Τι πρέπει να κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ για να αλλάξει ο ίδιος και ο τόπος

Του Γιώργου Δημητρίου

Oι Σκουρλετόβιτσες στο Σύριζα αντιτείνουν ως πρόταση εξουσίας περισσότερη συλλογικότητα και η Δούρου πλατφόρμες δημοκρατικής παράταξης… Εκτός τόπου και  χρόνου ακόμα και τώρα. 

Περισσότερη συλλογικότητα στην υφιστάμενη μηδενική εναλλακτική πρόταση μοντέλου  ανάπτυξης..μάλιστα.Με ό,τι και να πολλαπλασιάσεις το μηδέν, μηδέν θα είναι το εξαγόμενο. 

Όπως επίσης καλές είναι οι πλατφόρμες Δούρου αλλά από ποια θέση θα συμμετέχεις σε  αυτές. Από ένα κόμμα του 34% ή ένα κόμμα του 4% λίγο κάτω από το Νατσιό; Κόμμα  εξουσίας χωρίς αναπτυξιακή πρόταση είναι κόμμα διαμαρτυρίας του 4%. 

ΛΑΘΟΣ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ 

Δεν είναι και ό,τι καλύτερο Συριζαίοι να περιμένετε συνθήκες του 2012-2015 για να  εμφανιστείτε ως σωτήρες. Σας δόθηκε η ευκαιρία και την πετάξατε. Τώρα είναι η ώρα της δημιουργίας. Δεν χάθηκε τίποτα ακόμα.

Τώρα ο Σύριζα δεν θα έχει ούτε υπαρκτή πρόταση μοντέλου ανάπτυξης ούτε Τσίπρα. Ποιόν  μπορεί να έχει ως αρχηγό; Τον απολιτίκ Τσακαλώτο που άφησε 37 δισ. στον Μητσοτάκη ενώ  μπορούσε να απαλύνει τον πόνο των αδυνάμων από τον Αύγουστο του 2018 όταν βγήκαμε από τα μνημόνια. 

Ο Σύριζα δεν έχει αντικαταστάτη του Τσίπρα, όλοι οι άλλοι από πολύ μέχρι πάρα πολύ δεν  μπορούν να είναι ανταγωνιστικοί ούτε καν απέναντι στους βοηθούς του Μητσοτάκη .Πάρα πολύ χαμηλό επίπεδο πολιτικών ηγετών..( Παύλο Πολάκη σε συμπαθούμε ως έντιμη  φωνή…αλλά μέχρι εκεί… λίγη αυτογνωσία…) 

ΝΑ ΕΠΙΣΤΡΕΨΕΙ Ο ΤΣΙΠΡΑΣ ΟΣΟ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙΡΟΣ 

Ο Τσίπρας έχει μεγάλη ευθύνη γιατί καθυστερεί να πάρει αποφάσεις, μεγάλο μειονέκτημα  ενός ηγέτη. Το 2019 μετά τις εκλογές έπρεπε να προχωρήσει σε κομματική ΄΄απολιγνιτοποίηση΄΄ σχεδόν όλου του παλαιού και παρωχημένου 4% 

Καταθέτω την εναλλακτική πρόταση μοντέλου ανάπτυξης που σε συνδυασμό με την επιστροφή Τσίπρα στην αρχηγία θα κάνει το Σύριζα ισχυρότερο από το Σύριζα του 2015 ως κόμμα εξουσίας. 

Αυτό το μοντέλο μόνο ο Σύριζα του Τσίπρα μπορεί να το υπηρετήσει γιατί απαιτεί ηγέτη με  αποδεδειγμένη διαχειριστική εντιμότητα, να μην είναι όργανο της διαπλοκής αλλά και να  είναι Σοσιαλδημοκράτης. Ο Τσίπρας είναι κεντροαριστερός μετά τη διακυβέρνηση. Τέτοιος  δεν υπάρχει στο πολιτικό σκηνικό. 

ΑΝΑΓΚΗ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΑΓΟΡΑΣ ΤΟ NORDIC MODEL ΚΑΙ Ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΗΝ ΚΑΛΥΨΕΙ. 

To Σκανδιναβικό μοντέλο ανάπτυξης είναι το πιο επιτυχημένο μοντέλο ανάπτυξης στον  κόσμο. Σχηματικά, και για λόγους απλοποίησης, να πω ότι συνδυάζει τις ιδεολογικές αρετές του Σύριζα και της Νέας Δημοκρατίας ενώ αποφεύγει τις ακρότητες και των δύο. 

Το μοντέλο ανάπτυξης υιοθετεί τον καπιταλισμό της μορφής του τέλειου ανταγωνισμού στην αγορά σε ό,τι αφορά στην παραγωγή, (ο Μητσοτάκης καπιταλισμό των καρτέλ ) και την  αριστερή κοινωνική πολιτική σε όλο το φάσμα της αναδιανομής των εισοδημάτων. 

Σκανδιναβικό μοντέλο ανάπτυξης – Βιβλιογραφία – Αναφορές

Το Going Nordic εδώ και καιρό αποτελεί πηγή έμπνευσης για την Ευρωπαική Ενωση τόσο  για την αποτελεσματική ανάπτυξη όσο και για την κοινωνική πολιτική και την αγορά  εργασίας. 

( De La Porte ,Palier, 2002 ; Kvist , 2007 ) 

Αυτό το μοντέλο ευελιξίας και ασφάλειας είναι αντικείμενο συζήτησης στις ΗΠΑ μεταξύ  πολλών δεξαμενών σκέψης και της Παγκόσμιας Τράπεζας. ( Δείτε IIose , 2007 ) 

O Economist, για αυτό το μοντέλο ανάπτυξης υιοθέτησε τον όρο ως << Next Super Model >>. Το 2013 λόγω της επιχειρησιακής επιτυχίας του μοντέλου στη Δημόσια πολιτική, την ανάπτυξη, την ανταγωνιστικότητα, την παραγωγικότητα, είχε θεαματικά αποτελέσματα στην  ποιότητα της διακυβέρνησης και την απασχόληση. 

( Δείτε, Economist 2013 – 2021 Nordic Model is Nxt Super Model) 

Οι ΗΠΑ δείχνουν σοβαρό ενδιαφέρον να ενσωματώσουν το Nordic Model στην παγκόσμια  πολιτική οικονομία επιδιώκοντας να διατηρήσουν τα υψηλά επίπεδα κοινωνικής συνοχής  και παράλληλα υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης,ευημερίας και διαφάνειας 

(Δείτε Cox, 2004 Einhon & Logue , 2003, Katzenstein , 1985, Martin , 2013. Schwartz , 2001) 

H βασική επιτυχία του μοντέλου αυτού συνίσταται στον τρόπο με τον οποίο το κράτος  ρυθμίζει τον καπιταλισμό της μορφής του τέλειου ανταγωνισμού με όρους δίκαιας  αναδιανομής του πλούτου που παράγεται. 

( Δείτε, Espiring , Andersen , 1990) 

Το μοντέλο αυτό ,στο σκέλος της ανάπτυξης είναι όμοιο με αυτά των ΗΠΑ, Ολλανδίας, Καναδά, Αυστραλίας, Ηνωμένου Βασιλείου κλπ, όπου η κεντρική ιδέα είναι  ότι τα κράτη αυτά δεν αφήνουν <<καμμία επιχείρηση να μεγαλώσει τόσο πολύ ώστε να  έχει την ικανότητα να ελέγξει την προσφορά, τη ζήτηση και φυσικά τις τιμές. (ακριβώς το  αντίθετο των καρτέλ Μητσοτάκη ) 

Οι θεσμοί τους με αυτό τον τρόπο μετριάζουν τις υπερβολές της καπιταλιστικής αγοράς και  δρουν προληπτικά στην ΄΄θεμιτή΄΄ επιδίωξη των επιχειρήσεων μέσω εξαγορών και  συγχωνεύσεων αλλά και με τη βοήθεια πολιτικών κομμάτων (πχ. Νέα Δημοκρατία ), να  οικοδομούν ολιγοπώλια και καρτέλ τιμών. Να παραλύουν την ανταγωνιστικότητα σε βάρος  της οικονομίας. (η ανταγωνιστικότητα είναι ο ορισμός της παραγωγικότητας – οικονομική  θεωρία).

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Για την χαμηλή ανταγωνιστικότητα, δηλαδή τη χαμηλή παραγωγικότητα  πτωχεύσαμε το 2012 και το αυτό θα ξανασυμβεί γιατί όχι μόνο δεν διορθώθηκε  τίποτα, αλλά αντιθέτως επιδεινώθηκαν αυτά τα στοιχεία. 

( Δείτε: Hassel & Palier , 2021 ) 

Οι ρυθμιστικές διαδικασίες και τα χαρακτηριστικά διακυβέρνησης στη λήψη των  αποφάσεων γίνεται με βάση τη <<συναίνεση>> μεταξύ εργαζομένων και  εργοδοτών, συμπεριλαμβανομένης της αυτόνομης κοινωνικής εταιρικής σχέσης με την  οποία οι ίδιοι καθορίζουν τη διαμόρφωση των κανονισμών. ( όχι όπως στις επιτροπές της Ελληνικής Βουλής όπου εξελίσσεται προσχηματικός διάλογος )

Το αποτέλεσμα, υψηλό επίπεδο εξαγωγών και διεθνούς εμπορίου, αξιοσημείωτες οικονομικές επιδόσεις και πολύ χαμηλά επίπεδα εισοδηματικών ανισοτήτων. 

( Δείτε, Campbell et al. ; 2006 , Katzenstein , 1985 ) 

Χωρίς κομματικούς αποκλεισμούς συμμετέχουν οριζόντια στις αποφάσεις οι εκπρόσωποι  των επιχειρηματιών και των εργαζομένων με ένα ευέλικτο και δυναμικό τρόπο. Αυτή η <<προσαρμοστικότητα >> είναι παρούσα σε όλους τους τομείς πχ, της πολιτικής, στο  συνταξιοδοτικό, στον τομέα πρόνοιας, κλπ, σχεδόν παντού. 

(Δείτε, Due et al., 1993 ) 

To Nordic Model,;όπως σε όλα τα επιτυχημένα κοινωνικά και αναπτυξιακά μοντέλα απαιτεί  υψηλή φορολογία πράγμα που σημαίνει ότι πρέπει να λέγεται καθαρά. Πχ. φορολογία στη  Σουηδία 38% ,στις ΗΠΑ 27% και στην Ελλάδα 36%. Σε ποιες τσέπες πήγαν τόσα λεφτά του Έλληνα φορολογουμένου; 

Αυτό το μοντέλο είναι μοντέλο πρόνοιας που προωθεί την καθολική πρόσβαση σε υψηλού  επιπέδου κρατικές υπηρεσίες αποκλειστικά ρυθμιζόμενες και χρηματοδοτούμενες από το  κράτος. Η αγορά εργασίας ρυθμίζεται μέσω ενός συστήματος αποκεντρωμένων συλλογικών διαπραγματεύσεων όπου οι φορείς θεσπίζουν κανονισμούς χωρίς την παρέμβαση του  κράτους. 

Κατώτερος μισθός καθαρός πάνω από 3000 ευρώ. Μπορεί να γίνει ρεαλιστικό όραμα στη λήξη  οκταετίας… 

( Δείτε, Espiring Andersen , 1990 ; Kangas & Kvist , 2020 ; Korpi & Palme 1998 ; Kvist et al. ,  2012 ) 

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ 

O Σύριζα με αρχηγό τον Τσίπρα να υιοθετήσει το μοντέλο αυτό και δεν θα αμφισβητηθεί ουσιαστικά από κανένα γιατί τα τεκμήρια της αξίας του είναι παγκοσμίως αποδεκτά. 

Αντιπολίτευση ότι τάχα η Ελλάδα εχει ιδιαιτερότητες και είναι ανεφάρμοστο αποτελεί μπούρδα. Ετσι, θα απαλλαγεί από τα λεφτόδεντρα και θα δώσει ένα όραμα στην αγορά. 

Θα βάλει εργαζόμενους και επιχειρηματίες χέρι- χερι και από κοινού να υπηρετήσουν αυτό το κοινό στόχο, το μοντέλο που είναι υπαρκτό και απολύτως επιτυχημένο. Δεν θέλει πολύ ο Σύριζα να αλλάξει το ολιγαρχικό και καρτέλ μοντέλο ανάπτυξης με μια πλατειά  κοινωνικοπολιτική συμμαχία. 

Θα πρέπει να δημιουργήσει πολιτική σχολή στελεχών. Τα στελέχη είναι πολύ ενημερωμένα στο πώς θα μοιράζουν τον πλούτο και την κοινωνική πολιτική (λεφτόδεντρα), όμως δεν  έχουν ιδέα για το πώς θα τον παράγουν. 

Μόνο τη φορολόγηση των καρτέλ ξέρουν, αλλά όχι κάτι διαφορετικό από το Μητσοτάκη – όχι άλλο μοντέλο ανάπτυξης…Μοιραίο αναχρονιστικό και υπαρξιακό λάθος στρατηγικής  

Αρα οποιος Σκουρλέτης μιλάει έχει << κενό λόγο >> και γίνεται εύκολος επικοινωνιακός  στόχος. Δεν αποτελούν αντίδοτο τα ΄΄κλεπτόδεντρα΄΄ Μητσοτάκη. Χρειάζεται θετική πρόταση.

Αντί ο Σύριζα να ΄΄υβρίζει ΄΄ την επιχειρηματικότητα μοιράζοντας πιστοποιητικά  εντιμότητας, να ζητήσει ένα συγγνώμη ,να την αγκαλιάσει χωρίς όρους και να την  ευθυγραμμίσει με το εργατικό δυναμικό. 

Αν εξηγήσει στην επιχειρηματική κοινότητα τη ζημιά που υφίσταται από τα καρτέλ και τα  ολιγοπώλια θα την κερδίσει. 

Πρώτα όμως τη συγγνώμη… Γιατί οι πολιτικές του Σύριζα και η ρητορική του για την  επιχειρηματικότητα ήταν πολύ χειρότερες από αυτές του Μητσοτάκη. 

Εκαναν δώρο στο Μητσοτάκη τους μισούς κοινωνικούς φορείς και ακρωτηρίασε την  αντιστοίχησή του Σύριζα με το μεσαίο χώρο…και οι Σκουρλετόβιτσες σου λένε να αυξήσουν  τη…συλλογικότητα της πολιτικής μ@λ@κίας.. 

Το κόμμα θα αποκτήσει αξιοπιστία και το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα απέναντι στα καρτέλ  με τα θυγατρικά ΜΜΕ που θέλουν να τον εξαφανίσουν άσχετα αν ο Σύριζα θέλει και τα  καταφέρνει να…αυτοεξαφανίζεται 

ΥΓ Το πιο έντιμο κόμμα ever κατάφερε μόνο του,από την πολιτική ανοησία, να κινδυνεύει να  γίνουν τα στελέχη του οι κόκκινοι αριστεροί αντίπαλοι του ΄΄Νατσιού΄΄ . 

Γονυπετείς΄΄παρακαλέστε΄΄ τον Τσίπρα να γυρίσει πίσω σύντροφοι και γρήγορα. Και αφού  υιοθετήσει το προτεινόμενο όραμα, ας αυξήσει τη συλλογικότητα και τις πλατφόρμες και  όλα τα γνωστά κομμουνιστικά σας. Το μοντέλο που προτείνω άλλωστε βασίζεται στη  συλλογικότητα και τη συναίνεση και όχι στις κομματικές φράξιες 

Αλλιώς δεν έχεται λόγο ύπαρξης ούτε στο 17% αλλά κοντά το 4% . Αρκετές ευκαιρίες πήρατε  και δεν τις τιμήσατε. Αν δεν μπορείτε, η ανάγκη αυτή της πολιτικής αγοράς .θα καλυφθεί  από νέο κόμμα. 

Κάντε και το σταυρό σας που ο Ανδρουλάκης είναι το΄΄πικολίνο΄΄της διαπλοκή… Διαφορετικά…

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί