Σκάνδαλο υποκλοπών: Εν μια νυκτί, έγινε αποδέσμευση των λογαριασμών του επιχειρηματία Γιάννη Λαβράνου

Αν και το καλοκαίρι του 2021 η Υπηρεσία Ερευνών και Διασφάλισης Δημοσίων Εσόδων (ΥΕΔΔΕ), προχώρησε στη δέσμευση των τραπεζικών λογαριασμών του Γιάννη Λαβράνου, με την τοποθέτηση νέου προϊσταμένου τον Οκτώβριο του 2021, εν μια νυκτί, έγινε αποδέσμευση των λογαριασμών του

Νέα στοιχεία για το παρακράτος των υποκλοπών φέρνει σήμερα στη δημοσιότητα η «Eφ.Συν». Σύμφωνα με τη δημοσιογραφική έρευνα, ο επιχειρηματίας Γιάννης Λαβράνος, εκ των πρωταγωνιστών του σκανδάλου των υποκλοπών και στενά συνδεόμενος με τον ανιψιό του πρωθυπουργού, Γρήγορη Δημητριάδη, είχε πιαστεί στο «δόκανο» των φορολογικών αρχών το καλοκαίρι του 2021 και είχαν δεσμευτεί οι τραπεζικοί λογαριασμοί του. Οπως προέκυψε από το ρεπορτάζ μας, η αποδέσμευση των τραπεζικών λογαριασμών του Λαβράνου έγινε με τουλάχιστον ασυνήθη τρόπο και με μια διαδικασία που προκαλεί πλήθος ερωτημάτων.

Πιο συγκεκριμένα, το 2021 η Υπηρεσία Ερευνών και Διασφάλισης Δημοσίων Εσόδων (ΥΕΔΔΕ) προχώρησε στη δέσμευση των λογαριασμών του Γιάννη Λαβράνου. Ηδη από το καλοκαίρι του 2020 είχαν κατατεθεί στην Οικονομική Εισαγγελία και στην Αρχή για το Ξέπλυμα Χρήματος στοιχεία που αποδείκνυαν πως ο προνομιακός προμηθευτής των συστημάτων επικοινωνίας της Ελληνικής Αστυνομίας (του συστήματος TETRA) ήταν εξαιρετικά δραστήριος στη λήψη και έκδοση εικονικών τιμολογίων (μόλις προ μηνός αποκαλύψαμε πως η Electrum Technologies του Γιάννη Λαβράνου είχε εκδώσει μεταξύ 2012 και 2015 δεκάδες τιμολόγια προς τη δημοσκοπική εταιρεία Marc, τα οποία ελέγχονται ως εικονικά, αλλά και εικονικά τιμολόγια πολλών εκατομμυρίων ευρώ και σε άλλες μεγάλες επιχειρήσεις).

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της «Εφ.Συν.», η δέσμευση των λογαριασμών του Γιάννη Λαβράνου χτύπησε συναγερμό. Δύο πηγές που μίλησαν στην «Εφ.Συν.» ανέφεραν πως υπήρξαν επίμονες οχλήσεις προς τα στελέχη της ΥΕΔΔΕ που υπέγραφαν την έκθεση, αλλά και τον τότε προϊστάμενό τους, ώστε να αποσύρουν την έκθεση ελέγχου που ήδη είχε σταλεί στη ΦΑΕ Αθηνών. Ωστόσο, οι ελεγκτές αντιστάθηκαν στις πιέσεις, πιθανώς φοβούμενοι ότι το κουκούλωμα της υπόθεσης θα τους άφηνε εκτεθειμένους. Την ίδια περίοδο, σύμφωνα με πληροφορίες που έχει δημοσιεύσει η εφημερίδα «Documento», βρέθηκε να έχει τεθεί υπό παρακολούθηση μέσω του Predator και το τότε στέλεχος της ΥΕΔΔΕ, Σπύρος Κουσουνής, που σήμερα υπηρετεί ως προϊστάμενος στη ΔΟΥ Νέας Ιωνίας (τοποθετήθηκε τον Μάρτιο 2023).

Τι ακολούθησε; Στις 12 Οκτωβρίου 2021 τοποθετήθηκε προϊστάμενος της Υπηρεσίας Ερευνών και Διασφάλισης Δημοσίων Εσόδων ο κ. Αντώνης Χαρίτωνος. Η πρώτη απόφαση που φέρεται να έλαβε ο κ. Χαρίτωνος έξι ημέρες μετά την ανάληψη των καθηκόντων του ήταν να συντάξει εμπιστευτικό έγγραφο (με αριθμό πρωτοκόλλου 185648-18/10/2021) προς τη ΦΑΕ Αθηνών με το οποίο έδωσε εντολή να αποδεσμευτούν οι δεσμευμένοι λογαριασμοί του Γιάννη Λαβράνου, αναιρώντας την έκθεση ελέγχου που είχαν συντάξει τα στελέχη της ΥΕΔΔΕ Αττικής. Το εντυπωσιακό της υπόθεσης έγκειται στο γεγονός ότι ο κ. Χαρίτωνος φέρεται να συνέταξε μόνος του και καθ’ υπέρβαση των αρμοδιοτήτων του το έγγραφο που αναιρούσε τη σχετική έκθεση των υφισταμένων του και αρμοδίων να συντάξουν την έκθεση ελέγχου. Η κίνηση αυτή προκάλεσε τότε έντονη δυσφορία εντός της υπηρεσίας.

Παράλληλα, η δημοσιογραφική έρευνα έφερε στο φως στοιχεία που δείχνουν πως ο κ. Χαρίτωνος συνδέεται κοινωνικά με επιχειρηματίες που βολιδοσκοπήθηκαν στο παρελθόν για συνεργασίες από τον Γιάννη Λαβράνο και τον Γρηγόρη Δημητριάδη. Αυτό σίγουρα δεν είναι μεμπτό, απλά δείχνει τη διασύνδεση των προσώπων. Αυτό που είναι προβληματικό είναι ότι ο κ. Χαρίτωνος ως προϊστάμενος της Υπηρεσίας Ερευνών και Διασφάλισης Δημοσίων Εσόδων είναι αυτός που σήμερα εποπτεύει τον έλεγχο για τα εικονικά τιμολόγια της Krikel και της Ιονίας Τεχνικής. Και εκ τους αποτελέσματος διαπιστώνεται πως η έρευνα δεν προχωρά.

Η «Εφ.Συν.» έχει πλήρη γνώση του εμπιστευτικού εγγράφου Χαρίτωνος με το οποίο αποδεσμεύτηκαν οι λογαριασμοί Λαβράνου. Ζητήσαμε από τον διοικητή της ΑΑΔΕ Γιώργο Πιτσιλή να μας το σχολιάσει. Η απάντηση που λάβαμε από την Αρχή ήταν ότι δεν μπορεί «ούτε να επιβεβαιώσει ούτε να διαψεύσει την πληροφορία», επικαλούμενη το φορολογικό απόρρητο. Ζητήσαμε σχόλιο και από τον ίδιο τον κ. Χαρίτωνος χωρίς να λάβουμε απάντηση. Ακόμη, απευθυνθήκαμε στον υφυπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Χάρη Θεοχάρη, για να τοποθετηθεί για την υπόθεση. Ο κ. Θεοχάρης μάς ενημέρωσε ότι «δεν μπορεί να ενημερωθεί για το θέμα, λόγω φορολογικού απορρήτου». Ερώτημα στείλαμε και στον δικηγόρο του κ. Λαβράνου, χωρίς να μας απαντήσει. Τέλος, ζητήσαμε την άποψη και του κ. Κουσουνή, αλλά μάταια.

Γιατί «καίει» το θέμα

Γιατί όμως είναι σημαντικό να δοθούν απαντήσεις στα ανωτέρω ερωτήματα; Από τον Δεκέμβριο του 2022 η «Εφ.Συν.» έχει προχωρήσει σε πλήθος δημοσιευμάτων που τεκμηρίωσαν το πώς η πρωταγωνίστρια στην υπόθεση των υποκλοπών εταιρεία Krikel, αλλά και οι εταιρείες Ιονική Τεχνολογική και Electrum Technologies, όλες συμφερόντων του Γιάννη Λαβράνου, εμπλέκονται στη λήψη και έκδοση εικονικών τιμολογίων πολλών εκατομμυρίων ευρώ. Τα τιμολόγια αυτά έχουν κατατεθεί στην Οικονομική Εισαγγελία, στην Ευρωπαϊκή Εισαγγελία και στη φορολογική διοίκηση, με την επισήμανση πως η υπόθεση είναι εξαιρετικά σοβαρή διότι η Krikel και η Ιονική Τεχνολογική επί σειρά ετών ήταν προνομιακοί προμηθευτές της Ελληνικής Αστυνομίας.

Ακόμη, με τα ρεπορτάζ μας καταδείξαμε το πώς άμεσοι συνεργάτες του Γιάννη Λαβράνου μέσω της «αμαρτωλής» χωματουργικής εταιρείας Ιονίας Τεχνικής έκοβαν εικονικά τιμολόγια τόσο στις εταιρείες συμφερόντων Λαβράνου, όσο και σε δεκάδες άλλες εταιρείες, μεταξύ των οποίων και η δημοκοπική εταιρεία Marc, του δημοσκόπου Θωμά Γεράκη. Μάλιστα τον Μάιο που μας πέρασε η «Εφ.Συν.» κατέθεσε στη Διεύθυνση Προγραμματισμού και Αξιολόγησης Ελέγχων και Ερευνών (ΔΙΠΑΕΕ), που αποτελεί κομμάτι της ΑΑΔΕ, 324 εικονικά τιμολόγια της Ιονίας Τεχνικής, πολλά εκ των οποίων είχαν ως παραλήπτη την Krikel.

Παράλληλα, με την κατάθεση των τιμολογίων αυτών στη ΔΙΠΑΕΕ καταθέσαμε και μονοσέλιδη αναφορά που περιέγραφε τις προνομιακές σχέσεις μελών της φορολογικής διοίκησης με τον Γιάννη Λαβράνο και με τους ελεγχόμενους συνεργάτες του, που έτρεχαν την Ιονία Τεχνική. Αν και θέσαμε όλα τα στοιχεία υπόψη του επικεφαλής της ΑΑΔΕ, Γιώργου Πιτσιλή, ωστόσο αντί να διαπιστώσουμε επιτάχυνση του ελέγχου, αυτό που έγινε ήταν να σπάσει ο έλεγχος στα δύο.

Ολα τα σχετικά με την Ιονία Τεχνική στοιχεία φέρονται να έχουν ανατεθεί σε κλιμάκιο της Υπηρεσίας Ερευνών και Διασφάλισης Δημοσίων Εσόδων (ΥΕΔΔΕ) και όλα τα σχετικά με την εταιρεία Krikel στο 3ο Ελεγκτικό Κέντρο που εδρεύει στο Χαλάνδρι. Μάλιστα, πληροφορίες μας αναφέρουν πως τα εικονικά τιμολόγια που καταθέσαμε στα μέσα Μάιου στη ΔΙΠΑΕΕ δεν έχουν ακόμη σταλεί στον ελεγκτή Β.Β. που εδώ και επτά μήνες χειρίζεται την υπόθεση της Krikel στο 3ο Ελεγκτικό Κέντρο. Ακόμη, δεν έχουν σταλεί στη ΔΟΥ Νέας Ιωνίας στην οποία υπάγονται οι «αμαρτωλές» εταιρείες του Λαβράνου.

Εκτόξευση τζίρου 480% για την Krikel εν μέσω υποκλοπών

Ανήλθε σε 8,7 εκατ. ευρώ, από 1,5 εκατ. ευρώ το 2021

Θα ανέμενε κανείς πως λόγω των δημοσιογραφικών αποκαλύψεων για τα σκάνδαλα στα οποία εμπλέκεται η εταιρεία Krikel του Γιάννη Λαβράνου (υποκλοπές, εξαγωγές Predator, TETRA, εικονικά τιμολόγια) και της περίοπτης θέσης που κατείχε στο πόρισμα της PEGA, το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη θα σταματούσε να συναλλάσσεται μαζί της. Θα ανέμενε κανείς πως θα τερμάτιζε τις «αμαρτωλές» συμβάσεις για την ανάπτυξη του «γεμάτου τρύπες» συστήματος ασφαλείας TETRA. Ωστόσο, τα οικονομικά στοιχεία της Krikel για το 2022 που δημοσιεύθηκαν προ ημερών δείχνουν το αντίθετο.

Εν μέσω του σκανδάλου η Krikel εκτοξεύθηκε και ο τζίρος της σημείωσε αύξηση 480% σε ετήσια βάση. Ανήλθε σε 8,7 εκατ. ευρώ, από 1,5 εκατ. ευρώ το 2021, κάτι που όπως αναφέρει η ίδια η εταιρεία «οφείλεται στην ολοκλήρωση της νέας σύμβασης με την Ελληνική Αστυνομία για τον Εβρο και τις ανατολικές νήσους». Δηλαδή εν μέσω του σκανδάλου των υποκλοπών η Krikel πληρώθηκε από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη για το σύστημα TETRA, παρότι υπήρχαν δημοσιεύματα που ανέφεραν πως οι απόρρητες συμβάσεις για το εν λόγω σύστημα είναι διάτρητες και πως οι εισαγγελείς εξετάζουν ύποπτες τριγωνικές συναλλαγές και υπερτιμολογήσεις με τη συμμετοχή τσεχικών και ισπανικών εταιρειών.

Μάλιστα, από τις οικονομικές καταστάσεις προκύπτει πως από τα καθαρά κέρδη 666.675 ευρώ που κατέγραψε η Krikel το 2022, τα 550.000 ευρώ καταβλήθηκαν ως μέρισμα στους μετόχους της. Παράλληλα, οι εταίροι της εταιρείας έκαναν και τραπεζικές αναλήψεις 251.822 ευρώ. Ποιοι είναι όμως οι μέτοχοι της Krikel; Μέχρι τα μέσα του 2022 ήταν η κυπριακή εταιρεία Eneross Holdings, η οποία ανήκε στο κυπριακό trust Mexal Services Ltd. Ωστόσο, μετά τις δημοσιογραφικές αποκαλύψεις για την Krikel η κυπριακή Eneross Holdings τέθηκε σε λύση και εκκαθάριση. Αυτό πιθανότατα έγινε για να κρυφτούν τα ίχνη του Λαβράνου, του Φέλιξ Μπίτζιου, αλλά και του Νίκου Λιόλιου, οι οποίοι -σύμφωνα με στοιχεία του TVXS- σχετίζονται αποδεδειγμένα με την Eneross Holdings.

Αυτό που τραβάει την προσοχή από τα αναγραφόμενα στις οικονομικές καταστάσεις που αναρτήθηκαν στο ΓΕΜΗ στις 24 Ιουλίου είναι πως η Krikel μέσα στο 2023 εξόφλησε στο σύνολό του το δάνειο ύψους 6,4 εκατ. ευρώ που είχε λάβει από την Optima Bank. Ακόμη, αξιοπρόσεκτο είναι πως τα ταμειακά διαθέσιμα της Krikel, από 139.188 ευρώ το 2021, ανήλθαν στα 4,8 εκατ. ευρώ το 2022. Τέλος, το 2022 η εταιρεία εμφανίζεται να πουλά έναντι 63.200 ευρώ τα οχήματά της και να πουλά και συμμετοχές που κατείχε σε εταιρείες έναντι 59.500 ευρώ.

Δείτε επίσης: Σκάνδαλο υποκλοπών: Οι στενές σχέσεις της Krikel με το περιβάλλον του Μαξίμου έφεραν κέρδη (Έγγραφο)
 

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί