Μάχη με τις φωτιές για 5η ημέρα: Καλύτερη η εικόνα αλλά και φόβοι αναζωπύρωσης – Έντονη οσμή καμένου στην Αττική

Μαίνεται για πέμπτη μέρα η φωτιά στη Δυτική Αττική. Σε ύφεση είναι η πυρκαγιά στη Λακωνία ενώ σε εξέλιξη είναι η πυρκαγιά στη Ρόδο, όπου σηκώθηκαν εναέρια μέσα από νωρίς το πρωί.

Στο μεταξύ οσμή καμένου έχει καλύψει όλο το λεκανοπέδιο ενώ η κατάσταση έχει γίνει αποπνικτική σε συνδυασμό με τον καύσωνα και ένα πέπλο καπνού έχει σκεπάσει όλη την Αθήνα.

Παρότι τα μέτωπα χτες το μεσημέρι έμοιαζαν να είναι σε ύφεση από το μεσημέρι και μετά ξεκίνησαν συνεχείς αναζωπυρώσεις.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου της Πυροσβεστικής Γ. Αρτοποιό, η πυρκαγιά στη Ρόδο είναι σε εξέλιξη, ιδιαίτερα το νότιο τμήμα της.

«Όλο το βράδυ χωματουργικά μηχανήματα της Περιφέρειας και των Ενόπλων Δυνάμεων θα προσπαθούν να αποκόψουν το μέτωπο ενώ θα διανοίγουν αντιπυρικές ζώνες», εξήγησε ο κ. Αρτοποιός.

Στην ευρύτερη περιοχή της Δυτικής Αττικής ο Γ. Αρτοποιός είπε ότι δεν υπάρχει ενεργό μέτωπο από χθες βράδυ, ωστόσο οι ακραίες συνθήκες που επικρατούν δεν μπορούν να αποκλείσουν τον κίνδυνο επέκτασης.

Χτες, εκδόθηκαν πέντε μηνύματα μέσω 112 για την απομάκρυνση κατοίκων από τους οικισμούς Αγία Σωτήρα, Παλαιοκούνδουρα, Πανόραμα, Παλαιοχώρι, Άγιο Ιωάννη Κορακά, Κιάφα και Άγιο Παντελεήμονα.

Στην πυρκαγιά στην ευρύτερη περιοχή της Δυτικής Αττικής επιχείρησαν από χθες το πρωί 300 πυροσβέστες με 122 οχήματα και με ομάδες πεζοπόρων τμημάτων ενώ περιοδικά από αέρος συνέδραμαν 11 αεροσκάφη και 11 ελικόπτερα, συμπεριλαμβανομένων 4 αεροσκαφών από την Ιταλία και τη Γαλλία που διέθεσε στην Ελλάδα ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας.

Υψηλός κίνδυνος σε 5 περιοχές

Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) προβλέπεται σήμερα σε πέντε περιφέρειες της χώρας, σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας (civilprotection.gov.gr):

– Στην Περιφέρεια Αττικής

– στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (ΠΕ Βοιωτίας, ΠΕ Εύβοιας),

– στην Περιφέρεια Πελοποννήσου (ΠΕ Κορινθίας, ΠΕ Αργολίδας),

– στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου (ΠΕ Ρόδου), και

– στην περιφέρεια Βορείου Αιγαίου (ΠΕ Σάμου, ΠΕ Ικαρίας).

Η πυροσβεστική απευθύνει έκκληση προς τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και επισήμανε ότι και σήμερα αναμένονται εξίσου ακραίες συνθήκες. «Είμαστε αντιμέτωποι με συνδυασμό ακραίων καιρικών φαινομένων τα οποία πολλές φορές μας υπερβαίνουν. Επισημαίνουμε ότι οι περισσότερες πυρκαγιές προκαλούνται δυστυχώς από αμέλεια», σύμφωνα με τον κ. Αρτοποιό.

Οι αρχές προχώρησαν στη σύλληψη 3 ανδρών στην Κρήτη για την εκτέλεση εργασιών από τις οποίες προκλήθηκαν πυρκαγιές στις περιοχές Μικρά Ανώγεια Ρεθύμνου, Βαγιονιά Γόρτυνας Ηρακλείου και Σητεία.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί