Παρουσιάζεται στην Κρήτη το μοναδικό στο είδος του θερμοκήπιο που λειτουργεί αποκλειστικά με ΑΠΕ και με 3ης γενιάς οργανικά φωτοβολταϊκά

Επανάσταση στη Βιώσιμη ΓεωργίαΗμιδιαφανή Οργανικά Φωτοβολταϊκά 3ης γενιάς ενσωματωμένα σε θερμοκήπια

Παρουσίαση της ΟΕΤ 27/5/2023 19.00-20.00 Υπαίθριος χώρος Αγρέξ στην AgroExpo 2023

Το μοναδικό στο είδος του θερμοκήπιο που λειτουργεί αποκλειστικά με ΑΠΕ και με 3ης γενιάς οργανικά φωτοβολταϊκά που παράγονται στην Ελλάδα  και τα οφέλη του παρουσιάζει στο πλαίσιο της AgroExpo 2023 στην Ιεράπετρα Κρήτης η επιστημονική ομάδα της ελληνικής εταιρείας Organic Electronic Technologies που είναι πρωτοπόρος σε παγκόσμιο επίπεδο στον τομέα των οργανικών ηλεκτρονικών. 

Το πρώτο παγκοσμίως

To 100% ενεργειακά αυτόνομο θερμοκήπιο της ελληνικής εταιρείας OET (Organic Electronic Technologies), λειτουργεί πιλοτικά στη Θέρμη Θεσσαλονίκης με πολύ θετικά αποτελέσματα (αύξηση παραγωγής υδροπονικής τομάτας έως και 20%).

Σε μία περίοδο όπου το ζήτημα της κλιματικής αλλαγής και των περιβαλλοντικών, οικονομικών και κοινωνικών της επιπτώσεων έχουν λάβει δραματικές διαστάσεις, και με τις συνέπειες της ενεργειακής κρίσης που προκάλεσε ο πόλεμος στην Ουκρανία περισσότερο από ορατές, τα οφέλη από τη χρήση αγροβολταϊκών είναι πολλαπλά. 

Η εκτεταμένη χρήση των αγροβολταϊκών , των φωτοβολταϊκών δηλαδή που μπορούν να χρησιμοποιηθούν στα θερμοκήπια αξιοποιώντας την ηλιοφάνεια για να τροφοδοτήσουν διαδικασίες παραγωγής δίνει απάντηση στο πρόβλημα του κόστους ενέργειας, ενώ παράλληλα εξασφαλίζει αυτονομία σε οποιεσδήποτε συνθήκες.

Η λειτουργία του αυτόνομου θερμοκηπίου

Το θερμοκήπιο της ελληνικής εταιρείας ΟΕΤ είναι το πρώτο παγκοσμίως  ενεργειακά αυτόνομο θερμοκήπιο ,το οποίο με τη χρήση 100%  ΑΠΕ,  παράγει , αυξάνει την ποσότητα και βελτιώνει ταυτόχρονα την ποιότητα στην παραγωγή υδροπονικής τομάτας. 

Το θερμοκήπιο λειτουργεί με αυτόνομα ενεργειακά συστήματα εύκαμπτων φωτοβολταϊκών 3ης γενιάς που παράγονται στην Ελλάδα , σε συνδυασμό με ανεμογεννήτριες. 

Αγροφωτοβολταϊκά και Οργανικά Ηλεκτρονικά. Η απάντηση στην ενεργειακή και επισιτιστική κρίση.

Από τα έως τώρα αποτελέσματα αυτής της πειραματικής προσπάθειας διαπιστώθηκε ότι η παραγωγή μπορεί να αυξηθεί έως και 30%, αναλόγως με το πόσα φωτοβολταϊκά θα χρησιμοποιηθούν για την κάλυψη της στέγης  του θερμοκηπίου. Στο θερμοκήπιο ελέγχονται και άλλες παράμετροι, όπως οι αυτοματισμοί, ο περιορισμός της ακτινοβολίας, η συνεργασία μεταξύ των διαφόρων πηγών ενέργειας, ο προσανατολισμός της εγκατάστασης κ.λπ. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα φωτοβολταϊκά νέας γενιάς παράγονται στην Ελλάδα από την εταιρεία Organic Electronic Technologies.

Το θερμοκήπιο δουλεύει αυτοματοποιημένα με τα φωτοβολταϊκά της ελληνικής εταιρείας ΟΕΤ στην σκεπή και χωρίς να λαμβάνει ενέργεια από κάποια άλλη εξωτερική πηγή. 

Τα ημιδιάφανα φωτοβολταϊκά βρίσκονται εγκαταστημένα στην οροφή του θερμοκηπίου για την παραγωγή ενέργειας, την σκίαση κατά την περίοδο της έντονης ακτινοβολίας, αλλά και για την αποκοπή της βλαβερής UV ακτινοβολίας για τα φυτά και το περιβάλλον του , προκειμένου να μελετηθεί η επίδρασή τους στο μικροκλίμα του χώρου , αλλά και στην φυτική παραγωγή.

Το πρωτοποριακό , πλήρως αυτόνομο off-grid σύστημα,  παράγει 12 μήνες το χρόνο θερμοκηπιακή υδροπονική τομάτα και έχει μηδενικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί