«Καμία ιδιαίτερη πρόβλεψη αναστολής των πλειστηριασμών για τους σεισμόπληκτους, από το Υπουργείο Οικονομίας»

Απαντώντας στην ερώτηση που κατέθεσαν οι Βουλευτές του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής Φραγκίσκος Παρασύρης, Ελένη Βατσινά και Πάρις Κουκουλόπουλος, στις 2 Αυγούστου 2023, ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωνσταντίνος Χατζηδάκης, ουσιαστικά, επιβεβαιώνει το γεγονός ότι δεν υπάρχει καμία ιδιαίτερη πρόβλεψη για την αναστολή των επικείμενων πλειστηριασμών των κατοικιών των σεισμόπληκτων.

Ο Υπουργός στην απάντησή του, αναφέρεται σε προγενέστερη απόφαση για παράταση των προθεσμιών καταβολής βεβαιωμένων οφειλών,  η οποία έληξε στις 28/03/2022, παρουσιάζει, επίσης, το πλαίσιο σχετικά με την απόφαση της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών για τη βραχυχρόνια αναστολή πληρωμών, την αναστολή των κατασχέσεων και των πλειστηριασμών, ενώ παραπέμπει τους ερωτώντες Βουλευτές στη σχετική απόφαση του Υπουργού Οικονομικών για την εξάμηνη αναστολή των πλειστηριασμών και των αναγκαστικών μέτρων. Μια απόφαση, η οποία λόγω της παρέλευσης του εξαμήνου από τον καταστροφικό σεισμό, στην ουσία δεν είναι σε ισχύ.

Ο Φραγκίσκος Παρασύρης, σχολιάζοντας την απάντηση του Υπουργού επισημαίνει: «επιβεβαιώνοντας τις ανησυχίες των κατοίκων του Δήμου Μινώα Πεδιάδας και Αρχανών Αστερουσίων, των οποίων οι ιδιοκτησίες, είτε έχουν βγει σε πλειστηριασμό, είτε επίκειται η εκτέλεση αναγκαστικών μέτρων τους επόμενους μήνες, ο αρμόδιος Υπουργός περιορίζεται στην παράθεση αποφάσεων που έχουν ληφθεί και δεν καλύπτουν τους κατοίκους της περιοχής, καθώς έχει παρέλθει το χρονικό διάστημα της εφαρμογής του.

Το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, κατ’ ουσία, μας ενημέρωσε πως δεν υπάρχει καμία πρόθεση για τη λήψη νομοθετικής πρωτοβουλίας, από την οποία θα προστατεύονταν οι ιδιοκτησίες εκατοντάδων σεισμόπληκτων που κινδυνεύουν από την εφαρμογή αναγκαστικών μέτρων από τις τράπεζες.

Ενώ στους κατοίκους της περιοχής δεν επιτρέπεται από την πολιτεία και τις αρμόδιες υπηρεσίες να αποκαταστήσουν της ζημιές, λόγω μη εξέτασης των φακέλων και ενώ στο Αρκαλοχώρι και στα γύρω χωριά δεκάδες πολίτες συνεχίζουν να φιλοξενούνται στους προκατασκευασμένους οικίσκους, το Υπουργείο αναφέρεται στο εξάμηνο αναστολής των αναγκαστικών εκτελέσεων και πλειστηριασμών, το οποίο έχει παρέλθει.

Υπάρχουν δε, πολλές περιπτώσεις με οικίες που έχουν χαρακτηριστεί μη κατοικήσιμες, για τις οποίες η πολιτεία δεν έχει ακόμα βρει τον τρόπο για την αμεσότερη εξέταση των φακέλων, προκειμένου οι ιδιοκτήτες των σπιτιών αυτών να εκκινήσουν τις διαδικασίες αποκατάστασης, ενώ οι δανειακές υποχρεώσεις (δόσεις προς τις τράπεζες) εξακολουθούν να υφίστανται.

Την ίδια στιγμή, δηλαδή, που οι ιδιοκτήτες των σπιτιών δεν μπορούν να προχωρήσουν στην ανακατασκευή τους, είναι υποχρεωμένοι να εξυπηρετούν τα δάνειά τους. Πρέπει, επιτέλους, η κυβέρνηση να αντιληφθεί την πραγματικότητα και να προχωρήσει στις απαραίτητες πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση αυτής της οξύμωρης κατάστασης.  Ακόμα και τώρα, τονίζουμε πως υπάρχουν περιθώρια για μια γενναία πολιτική πρωτοβουλία, η οποία θα απαλλάσσει τους κατοίκους της περιοχής, από το φόβο των πλειστηριασμών. Το με αριθμ.πρωτ. 115908/03.08.2023 σχετικό έγγραφο της Γενικής Διεύθυνσης Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας & Οικονομικών, στο οποίο μας παραπέμπει ο Υπουργός, είναι ήδη γνωστό και σε καμία περίπτωση δεν καλύπτει τους κατοίκους των Δήμων Μινώα Πεδιάδας και Αρχανών Αστερουσίων».

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί