Κυβέρνηση Μητσοτάκη: Πράξη πρώτη, κατάργηση του φορέα για την Ισότητα των Φύλων

Λίγες ώρες μετά την ορκωμοσία της κυβέρνησης, φαίνονται ήδη οι ιδεολογικές προτεραιότητες και οι πολιτικές διαχείρισης των έμφυλων ανισοτήτων καθώς η ΝΔ κατάργησε τη Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων.

Πιο συγκεκριμένα σύμφωνα με το Προεδρικό Διάταγμα 77/2023, συστήνονται στο Υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας Γενική Γραμματεία Ισότητας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, καθώς και αντίστοιχη θέση Γενικού Γραμματέα.

Παράλληλα, στη Γενική Γραμματεία Ισότητας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων μεταφέρονται, ως σύνολο αρμοδιοτήτων, υπηρεσιακών μονάδων και θέσεων προσωπικού από το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης οι υπηρεσίες της πρώην Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων, όπως μεταφέρθηκαν στο πρώην Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων με την παρ. 3 του άρθρου 7 του π.δ. 84/2019.

Επισημαίνεται ότι η Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων επί της τετραετίας Μητσοτάκη υποβαθμιζόταν διαρκώς. Αρχικά μετονομάστηκε με το Π.Δ. 84/2019 σε Γενική Γραμματεία Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων και με το Π.Δ 3/2021 μετονομάστηκε σε Γενική Γραμματεία Δημογραφικής και Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των φύλων.

ΦΕΚ για ισότητα φύλων

Με βάση τις παραπάνω κινήσεις, είναι σαφές ότι η κατάργηση του φορέα για την Ισότητα των Φύλων, αναδεικνύει  την πρόθεση της κυβέρνησης να συνδέσει το δημογραφικό ζήτημα με τις ελευθερίες των γυναικών και κυρίως την αυτοδιάθεση του σώματος.

Υπενθυμίζεται, ότι οι κινήσεις αμφισβήτησης της αυτοδιάθεσης του  γυναικείου σώματος και της έμφυλης ισότητας, διαφαίνονται ήδη από την ανακοίνωση των μελών που απαρτίζουν το νέο κυβερνητικό σχήμα του Κυριάκου Μητσοτάκη. Η βουλευτής Αχαΐας της Νέας Δημοκρατίας, Χριστίνα Αλεξοπούλου, η οποία τοποθετήθηκε υφυπουργός στο υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, σε ανάρτησή της στο twitter το 2019, είχε διατυπώσει τις μεσαιωνικές της αντιλήψεις, αναρτώντας ένα δημοσίευμα της εκκλησιαστικής ιστοσελίδας romfea.gr σχετικά με την προστασία του αγέννητου παιδιού, για το οποίο η Ιερά Σύνοδος καθιέρωσε «Ημέρα Αγέννητου Παιδιού», παίρνοντας ξεκάθαρη θέση κατά των αμβλώσεων. 

Από τις πρώτες κινήσεις αποτυπώνεται ήδη η διάθεση της νέας κυβέρνησης, η οποία ανασύρει σκοταδιστικές απόψεις και της θεσμοθετεί σε οργανωμένη πολιτική πρακτική.

Σφοδρή ήταν η αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ ο οποίος τόνισε ότι «στη “Δεξιά του Κυρίου” τα αυτονόητα δικαιώματα των γυναικών δεν έχουν θέση. Όπως ανέφερε η αξιωματική αντιπολίτευση, «όταν ο κ. Μητσοτάκης έλεγε ότι θα φτιάξει “κυβέρνηση ενός κόμματος, αλλά όχι ενός χρώματος”, δεν φανταζόμασταν ότι στις “αποχρώσεις” θα περιλαμβάνονται και θέσεις της “Νίκης”.

Η κ. Χριστίνα Αλεξοπούλου, νέα υφυπουργός υποδομών έχει τοποθετηθεί στο παρελθόν κατά της άμβλωσης και της αυτοδιάθεσης του γυναικείου σώματος μιλώντας για τη θεωρία του «αγέννητου παιδιού».

Ο κ. Μητσοτάκης οφείλει μια σαφή απάντηση για αυτή την επιλογή του. Όπως φαίνεται, στη “Δεξιά του Κυρίου” τα αυτονόητα δικαιώματα των γυναικών δεν έχουν θέση».

Ακολουθεί το επίμαχο Προεδρικό Διάταγμα όπως δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως:

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί