Απορρίφθηκαν 60 σχολικές καθαρίστριες που δεν είχαν ελληνική ιθαγένεια – Οι περισσότερες εργάζονταν για πάνω από 10 χρόνια

Αυτό συνέβη εξαιτίας του «ρατσιστικού νόμου» της κυβέρνησης λένε συνδικαλιστές εκπαιδευτικοί

Ούτε μία, ούτε δύο, ούτε τρεις. Εξήντα σχολικές καθαρίστριες που δεν είχαν ελληνική ιθαγένεια, απορρίφθηκαν γιατί δεν είχαν πιστοποιητικά ελληνομάθειας, όπως φαίνεται στους δύο προσωρινούς πίνακες που ανάρτησε ο Δήμος Αθηναίων. Αυτό συνέβη εξαιτίας του «ρατσιστικού νόμου» της κυβέρνησης λένε συνδικαλιστές εκπαιδευτικοί. Οι περισσότερες εργαζόμενες σύμφωνα με καταγγελίες εκπαιδευτικών στο tvxs.gr, εργάζονταν για πάνω από 10 χρόνια στα σχολεία.

Για πρώτη φορά όμως, κρίθηκε από την ελληνική κυβέρνηση ως προαπαιτούμενο, η πιστοποίηση ελληνομάθειας. «Την οποία φυσικά δεν είχαν αυτές οι γυναίκες, οι οποίες μια χαρά ανταποκρίνονται τόσα χρόνια στα καθήκοντα τους και έχει εγκαθιδρυθεί μια σχέση εμπιστοσύνης ανάμεσα μας» λέει στο Τvxs.gr διευθύντρια δημοτικού σχολείου Αθήνας.

To σχετικό ΦΕΚ (3447/18-8-2020) προβλέπει ότι δικαίωμα υποβολής αίτησης έχουν: οι υποψήφιοι που είναι 1.1.΄Ελληνες πολίτες 1.2. Πολίτες άλλων κρατών της ΕΕ υπό τους περιορισμούς του άρθρου 1,παρ. 1 του Ν.2431/1996 και 1.3. Βορειοηπειρώτες, Κύπριοι Ομογενείς, Ομογενείς Αλλοδαποί από Κων/πολη, ΄Ιμβρο, Τένεδο και εξ Αιγύπτου χωρίς να απαιτείται πιστοποιητικό ελληνικής ιθαγένειας υπό την προϋπόθεση ότι η ιδιότητά τους ως Ελλήνων κατά το γένος και τη συνείδηση αποδεικνύεται με άλλους τρόπους (νομοθετικό διάταγμα 3832/1958). Για τους υποψηφίους χωρίς ελληνική ιθαγένεια απαιτείται η γνώση της ελληνικής γλώσσας σε βαθμό επαρκή για την άσκηση των καθηκόντων της οικείας ειδικότητας. Δεν απαιτείται η απόδειξη γνώσης της ελληνικής γλώσσας για Βορειοηπειρώτες, Κύπριους ομογενείς και Ομογενείς αλλοδαπούς που προέρχονται από Κων/πολη, ΄Ιμβρο, Τένεδο και Αίγυπτο”.

Σύλλογοι εκπαιδευτικών: Πρόκειται για ρατσιστικό νόμο

«Δεν προκύπτει ελληνική ιθαγένεια ή πολίτη άλλων κρατών μελών τη ΕΕ σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στο οικείο παράρτημα της ανακοίνωσης». Αυτή είναι η αιτιολογία που αναγράφεται, όπως θα δείτε στον προσωρινό πίνακα που δημοσιεύει το Τvxs.gr. Ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Παρθενώνας είχε καταγγέλλει με ανακοίνωση του και τη νέα διαδικασία πρόσληψης που έχει σαν αποτέλεσμα να ανοίξουν πρώτη φορά τα σχολεία χωρίς υπαλλήλους καθαριότητας, αλλά και την ρατσιστική νομοθεσία που αποκλείει τις μετανάστριες.

«Περισσότεροι/ες από 50 μετανάστες/τριες καθαριστές/ίστριες που δουλεύουν ακόμα και επί 18 χρόνια στα σχολεία του δήμου της Αθήνας αποκλείονται από τις τωρινές προσλήψεις συμβασιούχων ορισμένου χρόνου. Μέχρι πέρσι, όσοι δούλευαν στην καθαριότητα των σχολείων και δεν ήταν μόνιμοι προσλαμβάνονταν με σύμβαση έργου με εξευτελιστικά ποσά, ανάμεσά τους και πολλοί μετανάστες/τριες. Αυτή ήταν και η «δικαιολογία» για τη διατήρηση του δουλεμπορικού ουσιαστικά καθεστώτος των εργολάβων καθαριότητας σε χώρους όπως τα νοσοκομεία και τα Πανεπιστήμια. Με τη φετινή διαδικασία πρόσληψης με συμβάσεις ορισμένου χρόνου μέσω ΑΣΕΠ  αποκλείονται με βάση τη ρατσιστική νομοθεσία  που υπάρχει εδώ και χρόνια, σύμφωνα με την οποία δεν μπορεί να γίνει πρόσληψη μεταναστών/τριών!» έγραφε μεταξύ άλλων η σχετική ανακοίνωση.

Φωτεινή Λαμπρίδη, tvxs.gr

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί