Καταγγελία πολιτών κατά της ηχορύπανσης: «Μισή  καμινάδα έμεινε…αλλά η Αποκεντρωμένη Διοίκηση δεν έχει πόρους για  να την κατεδαφίσει!»

“Έναν ανυπάκουο και δύστροπο επαγγελματία δεν μπορούν να συμμορφώσουν οι υπηρεσίες, ο οποίος σκεπάζει και ξεσκεπάζει τη καμινάδα του για αντίποινα εις βάρος μας που θέλουμε απλώς να μπορούμε να ζήσουμε!”

Ανακοίνωση εξέδωσε ο Σύλλογος Ποιότητας Ζωής Ηρακλείου Πολίτες κατά της Ηχορύπανσης, μέσω της οποίας καταγγέλλει υπόθεση σοβαρότατης αυθαιρεσίας και συνδυασμένων οχλήσεων και ρύπανσης σε γειτονιά του Ηρακλείου, όπως και ομολογίας δημόσιας υπηρεσίας για αδυναμία εκτέλεσης έργου λόγω έλλειψης πόρων.

Στην ανακοίνωση ο σύλλογος αναδεικνύει τις τρομερές δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι πολίτες όταν προσπαθούν να κινητοποιήσουν τις κρατικές υπηρεσίες για να προστατέψουν την υγεία και την ψυχική τους ηρεμία από κάθε είδους παράνομες ενέργειες.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

Δημοσιεύουμε σήμερα μια  ανατριχιαστική μαρτυρία για  υπόθεση σοβαρότατης αυθαιρεσίας και συνδυασμένων οχλήσεων και ρύπανσης σε γειτονιά του Ηρακλείου, όπως και ομολογίας δημόσιας υπηρεσίας για αδυναμία εκτέλεσης έργου  εξ αιτίας έλλειψης πόρων. Διαβάστε παρακάτω και σημειώστε πως οι παθόντες έχουν ξοδέψει άφθονο προσωπικό χρόνο και χρήματα σε δικηγόρους για να καταφέρουν ό,τι κατάφεραν αντιμετωπίζοντας   τις  ρυπαντικές –και άλλες- επιθέσεις: 

«…….Τον Ιανουάριο του 2019 άνοιξε καφενείο δίπλα στο σπίτι μου.

Στην αρχή λειτουργούσε και ως μπουζουξίδικο, τα συνεχή  παράπονά μας τα αγνοούσε, χρειάστηκαν 9 μήνες να βεβαιωθεί η παράβαση με την παρέμβαση του Διοικητή της Αστυνομίας και κάτω από απειλές εναντίον μας για μηνύσεις και βιαιοπραγίες. Η ηχορύπανση αραίωσε, μεσημέρι όμως δεν ησυχάσαμε ποτέ. 

   »Τον Φεβρουάριο του 2021 ανοίγει ψησταριά με ντελίβερι. Τοποθετεί  καμινάδα που βγαίνει από τη νότια πλευρά του καταστήματος και με σωλήνα 10 μέτρων την φέρνει στη βόρεια (για να μην ενοχλεί το κτίριο που είναι στη νότια πλευρά του καταστήματος του) μπροστά από το δικό μου σπίτι σε ύψος χαμηλότερο από τα ανοίγματα του κτιρίου μου. Τα παράπονα μας τα αγνοεί. Την πρόταση μας να φτιάξουμε τη καμινάδα με δικά μας έξοδα, δεν την δέχεται. Κάνω καταγγελίες στις αρμόδιες υπηρεσίες, Περιβάλλοντος, Πολεοδομία, Υγειονομικό. Με έγγραφα τους του συνιστούν να συμμορφωθεί με τις πολεοδομικές και υγειονομικές διατάξεις. Στις 30/6/2021 βάζει ένα κομμάτι καμινάδα πάλι πιο χαμηλά από τα ανοίγματα του κτιρίου μας, βάζει όμως και κάτι άλλο -δεν ξέρω τι-, που μυρίζει συνέχεια όταν μαγειρεύει (μαζί με το φαγητό μυρίζει κάτι σαν πλαστικό, κάτι σαν μηχανάκι που καίει λάδια). Το υγειονομικό του στέλνει έγγραφο με συστάσεις ότι αν δεν συμμορφωθεί θα εισηγηθούν να κλείσει το κατάστημα. 

   »Αρχίζουμε να έχουμε προβλήματα υγείας. Στις 26/7/2021 πηγαίνω στον εισαγγελέα, με καλούν στις12/10/2021 αλλά δηλώνω ότι δεν επιθυμώ τη ποινική δίωξη, μόνο να φτιάξει την καμινάδα. Στις 20/10/2021 μου στέλνει εξώδικο ότι δεν υποπίπτει σε καμιά παράβαση πολεοδομικής και υγειονομικής νομοθεσίας και αν δεν πάψω να καταγγέλλω, θα μου κάνει μήνυση. Στις 22/10/2021 το Υγειονομικό εισηγείται το κλείσιμο μέχρι να φτιάξει τη καμινάδα. Στις 26/10/2021 βάζει άλλο ένα κομμάτι καμινάδας στο ίδιο ύψος με το άνοιγμα του κλιμακοστάσιου. 

   »Στις 28/10/2021 ο Δήμος εκδίδει απόφαση για το κλείσιμο της ψησταριάς. Δεν συμμορφώνεται και στις 12/11/2021 η Αστυνομία σφραγίζει το κατάστημα, ξανά δεν συμμορφώνεται και στις 13/11/2021 το σφραγίζει ξανά. Η υγεία μας εντωμεταξύ έχει περιέλθει σε κακή κατάσταση. Ο ιδιοκτήτης της ψησταριάς κάνει προσφυγή στο Διοικητικό Πρωτοδικείο και την ανοίγει και πάλι. Ασκούμε παρέμβαση στο Διοικητικό Πρωτοδικείο. Έρχεται ξανά το υγειονομικό. Στις 27/4/2022 μαθαίνω ότι βγήκε η δικαστική απόφαση, στις 23/5/2022 σφραγίζουν το κατάστημα, (για τρίτη φορά μέσα σε ένα χρόνο).  Αντίποινα: αφόρητη δυσοσμία. Πηγαίνω στο Υγειονομικό, στην Επιτροπή Ποιότητας Ζωής του Δήμου, στην Πολεοδομία όπου κάνω καταγγελία και η οποία με έγγραφο της  στις 26/9/2022 τον υποχρεώνει να κατεβάσει τη καμινάδα διότι βγαίνει σε πεζόδρομο λιγότερο των 3 μέτρων και δεν τακτοποιείται. 

   »Αντίποινα: δυσοσμία, να μη μπορούμε να πάρουμε ανάσα. Στις 20/10/2022 κατεβάζει ένα κομμάτι καμινάδας αλλά όχι το αυθαίρετο!

Η Αποκεντρωμένη Διοίκηση, που είναι υπεύθυνη για τις κατεδαφίσεις, δηλώνει εγγράφως πως η έλλειψη χρημάτων και προσωπικού δεν της επιτρέπουν να εκτελέσει την  κατεδάφιση  (και να στείλει μετά το λογαριασμό στον ιδιοκτήτη – δείτε παρακάτω το έγγραφο-απάντηση στο Σύλλογο Ποιότητας Ζωής*). 

Από τις 23/5/2022, που έχει κλείσει, μέχρι αυτή τη στιγμή που γράφω το κείμενο  λίγες είναι οι φορές, ανάλογα τον αέρα, που μπορούμε να ανοίξουμε. Τα προβλήματα υγείας μέσα σε αυτό το διάστημα πολλά: καρδιολογικά, αναπνευστικά, καρκίνος.

    »Ο ιδιοκτήτης της εν λόγω ψησταριάς είναι αστυνομικός και η επιχείρηση στο όνομα των παιδιών του. Το κτίριο μας δεν μπορούμε ούτε να το νοικιάσουμε, και οι γιατροί μας λένε να φύγουμε από αυτό το περιβάλλον. Έναν ανυπάκουο και δύστροπο επαγγελματία δεν μπορούν να συμμορφώσουν οι υπηρεσίες, ο οποίος σκεπάζει και ξεσκεπάζει τη καμινάδα του για αντίποινα εις βάρος μας που θέλουμε απλώς να μπορούμε να ζήσουμε! Όλοι όσοι έρχονται στο σπίτι μας αναρωτιούνται μαζί με εμάς τι βάζει και μυρίζει ακόμα μετά από 9 μήνες που είναι κλειστός -και πτώμα να ήταν θα είχε ξεμυρίσει!»…….

Πιστεύουμε πως η υπόθεση αυτή δίνει μια ανάγλυφη εικόνα για τις τρομερές δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι πολίτες όταν προσπαθούν να κινητοποιήσουν τις κρατικές υπηρεσίες για να προστατέψουν την υγεία και την ψυχική τους ηρεμία από κάθε είδους παράνομες ενέργειες. Και το γεγονός αυτό,  όσο και η δημόσια ομολογία για αδυναμία εκτέλεσης έργου εξ αιτίας έλλειψης ανθρώπινων και οικονομικών πόρων είναι, νομίζουμε, βασικά πολιτικά θέματα. Στην προεκλογική περίοδο που διανύουμε τέτοια θέματα θα έπρεπε να συζητιούνται κατά προτεραιότητα…..

To έγγραφο Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης, Δνση  Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού με αρ. πρ. 205/3-4-2023.

ΘΕΜΑ : Απάντηση στο με αρ. πρωτ. 32/18-01-2023 αίτημά σας που αφορά τη με αρ. πρωτ. 87319/26-09-2022 Απόφαση κατεδάφισης αυθαίρετης καμινάδας ισογείου καταστήματος, που βρίσκεται στην οδό Λίμνης Κουρνά αρ. 20 στην περιοχή Δειλινά στο Ηράκλειο, με φερόμενο ιδιοκτήτη Σηφάκη Ζαχαρία & Ιωάννη Ο.Ε., από τον αρμόδιο Αντιδήμαρχο Δήμου Ηρακλείου. 

Σχετ.: 

1. Ο Ν. 3852/2010 (ΦΕΚ 87/Α/07-06-10) “Νέα Αρχιτεκτονική της Αυτοδιοίκησης και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης – Πρόγραμμα Καλλικράτης”. όπως τροποποιήθηκε και ισχύει και ειδικότερα το αρ. 280 παρ. ΙΙ.45 σε συνδυασμό με την παρ. 3 του αρ. 283. 

2. Το Π.Δ. 136/2010 (ΦΕΚ 222/Α/27-12-2010) «Οργανισμός της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης”. 

3. Η με αρ. πρωτ. 87319/26-09-2022 Απόφαση κατεδάφισης αυθαίρετης καμινάδας ισογείου καταστήματος, που βρίσκεται στην οδό Λίμνης Κουρνά αρ. 20 στην περιοχή Δειλινά στο Ηράκλειο, με φερόμενο ιδιοκτήτη Σηφάκη Ζαχαρία & Ιωάννη Ο.Ε., από τον αρμόδιο Αντιδήμαρχο Δήμου Ηρακλείου, με συνημμένη την με αρ. πρωτ. 56081/22-06-2021 έκθεση αυτοψίας της Δ/νσης Πολεοδομίας. (α.π. Δ/νσης ΠΕ.ΧΩ.Σ. 3679/81693/18-10-2022). 

4. Το με αρ. πρωτ. 32/18-01-2023 αίτημά σας που αφορά την υλοποίηση της με αρ. πρωτ. 87319/26-09-2022 Απόφασης κατεδάφισης αυθαίρετης καμινάδας ισογείου καταστήματος, που βρίσκεται στην οδό Λίμνης Κουρνά αρ. 20 στην περιοχή Δειλινά στο Ηράκλειο, με φερόμενο ιδιοκτήτη Σηφάκη Ζαχαρία & Ιωάννη Ο.Ε., από τον αρμόδιο Αντιδήμαρχο Δήμου Ηρακλείου. (α.π. Δ/νσης ΠΕ.ΧΩ.Σ. 205/1838/20-01-2023). 

Σε συνέχεια του (4) σχετικού αιτήματος σας, σας ενημερώνουμε ότι η Δ/νση ΠΕ.ΧΩ.Σ. 

της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης ήδη από τη σύστασή της το 2010 έως και σήμερα δεν διαθέτει ίδια μέσα (εργατοτεχνικό προσωπικό και μηχανήματα έργων) για την εκτέλεση αποφάσεων κατεδάφισης αυθαιρέτων κατασκευών που εκδίδονται από τους Δήμους, σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ. ΙΙ.45 του άρθρου 280 του ν.3852/2010 και της παρ. 2β του αρθ-9 του ΠΔ136/2010. 

Έτσι απευθύνεται στους Δήμους προκειμένου αυτοί να διαθέσουν εργατοτεχνικό προσωπικό και μηχανήματα. Αυτό δεν είναι πάντα εφικτό, τις περισσότερες φορές οι Δήμοι απαντούν αρνητικά, αναφέροντας ότι δεν επαρκούν τα μηχανήματα και το προσωπικό τους. 

Η Αποκεντρωμένη Διοίκηση προκηρύσσει διαγωνιστική διαδικασία για την ανάδειξη αναδόχου, προκειμένου να γίνει η κατεδάφιση, όταν υπάρχει η διατιθέμενη πίστωση. Επί του παρόντος δεν υπάρχει πίστωση, ούτε ενεργή εργολαβία για την κατεδάφιση αυθαιρέτων στην Δ/νση ΠΕ.ΧΩ.Σ. της Αποκεντρωμένης Διοίκησης. 

Τέλος, σύμφωνα με τον κώδικα διοικητικής διαδικασίας υπάρχουν πάρα πολλές αποφάσεις που χρονολογικά προηγούνται της παραπάνω απόφασης κατεδάφισης. Για να μπορέσουν να εξεταστούν όλες οι παραπάνω υποθέσεις έχουμε αιτηθεί πρόσληψη μόνιμου προσωπικού αλλά και πρόσληψη προσωπικού μέσω της κινητικότητας . Δυστυχώς δεν εγκρίθηκε καμιά θέση με την τρέχουσα κινητικότητα. Παράλληλα, με το ελάχιστο προσωπικό που διαθέτουμε έχει δοθεί προτεραιότητα, όσο γίνεται για την εφαρμογή απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (Ε.Δ.Δ.Α.) όπου η χώρα μας έχει καταδικαστεί για μη εφαρμογή 

αποφάσεων κατεδάφισης. 

Σε διάθεσή σας για οποιαδήποτε πληροφορία. 

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί