Ρόδος: Ο πρώτος δορυφορικός απολογισμός – Κάηκαν πάνω από 107.000 στρέμματα

Ο πρώτος δορυφορικός απολογισμός για την καταστροφή που έχει υποστεί το περιβάλλον του νησιού από τη φωτιά.

Όπως αναφέρει η ΕΡΤ, από τη δορυφορική εικόνα που έδωσε ο SENTINEL 2 προχθές Κυριακή (23/7) στις 12.30 το μεσημέρι υπολογίστηκε ότι κάηκαν πάνω από 107.000 στρέμματα και σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αναλυτών είναι πιθανό να αυξηθεί σήμερα στα 150.000 στρέμματα, που αντιστοιχεί στο 10% της έκτασης όλου του νησιού.

Από αυτά οι περιοχές NATURA που καταστράφηκαν αντιστοιχούν στο 12% της συνολικής καμμένης έκτασης, κάπου 12.000 στρέμματα. Μέσα σε αυτή βρίσκονταν ώριμα κυπαρισσοδάση, καθώς και δάση τραχείας πεύκης, ένα είδος της Ανατολικής Μεσογείου, ενώ κάηκαν και παλιές αναδασώσεις.

Επιπλέον κάηκαν και τα πλατώνια, ένα είδος ελαφιού που βρίσκουμε μόνο στη Ρόδο. 6.200 πλατώνια υπήρχαν πριν την πυρκαγιά. Έχουν ανασυρθεί νεκρά από ασφυξία 10 από αυτά.

Τα περισσότερα πρέπει να κατευθύνθηκαν προς τα βόρεια τμήματα του νησιού για να σωθούν. Η δασική υπηρεσία εκτιμά ότι θα ξαναγυρίσουν μόλις τελειώσει η πυρκαγιά και θα υπάρξει μέριμνα για τη σίτιση τους απο το δασαρχείο και εθελοντές.

Τέλος αξίζει να σημειωθεί ότι η διασπορά καπνού έφθασε κάτω από την Κρήτη και ταξιδεύει προς τις βόρειες ακτές της Αφρικής.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί