Eίναι η ΝΔ κόμμα της σταθερότητας ή των θεωριών συνωμοσίας;

Του Νίκου Μακράκη

Η ΝΔ και τα μέσα που την προωθούν προσπαθούν να προβάλουν μια εικόνα σταθερότητας και σοβαρότητας ενάντια στην τοξικότητα και τον λαϊκισμό. Είναι όμως έτσι;

Που βασίστηκε η νίκη της ΝΔ στις εκλογές του 2019; Κυρίως στην συμμετοχή της στο λαϊκίστικο και εθνικιστικό κύμα ενάντια στην συμφωνία των Πρεσπών. Και μάλιστα ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε την χειρότερη ίσως θεωρία συνωμοσίας που έχει ακουστεί στην ελληνική βουλή, ότι δηλαδή η κυβέρνηση αντάλλαξε με την Μέρκελ τις συντάξεις με το μακεδονικό.

Που βασίστηκε η νίκη της ΝΔ πριν ένα μήνα; Στην υπερπροβολή μιας δήλωσης του υποψηφίου βουλευτή Κατρούγκαλου, που μίλησε για αύξηση των εισφορών στους ελεύθερους επαγγελματίες. Ήταν αυτή η δήλωση του θέση του ΣΥΡΙΖΑ; Όχι, όπως διευκρίνισε και αυτός, όπως ανακοίνωσε και ο ΣΥΡΙΖΑ αμέσως, αφού επίσης τον διέγραψε από υποψήφιο. Καθώς είναι ξεκάθαρο στο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ ότι δεν μιλάει για αύξηση εισφορών, ίσα ίσα για μείωση φόρων, όπως ο ΦΠΑ και ο ειδικό φόρος στα καύσιμα. Πως λειτούργησαν η ΝΔ και τα κανάλια που πρόκεινται σε αυτήν; Υπερπροέβαλε την δήλωση σαν θέση του ΣΥΡΙΖΑ χωρίς να είναι τέτοια και μίλησε για δήθεν «κρυφό σχέδιο» του ΣΥΡΙΖΑ για αύξηση εισφορών. Πάλι, δηλαδή, για μια συνωμοσία πίσω από κλειστές πόρτες. Και μάλιστα μίλησαν για ψεύτικη διαγραφή, γιατί, υποτίθεται ο Κατρούγκαλος θα εκλεγόταν κανονικά, δηλαδή πράγματα αδιανόητα.

Ποια ατζέντα προβάλει η ΝΔ αυτόν τον μήνα πριν τις εκλογές της 25ης Μαΐου; Προβάλει μαζικά αναφορές περί παρέμβασης της Τουρκίας υπέρ υποψηφίων του ΣΥΡΙΖΑ στην Ροδόπη. Όσο ζω δεν έχω δει πιο ανεύθυνη συμπεριφορά σε αυτό το ευαίσθητο θέμα. Σε κάθε εκλογική διαδικασία πάντα κάποιο κόμμα έβγαινε πρώτο στην Ροδόπη. Όλα τα άλλα κόμματα, εκτός της Χρυσής Αυγής, πάντα είχαν την αξιοπρέπεια να χειρίζονται αυτό το θέμα με προσοχή και να μην μπαίνουν στον εύκολο λαϊκίστικό εθνικισμό του να μιλήσουν για ξένες παρεμβάσεις. Δεν το περίμενα ότι η ΝΔ έφτασε σε αυτό το σημείο, αλλά δυστυχώς έφτασε.

Είναι η ΝΔ κόμμα της σταθερότητας, της σοβαρότητας και ενάντια στην τοξικότητα και τον λαϊκισμό, όταν στις κρίσιμες στιγμές βασίστηκε σε θεωρίες συνομωσίας για το Μακεδονικό, για κρυφά σχέδια του ΣΥΡΙΖΑ για αύξηση εισφορών και για ξένο δάχτυλο στην Ροδόπη; Όχι, αλλά το αντίθετο, είναι ένα κόμμα που τις κρίσιμες στιγμές πάντα επιστρατεύεται, δυστυχώς, τον λαϊκισμό, την τοξικότητα και τις θεωρίες συνομωσίας. Αυτή η τακτική πιο πολύ θυμίζει παραδοσιακό ακροδεξιό κόμμα της δεκαετίας του 1940 που κραύγαζε «έρχονται οι αντάρτες να μας πάρουν τις γυναίκες» ή του 1970 που κραύγαζε «έρχονται οι σοσιαλιστές να μας πάρουν τα σπίτια», παρά σύγχρονο σοβαρό κόμμα όπως θέλουν να το παρουσιάζουν τα κανάλια.

Η δεξιά πάντα βασίζεται στην λήψη αποφάσεων από ηγεσίες πίσω από κλειστές πόρτες σε διαδικασίες στις οποίες ο λαός δεν έχει καμία δυνατότητα γνώμης και παρέμβασης, άρα είναι πάντα επιρρεπής σε θεωρίες συνομωσίας. Αντίθετα, η αριστερά, παρά τα λάθη της, βασίζεται στην ενεργό δημοκρατική συμμετοχή και δράση όλου του κόσμου στις διαδικασίες λήψης αποφάσεων, άρα εκ φύσεως είναι ενάντια σε θεωρίες συνομωσίας. Μόνο η αριστερά μπορεί να βοηθήσει στο να τεθούν οι βάσεις για μια κοινωνία του μέλλοντος χωρίς τοξικό και συνομωσιολογικό πολιτικό λόγο, αλλά με ακόμα πιο βαθιά και υγιή δημοκρατία.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί