Στο πλευρό της οικογένειας του Μανώλη Αφράτη η ΕΛΜΕ Ηρακλείου

Ψήφισμα στήριξης του δικαστικού αγώνα για το εργατικό δυστύχημα  του Μανώλη Αφράτη εξέδωσε η ΕΛΜΕ Ηρακλείου. Θυμίζουμε ότι σήμερα, Πέμπτη, θα γίνει η δίκη για το εργατικό δυστύχημα στο τριμελές πλημμελειοδικείο Ρεθύμνου

Δείτε: «Ο θάνατος του Μανώλη Αφράτη είναι φόνος»: Την Πέμπτη η δίκη για το εργατικό δυστύχημα

Στην ανακοίνωση της ΕΛΜΕ Ηρακλείου αναφέρεται:

Ο ΘΑΝΑΤΟΣ ΤΟΥ ΜΑΝΩΛΗ ΑΦΡΑΤΗ ΕΙΝΑΙ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ! 

Η ΕΛΜΕ Ηρακλείου  στηρίζει το δίκαιο αγώνα της οικογένειας του Μανώλη Αφράτη . 

Για όσους δεν Γνωρίζουν: 

Στις 21 Μαΐου του 2020 έχασε τη ζωή του στο Ρέθυμνο ο 38χρονος εργαζόμενος, στην εταιρία  «Γαλακτοκομική Αμαρίου Α.Ε.» του επιχειρηματία Μανουκαράκη, Μανώλης Αφράτης. Το φορτηγό ‘ψυγείο’  της εταιρείας με το οποίο έκανε διανομές, εξετράπη της πορείας του και ανατράπηκε, με αποτέλεσμα να χάσει  τη ζωή του ο Μανώλης. Τα σάπια φορτηγά, που έδινε και συνεχίζει να δίνει ακόμα και σήμερα η εταιρεία στους  εργαζόμενους, είχαν δώσει προμήνυμα για αυτό που τελικά συνέβη με θύμα τον Μανώλη Αφράτη, αφού στις  10/3/2020, άλλος εργαζόμενος στην εταιρεία γλίτωσε καθαρά από τύχη σε παρόμοια ανατροπή φορτηγού. 

Σπασμένα φρένα, ζώνες ασφαλείας εκτός λειτουργίας και όχημα δηλωμένο ως «φορτηγό με ανυψωτικό  μηχάνημα» το οποίο είχε παρατύπως μετατραπεί σε φορτηγό ψυγείο. Αυτά είναι λίγα δείγματα της έγνοιας της  εταιρείας για την ασφάλεια των εργαζομένων. 

Από τις φωτογραφίες που δημοσιευθήκαν φαίνεται η τραγική κατάσταση του φορτηγού. Τα ερωτήματα λοιπόν που θέτονται αυτονόητα είναι:  

• Η μετατροπή είχε δηλωθεί; Αν ναι πότε; 

• Είχε λάβει έγκριση τύπου; Αν ναι από ποιόν φορέα και πότε; 

• Ποια η χρονιά κατασκευής του οχήματος;  

• Από Τεχνικό Έλεγχο σε Κ.Τ.Ε.Ο. είχε περάσει ΜΕΤΑ την μετατροπή; 

• Τι αναφέρει στις παρατηρήσεις ο ελεγκτής; 

• Ποια η ημερομηνία κατασκευής των ελαστικών; 

• Το βιβλίο συντηρήσεων έχει συμπληρωθεί και τι επισκευές-συντηρήσεις έχουν καταγραφεί; Τιμολόγια  για αυτές και τα ανταλλακτικά υπάρχουν; Τις εργασίες τις έχει ποιος ΣΦΡΑΓΙΣΕΙ; 

• Για τα υπόλοιπα οχήματα της εταιρίας υπάρχουν τα παραπάνω; Έχουν γίνει έλεγχοι από ΣΕΠΕ και  εισαγγελία; Αν ναι, πότε; Αν όχι, γιατί; 

• Ποιος υπογράφει ως τεχνικός ασφαλείας; Τηρείται το βιβλίο; Τι καταγραφές έχει; Πότε ελέγχθηκε; Ένα ολόκληρο σύστημα δήλωσε εμπράκτως την ταξική του θέση. Έτσι, ο διορισμένος πραγματογνώμονάς 

του ΑΤ Αμαρίου δεν ‘βλέπει’ ευθύνη της εταιρείας, το ΣΕΠΕ παραπέμπει στην… τροχαία, ο εισαγγελέας στέλνει  την υπόθεση στο αρχείο, η Εκκλησία δημοσιεύει ευχαριστήριο για την δωρεά σε είδος του επιχειρηματία υπέρ  ανάπαυσης της ψυχής του θύματος! 

Από τότε και αφού έχουν περάσει σχεδόν δυόμιση χρόνια η οικογένεια του Μανώλη συνεχίζει να περνά ένα  Γολγοθά γιατί, πέρα από την απώλεια του δικού της ανθρώπου, έρχεται αντιμέτωπη µε τη βαρβαρότητα του  εκμεταλλευτικού συστήματος που θέλει τον εργάτη ζωντανό μόνο για να του κλέβει την υπεραξία. 

Η οικογένεια του Μανώλη και µε την ταξική αλληλεγγύη που εκφράστηκε και συνεχίζει, κατάφερε να μη  κουκουλωθεί η υπόθεση ενάντια στις επιθυμίες και τις προσπάθειες της εργοδοσίας. Η συνέχεια θα δοθεί στο  τριμελές πλημμελειοδικείο Ρεθύμνου στις 1/6. 

Οι εργοδότες-‘αφεντικά’ έχουν τους μηχανισμούς τους. Η εργατική τάξη έχει για όπλα την ενότητα, την  ταξική αλληλεγγύη. Με αυτά θα δοθεί και αυτός ο αγώνας. 

Η μάχη που δίνει η οικογένεια του Μανώλη Αφράτη για δικαίωση είναι μια μάχη όλης της εργατικής τάξης που βγαίνει στο μεροκάματο και αντιμετωπίζεται σαν εμπόρευμα για την κερδοφορία των ‘αφεντικών’. 

Όλες/οι στο τριμελές πλημμελειοδικείο Ρεθύμνου 

Στις 1 Ιουνίου 2023 

ΔΙΚΑΙΩΣΗ ΤΩΡΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΜΑΝΩΛΗ ΑΦΡΑΤΗ! 

ΟΠΛΟ ΜΑΣ Η ΤΑΞΙΚΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ-ΚΑΝΕΙΣ ΜΟΝΟΣ! 

ΟΧΙ ΑΛΛΟΙ ΝΕΚΡΟΙ ΓΙΑ ΤΑ ΚΕΡΔΗ ΤΟΥ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ! 

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί