Μητσοτάκης: Τα πανεπιστήμια μπορούν να είναι και ιδιωτικά

Μία από τις τελευταίες του προεκλογικές συνεντεύξεις παραχώρησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στο MEGA, μιλώντας για μια πληθώρα ζητημάτων.

Για τις εκλογές την Κυριακή 26 Ιουνίου, ο πρόεδρος της ΝΔ τόνισε ότι τίποτα δεν έχει κριθεί. «Ο μεγάλος αντίπαλός μας στην κάλπη είναι ο εφησυχασμός και αυτή η αίσθηση ότι το αποτέλεσμα έχει προεξοφληθεί. Τίποτα δεν έχει προεξοφληθεί. Το αποτέλεσμα του πρώτου γύρου μας δίνει μια καλή ένδειξη πως θα τοποθετηθεί το εκλογικό σώμα και στην κάλπη της 25ης Ιουνίου. Θα χαρώ αν η συμμετοχή είναι αυξημένη. Κι εγώ βλέπω τις δημοσκοπήσεις και οφείλω να ετοιμάζομαι και είμαι αισιόδοξος. Χαμηλά τους τόνους, καμία προεξόφληση εκλογικού αποτελέσματος», ανέφερε υπογραμμίζοντας πως για τον ίδιο αυτή τη στιγμή προέχει ο σεβασμός τη λαϊκή ετυμηγορία.

Αναφερόμενος στη δέσμευσή του για αύξηση των μισθών δήλωσε πως είναι κεντρικός πολιτικός στόχος και μέτρο που θέλει να κρίνει την επιτυχία της δεύτερης θητείας.

«Αναγνωρίζω ότι οι μισθοί στη χώρα μας είναι ακόμα χαμηλοί. Μπορεί ο μέσος μισθός να φτάσει τα 1500 ευρώ. Στον ιδιωτικό τομέα αυτό δεν καθορίζεται με υπουργικές αποφάσεις ή νόμο. Γίνεται μέσα από ιδιωτικές επενδύσεις, μείωση της ανεργίας και αύξηση της διαπραγματευτικής δύναμης του εργαζόμενου», συνέχισε ενώ μεταξύ άλλων τόνισε και την ανάγκη επαναφοράς των συλλογικών διαπραγματεύσεων. Ειδικά για τον κατώτατο μισθό είπε ότι μπορεί να φτάσει τα 950 ευρώ σε ορίζοντα τετραετίας.

Για τις συντάξεις είπε ότι αυξήθηκαν για πρώτη φορά μετά από 12 χρόνια και θα εξακολουθήσουν να αυξάνονται ανάλογα με την ανάπτυξη της οικονομίας. Ανακοίνωσε ότι οι συνταξιούχοι θα δουν νέα αύξηση εντός του 2024 και η κυβέρνηση θα εξακολουθήσει να στηρίζει τους χαμηλοσυνταξιούχους που έπεσαν θύμα της προσωπικής διαφοράς έως ότου σβήσει. «Και επειδή εκτιμώ ότι η οικονομία θα εξακολουθεί να πηγαίνει καλύτερα, στο τέλος του χρόνου θα έχουμε την ευκαιρία να βοηθήσουμε τους πιο αδύναμους», πρόσθεσε.

Επιπλέον, ξεκαθάρισε ότι δεν θα γίνει καμία αύξηση φόρων αλλά περαιτέρω μειώσεις. Επ’αυτού επανέλαβε τη σταδιακή κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος, την αύξηση του αφορολογήτου 1000 ευρώ για κάθε επιπλέον παιδία και τις αυξήσεις στους δημοσίους υπαλλήλους με πρώτη το οικογενειακό επίδομα. «Στόχος μου είναι προς το τέλος της τετραετίας να εξετάσουμε μόνιμες μειώσεις στο ΦΠΑ. Αυτό που εισηγείται η αντιπολίτευση δεν το προκρίνω. Δεν θα περνούσε η μείωση στις τιμές. Προτιμώ να στοχεύω στο τέλος τετραετίας σε πιο μόνιμες μειώσεις του ΦΠΑ και εφόσον η οικονομία αποδίδει εκτιμώ ότι είναι στόχος εφικτός στο β μέρος της τετραετίας», πρόσθεσε.

Είπε επίσης ότι υπάρχει προγραμματισμός προσλήψεων σε βάθος τριετίας και ο σκοπός είναι η αύξηση του αριθμού των εργαζομένων στην υγεία, όπου όπως ανέφερε έχουμε ελλείψεις ειδικά σε νοσηλευτές.

Για τον ΑΣΕΠ είπε, επίσης, ότι θα υπάρξει διορθωτική ρύθμιση ώστε να επιταχύνονται οι διαδικασίες ενώ επανέλαβε πως αποτελεί προσωπικό του στοίχημα το νέο ΕΣΥ. «Έχω κουραστεί να απαντώ σε fake news περί ιδιωτικοποίησης του ΕΣΥ», τόνισε.

Για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια είπε ότι αυτή η συζήτηση για να αλλάξει το άρθρο 16 του Συντάγματος θα ανοίξει στη διαδικασία του 2025. «Τα πανεπιστήμια μπορούν να είναι και ιδιωτικά υπό την προϋπόθεση αυστηρού ελέγχου του κράτους. Θα επιμείνω σε αυτό πολύ. Θα έχουν υψηλές προδιαγραφές. Όλη μου η έμφαση όμως είναι στο δημόσιο πανεπιστήμιο. Στηρίχθηκε από την κυβέρνηση , απελευθερώθηκαν τα πανεπιστήμια. Καταφέραμε και βγάλαμε τους μπαχαλάκηδες από τα πανεπιστήμια. Τα στηρίζουμε και δημιουργούμε καινούργιες φοιτητικές εστίες. Η Ελλάδα αρχίζει να γίνεται κέντρο εκπαίδευσης» ανέφερε μεταξύ άλλων.

Παράλληλα επανέλαβε πως δεν υπάρχει καμία περίπτωση ιδιωτικοποίησης του νερού. «Η ΕΥΔΑΠ και η ΕΥΑΘ περιήλθαν στο υπερταμείο για ιδιωτικοποίηση από τον κ. Τσίπρα. Είναι ο τελευταίος που μπορεί να μας κατηγορεί γιατί αυτός έβαλε τις δύο εταιρείες στο υπερταμείο. Μια από τις πρώτες κινήσεις της κυβέρνησης είναι να επιστρέψει τις εταιρείες αυτές στο υπουργείο περιβάλλοντος και θα κλείσει αυτή η συζήτηση. Δεν περιμένω ο κ. Τσίπρας να ζητήσει συγνώμη για αυτά που λέει. Οι πολίτες ζυγίζουν την αξιοπιστία και των δυο», τόνισε.

Για τη νέα κυβέρνηση που σχεδιάζει να σχηματίσει είπε ότι έχει μιλήσει για τη δημιουργία καινούργιου υπουργείου Οικογένειας και Κοινωνικής Συνοχής και πως τα Προεδρικά Διατάγματα θα εκδοθούν άμεσα. «Στην Ελλάδα το κοινοβουλευτικό σύστημα επιτάσσει η κυβέρνηση να ορκίζεται αμέσως, Τρίτη, Τετάρτη. Για μένα δεν είναι ένδειξη αλαζονείας, αλλά καλής προετοιμασίας, να είμαι έτοιμος. Έχουμε πάρει μαθήματα από τη λειτουργία του επιτελικού κράτους, ξέρουμε τι θέλουμε να βελτιώσουμε», ανέφερε.

Είπε, επίσης, ότι το υπουργείο αθλητισμού θα μεταφερθεί στο υπουργείο παιδείας σε επίπεδο αναπληρωτή υπουργού και ότι το μεταφορών και υποδομών θα μείνει ως έχει.

Για το ζήτημα της Ροδόπης είπε ότι θα το θέσει στον Ταγίπ Ερντογάν, καθώς η παρέμβαση στα εσωτερικά άλλης χώρας είναι κάτι αδιανόητο. «Λυπάμαι που το ζήτημα δεν έκλεισε με τον πιο απλό τρόπο, με μια δήλωση ότι σέβονται τη συνθήκη της Λοζάνης. Ελπίζω να διαψευστώ. Το δικό μου μήνυμα δεν ήταν στον κ. Τσίπρα, ήταν ακριβώς προς την Τουρκία, καθώς διαπιστώθηκε παρέμβαση έντονη στα εσωτερικά άλλης χώρας και αυτό πρέπει να σταματήσει», συμπλήρωσε.

Για τη «στροφή» της ΝΔ προς το κέντρο και αν υπάρχει κίνδυνος ανόδου της ακροδεξιάς, είπε πως απέχουμε πολύ ώστε η ακροδεξιά στην Ελλάδα να έχει συγκροτημένη πολιτική έκφραση. Δήλωσε, επίσης, ότι ο πολίτες που έχουν αυξημένες πατριωτικές ανησυχίες θα έπρεπε να καλύπτονται από την πολιτική της ΝΔ, ενώ μίλησε για συνειδητή προσπάθεια καπήλευσης του θρησκευτικού συναισθήματος.

«Δεν μπορεί να υπάρχουν κόμματα που λένε ότι εκφράζουν την ορθοδοξία. Τώρα έχουμε καταλάβει τι συμβαίνει», ανέφερε.

Για τον πληθωρισμό στα τρόφιμα είπε ότι είναι επίμονος και αυτό είναι πρόβλημα. «Θεωρώ ότι έχουμε δει τα χειρότερα αλλά το πρόβλημα δεν το έχουμε λύσει», είπε, ενώ για τα επιτόκια δανεισμού εκτίμησε ότι είμαστε στο τέλος του κύκλου της αύξησής τους, κάτι που αποφασίζει η ΕΚΤ. Για την αντιμετώπιση της ακρίβειας ανέφερε ότι το market pass δεν είναι αμελητέο, αλλά δεν μπορεί να είναι λύση τα επιδόματα, αλλά η στήριξη του εισοδήματος με αυξήσεις μισθών, μειώσεις των φόρων και με καλύτερη λειτουργία της αγοράς.

Για την πορεία της αντιπολίτευσης μετά τις εκλογές ευχήθηκε γρήγορα να βρει το δρόμο της. Και πρόσθεσε: «Έλεγα πριν το Μάιο ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν κακή κυβέρνηση και ακόμα χειρότερη αντιπολίτευση γιατί τα παρουσίαζε όλα μαύρα και πως για όλα φταίει ο Μητσοτάκης. Απορώ πως δεν είπαν ότι φταίω και για το βαθύ σκάφος που χάθηκε στον Ατλαντικό. Και παρουσίαζαν μια εικόνα χώρας που δεν έχει σχέση με την πραγματικότητα. Προσθέστε τη χυδαιότητα και την τοξικότητα. Αυτό το κοκτέιλ οδήγησε τον ΣΥΡΙΖΑ στο 20%. Τι θα γίνει στην αντιπολίτευση , θα χρειαστεί χρόνο. Μας υποχρεώνει να είμαστε και αντιπολίτευση του εαυτού μας», πρόσθεσε.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί