – και συγκέντρωσαν στο νησί τη μεγαλύτερη πυκνότητα στρατευμάτων σε όλη την Ευρώπη, λόγω της ισχυρής Εθνικής Αντίστασης· οι Άγγλοι είχαν διαφορετική πολιτική απέναντι στις αντιστασιακές οργανώσεις στην Ελλάδα και στην Κρήτη· η Κατοχή στην (δυτική) Κρήτη παρατάθηκε κατά ένα ακόμη χρόνο σε σχέση με την ηπειρωτική Ελλάδα.

Μετά από πολυετή έρευνα σε ελληνικά, γερμανικά, βρετανικά αρχεία και επισκόπηση πληθώρας εγγράφων, μελετών, μαρτυριών, απομνημονευμάτων και άλλων τεκμηρίων, ο συγγραφέας εξετάζει τις μεταβολές που επέβαλε η «γερμανοκατοχή» στην κρητική κοινωνία, οικονομία και πολιτική».

Χαιρετισμός του Σίμου Συμεωνίδη

Στην εκδήλωση παρουσίασης του βιβλίου του Γιάννη Σκαλιδάκη παρευρέθηκε και χαιρέτησε ο Σίμος Συμεωνίδης, μέλος της ΕΠ Κρήτης του ΚΚΕ και υποψήφιος δήμαρχος Σητείας με τη Λαϊκή Συσπείρωση Σητείας.

Το στέλεχος του ΚΚΕ στον χαιρετισμό του σημείωσε:

«Η τεράστια έρευνα του συγγραφέα του βιβλίου  αποτελεί μία σημαντική συμβολή στην ως τώρα βιβλιογραφία για την περίοδο 1941-1945 γιατί τεκμηριώνει επιστημονικά:

-Την σύγκρουση των ταξικών συμφερόντων και των ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων που αναπτύχθηκαν πριν και κατά τη διάρκεια της κατοχής.

-Επίσης τις κοινωνικές, οικονομικές και πολιτικές συνθήκες στην περίοδο του Μεσοπολέμου στην Κρήτη που βοηθούν να κατανοήσουμε σε μεγαλύτερο βάθος τις εξελίξεις της περιόδου 1941-1945

-Τον επιζήμιο ρόλο του αγγλικού παράγοντα που λειτούργησε υπονομευτικά στην απελευθερωτική πάλη του κρητικού λαού με τη διάσπαση του ΕΑΜ, παρεμβάσεις που καθόρισαν τις εξελίξεις που ακολούθησαν. 

Επιπρόσθετα, η εποπτική εικόνα του συγγραφέα είναι καθοριστική ώστε να ενταχθούν τα γεγονότα που διεξοδικά παρουσιάζονται στην περιοχή μέσα στο πλαίσιο της γενικότερης κατάστασης που εξελισσόταν στην χώρα μας και σε διεθνές επίπεδο την περίοδο του Β’Παγκοσμίου πολέμου.

Ιδιαίτερα η πλούσια βιβλιογραφία που αξιοποιήθηκε, μελετήθηκε και παρατίθεται στο βιβλίο του Γιάννη Σκαλιδάκη αποτελεί σημαντική συμβολή στην τεκμηρίωση των ιστορικών γεγονότων.

Να τονιστεί ότι το βιβλίο αυτό συμβάλλει στην προσπάθεια του Κόμματος σε σχέση με τη μελέτη της ιστορίας του εργατικού, λαϊκού και κομμουνιστικού κινήματος της πατρίδας μας στον 20ο αιώνα.Προσπάθεια που αποκρυσταλλώνεται στις εκδόσεις της Σύγχρονης Εποχής, όπως με το Β’τόμο του Δοκίμιου της Ιστορίας του ΚΚΕ που αφορά την περίοδο 1939-1949.»

Ο Σ.Συμεωνίδης ολοκλήρωσε την παρέμβαση του λέγοντας:

«Είναι γνωστό σε όλους, ειδικούς και μη, ότι με τα ζητήματα της ιστορίας που αφορούν το εργατικό λαϊκό κίνημα της πατρίδας μας, τις κοινωνικοοικονομικές εξελίξεις, το ίδιο μας το Κόμμα, το ΚΚΕ κάνει μεγάλη επιστημονική προσπάθεια για να εμπλουτίσει τις σύγχρονες επεξεργασίες του και την στρατηγική του.

Ιδιαίτερα για την συγκεκριμένη ιστορική περίοδο είμαστε περήφανοι που κύριος δημιουργός και αιμοδότης του ΕΑΜ, του ΕΛΑΣ, της ΕΠΟΝ και μετέπειτα του ΔΣΕ ήταν το ΚΚΕ. Μάλιστα στο βιβλίο αναδεικνύεται ότι χωρίς το ΚΚΕ, το ΕΑΜ, τον ΕΛΑΣ και την ΕΠΟΝ, το δύσκολο χειμώνα του ‘43 και μετά το ολοκαύτωμα της Βιάννου θα είχε παύσει στην Κρήτη οποιαδήποτε απελευθερωτική δραστηριότητα και ο λαός θα είχε αφεθεί στα νύχια του φασιμού. 

Σήμερα το ΚΚΕ συνεχίζει στον ίδιο δρόμο, πιο έμπειρο και δυνατό προβάλλοντας την ανάγκη να οργανωθεί η πάλη του Λαού και της Νεολαίας ενάντια στην εκμετάλλευση και την αδικία συγκροτώντας Κοινωνική συμμαχία των εκμεταλλευόμενων κοινωνικών δυνάμεων της κοινωνίας, υψώνοντας τείχος αντίστασης στην αντιλαϊκή επίθεση σήμερα, με στόχο την ανατροπή συνολικά αυτή της βαρβαρότητας. 

Σε αυτή τη κοινωνική συμμαχία που μπροστά μπαίνουν οι σύγχρονες λαϊκές ανάγκες, τα συμφέροντα των πολλών και όχι τα κέρδη των λίγων μπορούν και πρέπει να συναντηθούν ευρύτερες κοινωνικές δυνάμεις. Τα μέλη και στελέχη του ΚΚΕ όπως στο παρελθόν έτσι και τώρα θα καταβάλλουν όλες τους τις δυνάμεις να φουσκώσει το λαϊκό ποτάμι που θα πετάξει στο καλάθι των αχρήστων το σύστημα της αδικίας που γεννά πόνο, πολέμους και προσφυγιά.

Αξιοποιούμε τα ιστορικά διδάγματα σήμερα, που φουντώνει ο ιμπεριαλιστικός ανταγωνισμός. Ιδιαίτερα ο ιμπεριαλιστικός πόλεμος στην Ουκρανία αποτελεί κλιμάκωση της επίθεσης στους λαούς της περιοχής. Στην Ελλάδα στο όνομα της σταθερότητας και της ΝΑΤΟϊκής συνοχής μπαίνουν σε κίνδυνο κυριαρχικά δικαιώματα της πατρίδας μας και υλοποίηση αστικών σχεδίων στην περιοχή όπως η συνεκμετάλλευση στο Αιγαίο.

 Σήμερα, όπως και τότε, πρέπει να δυναμώσει η εργατική-λαϊκή παρέμβαση, γιατί σωτήρες δεν υπήρχαν τότε και δεν υπάρχουν ούτε και σήμερα. Εκεί βρίσκεται η ελπίδα, στην ενεργή συμμετοχή στη δράση, στην αντίσταση και  στην διεκδίκηση.»

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί