Για τον Κικίλια φταίνε… οι καιρικές συνθήκες για το επιτελικό φιάσκο με τις φωτιές

«Σήμερα είναι η πρώτη μέρα που στο χάρτη πρόβλεψης κινδύνου πυρκαγιάς δεν βρισκόμαστε στο “κόκκινο”», ανέφερε ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Βασίλης Κικίλιας, στην έκτακτη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε για τις καταστροφικές φωτιές που άφησαν εκατοντάδες χιλιάδες στρέμματα καμένα και μετέτρεψαν σε στάχτη παρθένα δάση, ζώα και περιουσίες.

Είπε επίσης πως «είχαμε πάνω από 600 οι φωτιές στη χώρα μέσα σε ένα δεκαήμερο, εκ των οποίων οι 10 σε μεγάλη έκταση».

«Αυτοθυσία και ηρωισμός είναι τα χαρακτηριστικά όσων δίνουν μάχη με τις φωτιές. Δεν είμαστε εδώ για να ωραιοποιήσουμε την κατάσταση, αλλά για να παραθέσουμε τα δεδομένα» σημείωσε.

«Τις μέρες αυτές εκδηλώθηκαν 667 πυρκαγιές. Πάνω από 60 πυρκαγιές την ημέρα, σχεδόν σε όλη τη χώρα. Για μία ακόμη χρονιά, στη συντριπτική τους πλειοψηφία προκλήθηκαν από ανθρώπινο χέρι. Ήταν εμπρησμοί είτε από εγκληματική αμέλεια είτε από πρόθεση», τόνισε ο κ. Κικίλιας.

Χωρίς ίχνος αυτοκριτικής είπε ακόμα πως «η διαφορά με τις άλλες χρονιές ήταν οι καιρικές συνθήκες με τις οποίες κλήθηκε ο κρατικός μηχανισμός να διαχειριστεί αυτές τις εστίες: η κλιματική κρίση που έδωσε ένα ιστορικά πρωτοφανή καύσωνα. Η κλιματική κρίση είναι εδώ, δεν είναι θεωρία, είναι βίωμα. Δεν είναι φέτος μόνο εδώ. Θα είναι διαρκής με ό,τι αυτό συνεπάγεται» πρόσθεσε.

«Ενδεικτικά, την τελευταία δεκαετία, ακραίο καύσωνα σε συνδυασμό με ισχυρούς ανέμους είχαμε μία μέρα το 2012, δύο ημέρες το 2019 και ένα τριήμερο το 2021. Άρα η κατάσταση επιδεινώνεται, όπως δείχνουν τα στοιχεία. Από το 2003 που ξεκίνησε να εκδίδεται ο χάρτης επικινδυνότητας πυρκαγιάς, ποτέ άλλοτε δεν είχαμε χάρτη με κατηγορίες πολύ υψηλού κινδύνου σε κατάσταση συναγερμού για πέντε συνεχόμενες ημέρες και σε τόσες περιφέρειες» συμπλήρωσε ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης.

Στη συνέντευξη Τύπου συμμετείχαν επίσης o καθηγητής Κλιματολογίας Χρήστος Ζερεφός, ο αρχηγός της πυροσβεστικής και ο προϊστάμενος της Γενικής Διεύθυνσης Δασών και Δασικού Περιβάλλοντος.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί