Κυριάκος Μητσοτάκης: Με σχέδιο να τσακίσει τους δανειολήπτες αλλά και με θατσερικά διλήμματα

Ο Μητσοτάκης στο παρά ένα της κάλπης ενέταξε στους στρατηγικούς κακοπληρωτές όσους «κρύφτηκαν» στον νόμο Κατσέλη θέτοντας τον στόχο να τους τσακίσει

Με συντροφιά τον φόβο θα περιμένει απόψε το βράδυ ο Κυριάκος Μητσοτάκης το εκλογικό αποτέλεσμα. Ο απερχόμενος πρωθυπουργός έχει σταθμίσει τις, προσωπικές και πολιτικές, επιπτώσεις σε περίπτωση ήττας της Ν.Δ.

Η προοπτική διερεύνησης του σκανδάλου των υποκλοπών από μία προοδευτική κυβέρνηση συνιστά εφιάλτη για τον Κ. Μητσοτάκη. Η αποστροφή του στις τελευταίες δημόσιες τοποθετήσεις του ότι «δεν μασάμε στις απειλές για Ειδικά Δικαστήρια» είναι αποκαλυπτική της πίεσης που υφίσταται. Ο Κ. Μητσοτάκης, άλλωστε, κλιμάκωσε την κινδυνολογία και τις επιθέσεις του προς τους Τσίπρα-Ανδρουλάκη μόλις έθεσαν το ζήτημα των ποινικών ευθυνών. Η προοπτική, άλλωστε, της ανανέωσης της γαλάζιας κυβερνητικής θητείας κρατά κλειστά τα στόματα και στο εσωτερικό της παράταξης. Αν η Ν.Δ. δει την πλάτη του ΣΥΡΙΖΑ απόψε το βράδυ, θεωρείται νομοτελειακό ότι θα ανοίξει ο εσωκομματικός ασκός του Αιόλου. Κάποιοι υπουργοί που τέθηκαν στο στόχαστρο των «κοριών» ενδέχεται να περάσουν στην αντίπερα όχθη, αμφισβητώντας συνολικά τον πρόεδρο της Ν.Δ.

Σκανάρουν τους πρόθυμους του Βελόπουλου

Κανείς, άλλωστε, στο γαλάζιο στρατόπεδο δεν έχει ξεχάσει τις φαρμακερές διατυπώσεις των δύο πρώην πρωθυπουργών της παράταξης πριν από μήνες. Έκτοτε, ο Αντώνης Σαμαράς «κατέβασε» εθνικιστικά μανιφέστα, προκαλώντας αμηχανία στην αυλή του κ. Μητσοτάκη. Παράλληλα, ο Κώστας Καραμανλής απαθανατίστηκε από τον φωτογραφικό φακό να παρακολουθεί βλοσυρός την ομιλία του πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη. Αρνήθηκε, μάλιστα, να απευθύνει χαιρετισμό, απογοητεύοντας το πρωθυπουργικό επιτελείο που πονοκεφάλιαζε για τις διαρροές προς τα δεξιά στη Βόρεια Ελλάδα. Υπό αυτό το πρίσμα, ενισχύονται οι ενδείξεις ότι ο κ. Μητσοτάκης, σε περίπτωση που αύριο παραλάβει πρώτος τη διερευνητική εντολή, θα επιδιώξει να σχηματίσει κυβέρνηση. Στο ραντάρ της Πειραιώς πάντα βρίσκονται οι πρόθυμοι που αναμένεται να εκλεγούν με το κόμμα του Κυριάκου Βελόπουλου.

Κατσέλη: Ο Μητσοτάκης μέμφεται Δικαιοσύνη και τράπεζες

Ο κ. Μητσοτάκης έχει καταθέσει, χωρίς περιστροφές, το σχέδιό του. Θεωρεί στρατηγικούς κακοπληρωτές που θέλει να «τιμωρήσει» και να «τσακίσει» όσους προσέφυγαν στον νόμο Κατσέλη για να σώσουν την πρώτη κατοικία τους, σύμφωνα με τις τελευταίες τοποθετήσεις του. Χαρακτήρισε, μάλιστα, «συνταγματικό παραλογισμό» την ΠΝΠ για την προστασία της πρώτης κατοικίας που έχει έτοιμη ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., ενώ ισχυρίστηκε ότι «οι πλειστηριασμοί που γίνονται κατά κανόνα αφορούν ακίνητα μεγάλης αξίας». Την εικόνα με τον ογδοντάχρονο ανάπηρο στη Χαλκιδική που κοιμάται ακόμη έξω από το σπίτι του τού θύμισαν εντούτοις οι αναρίθμητοι χρήστες των κοινωνικών δικτύων.

H Λούκα Κατσέλη, μάλιστα, σε ανακοίνωσή της τόνισε ότι ο κ. Μητσοτάκης «μέμφεται από τη μια μεριά την ελληνική Δικαιοσύνη, γιατί Έλληνες δικαστές εκλήθησαν να εφαρμόσουν τον νόμο στη βάση των προσκομισθέντων στοιχείων, αλλά και τις ίδιες τις τράπεζες, που ως αντίδικοι όφειλαν να τα προσκομίσουν». Τον κάλεσε δε να αναλογιστεί «πόσες χιλιάδες νοικοκυριά διέσωσαν την πρώτη τους κατοικία και σε πόσους συμπολίτες μας δόθηκε μια πραγματική δεύτερη ευκαιρία αξιοπρεπούς διαβίωσης».

Υπό αυτό το πρίσμα, ως επιτομή της υποκρισίας θεωρήθηκε η προσπάθεια του κ. Μητσοτάκη να μετατρέψει σε σημαία τις προσωπικές θέσεις του Γιώργου Κατρούγκαλου, παρά τις διευκρινίσεις του ΣΥΡΙΖΑ ότι το πρόγραμμά του δεν προβλέπει αύξηση ασφαλιστικών εισφορών. Ισχυρίστηκε ότι αυτές οι απόψεις είναι κυρίαρχες εντός της Κουμουνδούρου και έκανε λόγο για κρυφή ατζέντα υπερφορολόγησης της μεσαίας τάξης. Το Μαξίμου, εντούτοις, δεν αντέκρουσε ποτέ το επιχείρημα του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. ότι ο Γ. Κατρούγκαλος τέθηκε εκτός εκλογικού αγώνα, σε αντιδιαστολή με την υποψηφιότητα του Κώστα Αχ. Καραμανλής στο γαλάζιο ψηφοδέλτιο των Σερρών. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, οι τελευταίες γαλάζιες ασκήσεις διαστρέβλωσης των θέσεων του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. αποτελούν απόρροια του κοινωνικού κλίματος που συνάντησαν οι υποψήφιοι βουλευτές της Ν.Δ. Η απουσία ρυθμίσεων για το ιδιωτικό χρέος, η έλλειψη μέτρων προστασίας της πρώτης κατοικίας, καθώς και η ανυπαρξία των συλλογικών συμβάσεων από το γαλάζιο πρόγραμμα πυροδοτούν τις διαμαρτυρίες των ψηφοφόρων -που αυτοτοποθετούνται στη μεσαία τάξη- προς τους υποψηφίους. Στην τελευταία του συνέντευξη, μάλιστα, ο πρωθυπουργός απέκλεισε την προοπτική επαναφοράς της 13ης σύνταξης.

Θεωρία των άκρων, ξανά

Στο φίνις της προεκλογικής περιόδου ο Κ. Μητσοτάκης ανέσυρε και την επαίσχυντη θεωρία των άκρων. Ισχυρίστηκε ότι το μόνο κόμμα το οποίο έκλεισε το μάτι στους ψηφοφόρους του ναζιστικού μορφώματος είναι ο ΣΥΡΙΖΑ. Έφτασε, μάλιστα, στο σημείο να επαναλάβει τη δήλωση Σκέρτσου που εμπλέκει τη Μάγδα Φύσσα (να δω τι θα πουν στη μάνα του Παύλου Φύσσα αυτοί οι οποίοι έσπευδαν πάντα να διαδηλώνουν στη μνήμη αυτού του ανθρώπου) για να επιτύχει τον στόχο της προσέλκυσης των απομειναριών του αντιΣΥΡΙΖΑ μετώπου. Σημειώνεται, εντούτοις, πως όταν οι Μητσοτάκης-Σκέρτσος ρωτήθηκαν για τις ρατσιστικές κορόνες του Α. Σαμαρά, αρνήθηκαν να τοποθετηθούν.

Τρομάζουν για τα Τέμπη

Τέλος, τα μηνύματα διαμαρτυρίας προς τις τοπικές οργανώσεις και προς τους υποψήφιους βουλευτές για τους προσβλητικούς πρωθυπουργικούς ισχυρισμούς περί «εργαλειοποίησης» της τραγωδίας των Τεμπών προξένησαν τρόμο στην απερχόμενη κυβέρνηση. Στελέχη της Ν.Δ. εκτιμούν ότι αυτή η δήλωση θα έχει αντίκτυπο στην κάλπη. Αμηχανία προκάλεσε δε στο επιτελείο του Κ. Μητσοτάκη η παρουσία των συγγενών των θυμάτων έξω από το Παλέ ντε Σπορ της Θεσσαλονίκης. Ακόμα και πολλοί παρευρισκόμενοι στο κλειστό στάδιο ένιωσαν άβολα από τη σχετική σιωπή του κ. Μητσοτάκη, αργότερα, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του.

Με θατσερικά διλήμματα

Διλημματικό χαρακτήρα… θατσερικού τύπου επιχειρεί να προσδώσει στις εκλογές της 21ης Μαϊου ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Με το σύνθημα “Νέα Δημοκρατία ή χάος”, ο πρωθυπουργός προσπαθεί ειδικότερα να πείσει ιδίως τους κεντρώους και πασοκογενείς ψηφοφόρους ότι δεν υπάρχει εναλλακτική επιλογή. Σύνθημα που παραπέμπει στο σλόγκαν ΤΙΝΑ, δηλαδή There Is No Alternative (δεν υπάρχει εναλλακτική), το οποίο έχει ταυτιστεί στην πρόσφατη πολιτική ιστορία με τη Μάργκαρετ Θάτσερ.

Από το debate ιδίως και μετά, ο κ. Μητσοτάκης θέτει όλο και πιο εμφατικά αυτό το δίλημμα, κάνοντας μάλιστα λόγο για “επικίνδυνη βαβέλ” στην αριστερά- κεντροαριστερά και υποστηρίζοντας ότι απέναντι στη ΝΔ υπάρχει ένας “αχταρμάς”.

Εναλλακτική δεν υπάρχει βέβαια πρωτίστως για τον ίδιο τον πρόεδρο της ΝΔ, ο οποίος τα έχει ποντάρει όλα στην αυτοδυναμία, δεδομένου ότι ο Νίκος Ανδρουλάκης έχει ξεκαθαρίσει πως δεν μπορεί να συμμετάσχει σε μία κυβέρνηση με πρωθυπουργό τον κ.Μητσοτάκη, λόγω των υποκλοπών.

Το σενάριο δε να σχηματιστεί μία κυβέρνηση ειδικού σκοπού με κορμό το ΣΥΡΙΖΑ και τη συμμετοχή του ΠΑΣΟΚ και ενδεχομένως του ΜεΡΑ25, η οποία θα οδηγήσει σε προανακριτική και άρα ενδεχομένως σε ειδικό δικαστήριο για τις υποκλοπές, δεν αρέσει καθόλου στο Μαξίμου για ευνόητους λόγους.

Προκειμένου να αποφευχθεί αυτό το ενδεχόμενο, καθοριστική είναι η στάση που θα κρατήσουν οι πασοκογενείς ψηφοφόροι, οι οποίοι το 2019 σε ένα ποσοστό είχαν ψηφίσει ΝΔ στο πλαίσιο αντιΣΥΡΙΖΑ μετώπου. Στο Μαξίμου θεωρούν ότι αυτό το αντιΣΥΡΙΖΑ μέτωπο δεν έχει σβήσει και προσπαθούν εδώ και καιρό να το αναζωπυρώσουν, με την απειλή επιστροφής του Αλέξη Τσίπρα στην πρωθυπουργία και δη με υπουργό το Γιάνη Βαρουφάκη.

Και αυτό διότι θεωρούν ότι εάν μία κρίσιμη μάζα κεντρώων ψηφοφόρων φοβηθεί πως μπορεί να κερδίσει ο ΣΥΡΙΖΑ, θα ψηφίσει και πάλι ΝΔ. Υπό αυτή την έννοια βέβαια η παράσταση νίκης για την οποία πανηγυρίζουν στο κυβερνητικό στρατόπεδο, δε βοηθά καθόλου τη ΝΔ, καθώς εντείνει την αίσθηση χαλαρότητας που δημιουργούν ούτως οι άλλως οι διπλές κάλπες.

Το ίδιο δίλημμα θεωρούν στο Μαξίμου ότι “πιάνει” και στο δεξιό κοινό. Σε αυτές τις εκλογές βέβαια η ΝΔ κινδυνεύει πρωτίστως με διαρροές προς τα δεξιά της. Αλλά στο κυβερνητικό επιτελείο έχουν διαπιστώσει πως όσοι έχουν ήδη φύγει προς Κυριάκο Βελόπουλο ή και δεξιότερα για λόγους όπως η ακρίβεια και το αντιεμβολιαστικό κίνημα ή τοπικά θέματα όπως ο λιγνίτης, δύσκολα θα επιστρέψουν.

Η στρατηγική Μητσοτάκη επικεντρώνει όμως στο να κρατήσει όσους περισσότερους από τους υπόλοιπους παραδοσιακούς δεξιούς ψηφοφόρους μπορεί, με το χαρτί των ελληνοτουρκικών. Για αυτό για παράδειγμα από την Καστοριά κάλεσε όσους “αλληθωρίζουν προς κόμματα και κομματίδια στα δεξιά της ΝΔ να σκεφτούν ποιοι είναι οι πατριώτες με έργα και ποιοι οι πατριώτες του γλυκού νερού”.

Πηγή: avgi.grnews247.gr

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί