Φάμελλος: Ο Μητσοτάκης να μη χρησιμοποιεί την κλιματική κρίση για δικαιολογία – Ζούμε τραγικά γεγονότα

Την επιτελική ανικανότητα της νέα κυβέρνησης Μητσοτάκη, όπως αυτή αποτυπώνεται στις πυρκαγιές που κατακαίνε τη χώρα εδώ και μια βδομάδα, καυτηρίασε από το βήμα της Βουλής ο Σωκράτης Φάμελλος κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για την άρση των προϋποθέσεων σε σχέση με τη ψήφο των εκλογέων του εξωτερικού.

«Τις τελευταίες ημέρες ζούμε τραγικά γεγονότα» είπε σε σχέση με τις φωτιές σε Ρόδο, Αττική, Αχαΐα, Κάρυστο, Κέρκυρα. Ο μεταβατικός πρόεδρος της Κ.Ο. της αξιωματικής αντιπολίτευσης κάλεσε τον πρωθυπουργό να μη χρησιμοποιεί την κλιματική κρίση ως βολική δικαιολογία, ζητώντας πλήρη ενεργοποίηση της δημόσιας πολιτικής πρόληψης των δασικών πυρκαγιών του 2019, την ενίσχυση της δασικής υπηρεσίας και της πυροσβεστικής, αλλά και καλύτερο συντονισμό όλων των εμπλεκόμενων και εφαρμογή των πορισμάτων της επιτροπής Goldammer.

«Ήταν γνωστό εδώ και χρόνια ότι η Ανατολική Μεσόγειος είναι ιδιαίτερα ευπαθής στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής και το λέγαμε. Τι κάνει όμως η πολιτεία; Αντί να αναβαθμίσει τις δυνατότητες με έμφαση στο σχεδιασμό και την πρόληψη, αλλά και στην ανθεκτικότητα κοινωνίας και οικονομίας, όπως επιτάσσει η επιστήμη, είχαμε πάγωμα των εργαλείων πρόληψης δασικών πυρκαγιών, πάγωμα των περιφερειακών σχεδίων προσαρμογής για την κλιματική αλλαγή, αποδόμηση των περιβαλλοντικών φορέων οι ΜΚΟ ήταν στο μέτωπο της φωτιάς στη Δαδιά και η δηλούμενη και διαφημισμένη ετοιμότητα δεν απεικονίζεται στην πυρόσβεση ή στο σχεδιασμό πολιτικής προστασίας» ανέφερε και πρόσθεσε με νόημα: «Δεν υπάρχει πλέον και η βολική δικαιολογία για εσάς της ευθύνης του ΣΥΡΙΖΑ!».

«Επικοινωνιακοί και ψηφοθηρικοί λόγοι»

Σε σχέση με το υπό συζήτηση νομοσχέδιο, τόνισε πως η κυβέρνηση επέλεξε να φέρει πρώτη τη συγκεκριμένη ρύθμιση για επικοινωνιακούς και ψηφοθηρικούς λόγους, επικρίνοντας τις φαστ-τρακ διαδικασίες συζήτησης και νομοθέτησης.

«Εμείς έχουμε σταθερή θέση για την ψήφο των αποδήμων» είπε, επισημαίνοντας τις δύο τροπολογίες που έχει καταθέσει ο ΣΥΡΙΖΑ για το κλειστό σύστημα εκπροσώπησης και τη διευκόλυνση της ψήφου των εποχιακών εργαζόμενων. Στις κατηγορίες δε του κ. Μητσοτάκη προς τον ΣΥΡΙΖΑ αντέτεινε πως και η συγκεκριμένη ρύθμιση που αναμένεται να «περάσει» με τη ψήφο των ακροδεξιών της Νίκης είχε ξανακατατεθεί το 2021 από τον Μάκη Βορίδη.

«Η Αριστερά είναι πατριωτική δύναμη»

Περνώντας στα εθνικά, ο κ. Φάμελλος υπογράμμισε πως «εμείς δεν θα σας ακολουθήσουμε στον δρόμο της πατριδοκαπηλίας και γι΄ αυτό τασσόμαστε υπέρ της επανέναρξης του ελληνοτουρκικού διαλόγου», ο οποίος όμως θα πρέπει «να είναι συγκροτημένος, με ξεκάθαρες κόκκινες γραμμές για την κυριαρχία και την άμυνα, αλλά και να έχει σαφή οδικό χάρτη για την οριοθέτηση ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας στον δρόμο για τη Χάγη».

Μάλιστα, ξεκαθάρισε ότι «η Αριστερά ήταν, είναι και θα παραμείνει πατριωτική δύναμη ευθύνης, που προασπίζει την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας», απαντώντας με αυτόν τον τρόπο στις κατηγορίες που εξαπολύουν κυβερνητικά στελέχη στον ΣΥΡΙΖΑ περί «εθνικής εξαίρεσης».

Τέλος, κάλεσε τον Κωνσταντίνο Τασούλα να λύσει επιτέλους το χωροταξικό ζήτημα σε σχέση με την Κ.Ο. της αξιωματικής αντιπολίτευσης, η οποία έχει τριχοτομηθεί στην Ολομέλεια λόγω της σπουδής του προέδρου της Βουλής να τοποθετήσει τους νεοφασίστες των Σπαρτιατών πίσω από τα έδρανα του ΣΥΡΙΖΑ.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί