Σύγκρουση φορτηγών πλοίων στη Χίο – Επιχείρηση του Λιμενικού (Βίντεο & φωτο)

Δύο φορτηγά πλοία με σημαία Βανουάτου και Σιγκαπούρης συγκρούστηκαν σε θαλάσσια περιοχή 9 ναυτικά μίλια βόρεια – βορειοδυτικά της Χίου.

Στην περιοχή έχουν σπεύσει ένα πλοίο του Πολεμικού Ναυτικού, έξι πλοιάρια του Λιμενικού αλλά και ένα ελικόπτερο Super Puma της Πολεμικής Αεροπορίας.

Στα πλοία επιβαίνουν συνολικά 32 άτομα πλήρωμα, χωρίς μέχρι στιγμής να έχει αναφερθεί κάποιος τραυματισμός ούτε εισροή υδάτων.

Το ένα πλοίο ονομάζεται ΑΝΤ σημαίας Βανουάτου και σε αυτό επιβαίνουν 13 άτομα πλήρωμα. Είχε ξεκινήσει από την Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου για την Ουκρανία. Το άλλο πλοίο με σημαία Σιγκαπούρης ονομάζεται Potentia και επιβαίνουν σε αυτό 19 άτομα αλλοδαπό πλήρωμα και είχε αναχωρήσει από τη Σμύρνη με προορισμό τη Γαλλία. Και τα δύο πλοία είναι κενό φορτίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε το Mega, μεταξύ των μελών του ενός πληρώματος βρίσκονται Τούρκοι πολίτες, οι οποίοι αρνούνται την ελληνική βοήθεια, αν και, κατά πώς φαίνεται, το ατύχημα έχει σημειωθεί εντός του FIR Αθηνών. Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες στο σημείο βρίσκεται τουρκική ακταιώρος (στα τουρκικά χωρικά ύδατα), ενώ κατεβαίνει στην περιοχή και το τουρκικό αεροπλανοφόρο.

Η ανακοίνωση του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής

Ενημερώθηκε, μεσημβρινές ώρες σήμερα, το Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. για σύγκρουση του Φ/Γ πλοίου «ΑΝΤ» σημαίας Βανουάτου με δεκατρείς (13) αλλοδαπούς πλήρωμα, με το Φ/Γ πλοίο «POTENTIA», σημαίας Σιγκαπούρης με δεκαεννέα (19) αλλοδαπούς πλήρωμα στη θαλάσσια περιοχή 9 ν.μ. βόρεια βορειοδυτικά ν. Χίου, σε Διεθνή Ύδατα, εντός ελληνικής περιοχής έρευνας και διάσωσης.

Υπό τον συντονισμό του Ε.Κ.Σ.Ε.Δ. άμεσα έσπευσαν στο σημείο επτά (07) περιπολικά σκάφη Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., ένα (01) πλοίο ανοικτής θαλάσσης Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., ενώ συνέδραμαν επίσης ένα (01) πλοίο του Πολεμικού Ναυτικού, ένα (01) αεροσκάφος Canadair CL-215 της Πολεμικής Αεροπορίας, τρία (03) ελικόπτερα SUPER PUMA της Πολεμικής Αεροπορίας, καθώς και παραπλέοντα πλοία. Επίσης, στην ανωτέρω θαλάσσια περιοχή έχει καταπλεύσει και σκάφος της Τουρκικής Ακτοφυλακής.

Επί του πλοίου σημαίας Βανουάτου, καταβιβάσθηκε διασώστης Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. από το δεύτερο ελικόπτερο SUPER PUMA της Π.Α. που βρέθηκε στο σημείο, προκειμένου να διαπιστώσει την κατάσταση του πληρώματος και την ανάγκη τυχόν παροχής βοήθειας. Από το περιστατικό δεν υπήρξε τραυματισμός και δεν παρατηρήθηκε θαλάσσια ρύπανση.

Δείτε βίντεο & φωτογραφίες:

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί