Ευρωκοινοβούλιο: Καταπέλτης για Μητσοτάκη – Με ευρεία πλειοψηφία η σύσταση της PEGA για τις υποκλοπές

Με συντριπτική πλειοψηφία πέρασε από το Ευρωκοινοβούλιο η Σύσταση της Εξεταστικής Επιτροπής PEGA για το σκάνδαλο των υποκλοπών με τη χρήση κατασκοπευτικού λογισμικού, που μεταξύ άλλων «έκαιγε» την κυβέρνηση Μητσοτάκη.

Συγκεκριμένα, το πόρισμα της PEGA υπερψηφίστηκε από 411 ευρωβουλευτές, ενώ 97 καταψήφισαν και 37 απείχαν.

Μάλιστα, η ευρωπαϊκή «οικογένεια» της ΝΔ, δηλαδή το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, πρότεινε να εξαιρεθούν από το κείμενο οι καταιγιστικές συστάσεις της PEGA προς την Ελλάδα. Η εν λόγω πρόταση «ναυάγησε» παταγωδώς, αφού η συντριπτική πλειοψηφία των μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου την απέρριψαν.

Στέλιος Κούλογλου: Ένοχη η κυβέρνηση Μητσοτάκη

Αμέσως μετά την ψηφοφορία, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ δήλωσε πως το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με «μια σημαντική πλειοψηφία βρήκε ένοχη την ελληνική κυβέρνηση για το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων».

«Υπερψηφίστηκαν, επίσης, μια σειρά από συστάσεις. Η δικαιοσύνη πρέπει να μείνει και να γίνει ανεξάρτητη. Οι ανεξάρτητες αρχές, οι σχετικές με το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων και με την ελευθερία των πολιτών, θα πρέπει να αφεθούν ελεύθερες να κάνουν τη δουλειά τους», συμπλήρωσε ο ίδιος, αναφερόμενος στις συστάσεις της PEGA προς την χώρα μας.

Ταυτόχρονα, «ο κ. Μητσοτάκης θα πρέπει να αφήσει τον έλεγχο της ΕΥΠ τον οποίο απέκτησε μετά τις εκλογές του 2019. Μεταξύ των άλλων, συστήνεται επίσης ότι τα θύματα των παρακολουθήσεων θα πρέπει να ξαναβρούν το δικαίωμά τους να μάθουν αν υπήρξαν θύματα και τον λόγο για τον οποίο υπήρξαν θύματα  παρακολουθήσεων».

«Υπάρχει δυσφορία πολύ μεγάλη για το γεγονός ότι δεν έχουν ασκηθεί ακόμη ποινικές διώξεις εναντίον των υπευθύνων, παρότι έχει περάσει σχεδόν ενάμισι χρόνος από το ξέσπασμα του σκανδάλου», περιγράφει ο ευρωβουλευτής.

«Και τέλος με τη  βοήθεια και τον έλεγχο της Κομισιόν, η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να προχωρήσει άμεσα, ανεξάρτητα από τις εκλογές, σ’ αυτές τις αλλαγές. Διότι δεν είναι απλά ότι ένα κόμμα ή μια κυβέρνηση κατηγορείται. Η εικόνα ολόκληρης της χώρας υποβαθμίζεται κι έχουμε ανάγκη μια καλή εικόνα της χώρας για να προχωρήσουμε», σημειώνει καταληκτικά ο Στέλιος Κούλογλου.

Η PEGA «στριμώχνει» την ελληνική κυβέρνηση – Οι συστάσεις

Στο πόρισμα της PEGA το οποίο από την αρχή ανέδειξε την προβληματική κατάσταση την Ελλάδα, ύστερα από το ξέσπασμα του σκανδάλου των υποκλοπών, αναφέρονται οι αυστηρές συστάσεις της Επιτροπής απέναντι στην ελληνική κυβέρνηση.

Συγκεκριμένα, η PEGA ζητά από την Ελλάδα:

  1. να αποκαταστήσει επειγόντως και να ενισχύσει τις θεσμικές και νομικές διασφαλίσεις, συμπεριλαμβανομένου του αποτελεσματικού εκ των προτέρων και εκ των υστέρων ελέγχου, καθώς και των ανεξάρτητων εποπτικών μηχανισμών·
  2. να καταργήσει επειγόντως όλες τις άδειες εξαγωγής που δεν είναι πλήρως σύμφωνες με τον κανονισμό διπλής χρήσης και να διερευνήσει τους ισχυρισμούς για παράνομες εξαγωγές, μεταξύ άλλων προς το Σουδάν·
  3. να διασφαλίσει ότι οι αρχές μπορούν, ελεύθερα και χωρίς εμπόδια, να διερευνήσουν όλους τους ισχυρισμούς για χρήση λογισμικού κατασκοπείας·
  4. να αποσύρει επειγόντως την τροπολογία 826/145 του Ν. 2472/1997, η οποία καταργούσε τη δυνατότητα της Ελληνικής Αρχής για την Ασφάλεια και το Απόρρητο των Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ) να ειδοποιεί τους πολίτες για την άρση του απορρήτου των επικοινωνιών. Τροποποίηση του Ν. 5002/2022 προκειμένου να αποκατασταθεί το δικαίωμα των προσώπων που στοχεύουν στην άμεση ενημέρωση, κατόπιν αιτήματος, μόλις ολοκληρωθεί η παρακολούθηση και να διορθωθούν άλλες διατάξεις που αποδυναμώνουν τις διασφαλίσεις, τον έλεγχο και τη λογοδοσία.
  5. να αποκαταστήσει την πλήρη ανεξαρτησία του δικαστικού σώματος και όλων των σχετικών εποπτικών οργάνων, όπως ο Διαμεσολαβητής και οι Αρχές Προστασίας Δεδομένων, και να σέβεται πλήρως την ανεξαρτησία της ΑΔΑE, για να διασφαλίσει ότι όλα τα όργανα εποπτείας και επιτήρησης λαμβάνουν πλήρη συνεργασία και πρόσβαση σε πληροφορίες και να παρέχει πλήρεις πληροφορίες σε όλα τα άτομα που έχουν παρακολουθηθεί.
  6. διασφαλίζει ότι η ΑΔΑΕ μπορεί να δημιουργήσει ηλεκτρονικό αρχείο για να μπορεί να εκτελεί το έργο της·
  7. να αποσαφηνιστεί επειγόντως η κατάσταση σχετικά με την κατάχρηση λογισμικού υποκλοπής spyware στην Ελλάδα, ώστε να μην τεθεί καμία αμφιβολία για την ακεραιότητα των επερχόμενων εκλογών·
  8. να ανατρέψει τη νομοθετική τροποποίηση του 2019 που έθεσε την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών (ΕΥΠ) υπό τον άμεσο έλεγχο του Πρωθυπουργού· να θεσπίσει συνταγματικές εγγυήσεις και να επιτρέψει τον κοινοβουλευτικό έλεγχο των λειτουργιών της, χωρίς το πρόσχημα του απορρήτου των πληροφοριών·
  9. να διασφαλίσει την ανεξαρτησία της ηγεσίας της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας (ΕΑΔ)·
  10. (ινα διασφαλίζει ότι το δικαστικό σώμα διαθέτει όλα τα απαραίτητα μέσα και υποστήριξη για την έρευνα μετά την εικαζόμενη κατάχρηση λογισμικού υποκλοπής spyware και κατάσχει τα φυσικά στοιχεία πληρεξούσιων, εταιρειών μεσιτών και πωλητών spyware που συνδέονται με τις μολύνσεις από λογισμικό υποκλοπής spyware.
  11. καλεί την Εuropol να συμμετάσχει αμέσως στις έρευνες·
  12. να απέχει από πολιτική παρέμβαση στο έργο του Γενικού Εισαγγελέα

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί