4ο Πανελλήνιο Διαδικτυακό Σεμινάριο Τομεαρχών Δακοκτονίας 2023

Το Τμήμα Γεωπονίας του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου (ΕΛΜΕΠΑ) διοργάνωσε το 4ο Πανελλήνιο Διαδικτυακό Σεμινάριο Επιμόρφωσης για τους Τομεάρχες Δακοκτονίας, την Τετάρτη 19 Ιουλίου 2023. Το σεμινάριο πραγματοποιήθηκε με την υποστήριξη του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων (ΥΠΑΑΤ) και σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κρήτης, το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας / Παράρτημα Κρήτης (ΓΕΩΤΕΕ ΠΚ), το Ινστιτούτο Αγροδιατροφής και Επιστημών Ζωής ΠΕΚ ΕΛΜΕΠΑ (ΙΝΑΖΩ), τον Ελληνικό Γεωργικό Οργανισμό- Δήμητρα (ΕΛΓO-Δήμητρα), το Ινστιτούτο Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ), το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας,  το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, το Ιόνιο Πανεπιστήμιο και το Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο.
Το σεμινάριο εντάσσεται στο ευρύτερο πλαίσιο συνεργασίας και υποστήριξης του Πρωτογενούς Τομέα και ειδικότερα στοχεύει στην στήριξη της ελαιοκαλλιέργειας και του ελαιοπαραγωγού. Το 1ο διαδικτυακό σεμινάριο για τον δάκο είχε διεξαχθεί το 2020 και έκτοτε κάθε χρονιά σημειώνει μεγάλη επιτυχία σε πανελλαδικό επίπεδο. Το πρόγραμμα απευθύνεται αποκλειστικά στους Τομεάρχες Δακοκτονίας των Περιφερειών της χώρας και είναι δομημένο έτσι ώστε οι συμμετέχοντες να αποκτήσουν βασικές αλλά και εξειδικευμένες γνώσεις σχετικά με το δάκο, το βασικό εχθρό της ελιάς, ενώ δίνεται έμφαση σε εφαρμοσμένες νέες προσεγγίσεις και σε υπό ανάπτυξη νέες τεχνολογίες. Στόχος του Προγράμματος είναι οι εκπαιδευόμενοι να ενημερωθούν σφαιρικά σε θέματα φυτοπροστασίας της ελιάς και να ευαισθητοποιηθούν σε κρίσιμες παραμέτρους που άπτονται του Προγράμματος Δακοκτονίας.

Ο δάκος Bactrocera oleae (Diptera: Tephritidae) είναι ο σημαντικότερος εχθρός της ελαιοκαλλιέργειας και η αιτία για  συχνές και μεγάλες οικονομικές καταστροφές. Η αντιμετώπισή του βασίζεται κυρίως  σε προληπτικούς δολωματικούς ψεκασμούς με στόχο το ενήλικο έντομο,  πρακτική που εφαρμόζεται πανελλαδικά στο πλαίσιο  του Εθνικού Προγράμματος   Δακοκτονίας. Η καταπολέμηση του δάκου αντιμετωπίζει πολλές δυσκολίες, μια από τις όποιες είναι και η μειωμένη αποτελεσματικότητα των χρησιμοποιούμενων εντομοκτόνων καθώς υπάρχουν αναφορές για εκτεταμένη ανάπτυξη ανθεκτικότητας στα χρησιμοποιούμενα εντομοκτόνα. Επιπροσθέτως, έχουν διαπιστωθεί συνέργειες του δάκου με  φυτοπαθογόνους μύκητες που εν δυνάμει  μπορούν να επιτείνουν ακόμα περισσότερο  το οικονομικό αντίκτυπο  των προσβολών.
Επιστημονικά υπεύθυνος για την διοργάνωση του σεμιναρίου ήταν ο Πρόεδρος του Τμήματος Γεωπονίας του ΕΛΜΕΠΑ, Αναπληρωτής Καθηγητής Γεωργικής Εντομολογίας και Φαρμακολογίας, Εμμανουήλ Ροδιτάκης.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί