Έκτακτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ηρακλείου για την κατάσταση των σχολικών κτιρίων ζητά η Ένωση Συλλόγων Γονέων Μαθητών

Έκτακτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ηρακλείου σχετικά με την κατάσταση που επικρατεί στα σχολικά κτίρια του δήμου Ηρακλείου ζητά με επιστολή της προς τον δήμαρχο η Ένωση Συλλόγων Γονέων Μαθητών.

Στην επιστολή αναφέρεται αναλυτικά:

Αξιότιμε κ. Πρόεδρε του ΔΣ και κ. Δήμαρχε,

Είναι βέβαια γνωστό σε εσάς, αλλά και σε όλο το Ηράκλειο, ότι η κατάσταση που επικρατεί στα σχολικά κτήρια του Δ. Ηρακλείου είναι τουλάχιστον τραγική και σε πολλά σχολεία επικίνδυνη. Η Ένωση Συλλόγων Γονέων & Κηδεμόνων Μαθητών Δ. Ηρακλείου με συνεχείς παρεμβάσεις, συζητήσεις, δημοσιοποιήσεις σχετικών ζητημάτων προσπαθεί να φέρει στην επικαιρότητα και να αναδείξει το πρόβλημα της σχολικής στέγης. Για τα αυτονόητα οι γονείς αναγκαζόμαστε να αφήσουμε τις υποχρεώσεις μας ώστε να αγωνιζόμαστε και να διεκδικούμε λύσεις στα προβλήματα των σχολείων των παιδιών μας, μικρά και μεγάλα, χρόνια τώρα. Πολλοί σύλλογοι γονέων γνωρίζουν από πρώτο χέρι, όπως έχουμε δει, ότι χωρίς την προσπάθεια και τις κινητοποιήσεις δεν θα είχε γίνει τίποτα, όπως για το Καπετανάκειο παλιότερα, για την Ακαδημία τώρα αλλά και με το πιο πρόσφατο παράδειγμα από το Γερωνυμάκειο, όπου μόνο μετά από αγώνα και την ανάδειξη του προβλήματος από τους γονείς, εξασφάλισαν τουλάχιστον ότι τα παιδιά τους δεν θα ξεκινήσουν τη νέα χρόνια σε ένα σχολείο που εκκρεμούν εργασίες. Βεβαία πολλά σοβαρά προβλήματα παραμένουν στο συγκεκριμένο σχολείο, όπως και στο 12ο Δημοτικό, το 9ο Δημοτικό, το ΕΝΕΓΗΗΛ και όχι μόνο, καθώς η συντριπτική πλειοψηφία των πάνω από 170 σχολικών κτηρίων- συγκροτημάτων στο δήμο μας βρίσκεται σε άθλια κατάσταση.

Κτήρια πολύ παλιά (κάποια κτισμένα στις αρχές του προηγούμενου αιώνα), ασυντήρητα, χωρίς στατικές ή άλλες μελέτες, πολλά ακατάλληλα ενοικιαζόμενα (κυρίως νηπιαγωγεία), σχολεία που στεγάζονται μόνο σε container, η απαράδεκτη συμπεριφορά διαχρονικά κυβερνήσεων και δημοτικών αρχών σχετικά με το κτηριακό στην ειδική αγωγή και πλήθος άλλων προβλημάτων, χαρακτηρίζουν την κατάσταση το 2023.

Αν σε αυτά προσθέσουμε τον καταστροφικό σεισμό του Αρκαλοχωρίου το Σεπτέμβρη του 2021 γίνεται φανερό ότι πρέπει ΑΜΕΣΑ-πριν την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς- το ΔΣ να συνεδριάσει και να συζητήσει σε ΕΚΤΑΚΤΟ ΜΟΝΟΘΕΜΑΤΙΚΟ ΔΣ την κατάσταση αυτή ώστε να παρθούν μέτρα όσο πιο γρήγορα γίνεται.

Τα αιτήματα που διαμορφώνονται είναι:

•           ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ να υπάρξει σχέδιο ανέγερσης νέων σχολικών μονάδων σε όλο το Δήμο Ηρακλείου με βάση τις ανάγκες και την σύγχρονη πραγματικότητα με κρατική χρηματοδότηση και μελέτες από την ΚΤΥΠ.

•           ΑΜΕΣΑ να ληφθούν προληπτικά μέτρα ώστε να μην χαθεί το προσωρινό σχολείο που λειτουργεί αυτή τη στιγμή στο λιμάνι και στεγάζει τα ειδικά σχολεία που στεγάζονταν στην Ακαδημία. Υπάρχει έντονη ανησυχία και προβληματισμός μετά την εξαγορά του ΟΛΗ από τον όμιλο Grimaldi σχετικά με το ιδιοκτησιακό καθεστώς του οικοπέδου αυτού.  

•           ΑΜΕΣΑ με ευθύνη όλων των αρμόδιων φορέων σε τοπικό αλλά και κεντρικό επίπεδο, να ετοιμαστεί σε ελεύθερο χώρο ακόμη ένα προσωρινό σχολείο που θα στεγάσει είτε περιπτώσεις μαθητών από σχολεία που γίνονται εργασίες είτε περιπτώσεις από σχολεία που μπορεί να βρεθούν στον αέρα, όπως τα ενοικιαζόμενα. Τέτοιες ενέργειες κάναμε προς τους αρμόδιους φορείς του Δήμου αλλά εισπράξαμε τουλάχιστον αδιαφορία. Δηλώνουμε βεβαία ότι επουδενί ως Ένωση Γονέων δεν προάγουμε πρόχειρες και προσωρινές λύσεις καθώς έχουμε δει ότι κυριαρχεί ο κανόνας του «ουδέν μονιμότερο του προσωρινού», αλλά βλέπουμε την αναγκαιότητα να υπάρχει ένα χώρος που να μπορέσει να στεγάσει έστω και προσωρινά ένα σχολειό σε περίπτωση ανάγκης και να μην μείνει άστεγο. Κάτι που προφανώς οι αρμόδιοι αφήνουν στη γνωστή τακτική του «πάμε και όπου βγει».

Για εμάς πρώτη προτεραιότητα αποτελεί η ασφάλεια, η υγεία και η εξασφάλιση του δικαιώματος στη μόρφωση ΟΛΩΝ των παιδιών του Δ. Ηρακλείου σε σύγχρονα, επαρκή και ασφαλή σχολεία, χωρίς καμία διάκριση. Δεν μπορούμε να αποδεχτούμε σε καμία περίπτωση δηλώσεις ότι «δεν υπάρχουν χρήματα στο ταμείο του Δήμου». Θα αγωνιστούμε με όλες μας τις δυνάμεις ώστε οι προτεραιότητες μας να γίνουν και προτεραιότητες του ΔΣ και επιτέλους να υλοποιηθούν τα δίκαια αιτήματα μας.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί