Α. Ξανθός: Προειδοποίηση για την υποχώρηση των standards ασφαλείας στο ΕΣΥ (Βίντεο)

“Είναι αποδεκτό ευρύτατα στην κοινωνία ότι έχει αλλάξει τελείως το κοινωνικό και πολιτικό κλίμα στη χώρα. Η οδύνη και η θλίψη έχουν πυροδοτήσει μια πρωτόγνωρη δημοκρατική αφύπνιση εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων, ιδιαίτερα νέων, με κεντρικό αίτημα την απόδοση δικαιοσύνης και την ενίσχυση του αισθήματος ασφάλειας των πολιτών, την απαίτηση μιας ριζικής αναδιοργάνωσης του κράτους και των υπηρεσιών του.”

Με τα παραπάνω λόγια ξεκίνησε την ομιλία του ο Ανδρέας Ξανθός ως γενικός εισηγητής της Κ.Ο. ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στη χθεσινή συνεδρίαση  της Ολομέλειας στη Βουλή με θέμα συζήτησης το ν/σ του Υπουργείου Υγείας με τίτλο “Σύσταση νομικού προσώπου ιδιωτικού δικαίου με την επωνυμία «Ογκολογικό Κέντρο Παίδων Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη – ΕΛΠΙΔΑ», εκσυγχρονισμός του δικαίου για τη δωρεά και μεταμόσχευση οργάνων, ρυθμίσεις για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού COVID-19 και την προστασία της δημοσίας υγείας και άλλες επείγουσες ρυθμίσεις”.

“Η κυβέρνηση Μητσοτάκη εκλέχθηκε με κεντρικό πρόταγμα την ασφάλεια των πολιτών αλλά κατέληξε να παράγει περισσότερη ανασφάλεια από όση μπορεί να αντέξει η κοινωνία” επεσήμανε στη συνέχεια ο Τομεάρχης Υγείας της αξιωματικής αντιπολίτευσης και συνέχισε λέγοντας: “Η ασφάλεια των πολιτών δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται μόνο ως ζήτημα « νόμου και τάξης»  αλλά ως ένα  κοινωνικό αγαθό που αφορά όλες τις πτυχές της καθημερινότητας, από την εργασία και το εισόδημα, μέχρι την υγεία, τις μετακινήσεις και την ασφάλεια δικαίου.” Η ανταπόκριση στη μαζική  κοινωνική απαίτηση των ημερών για ασφάλεια και δικαιοσύνη , απαιτεί ισχυρό και σύγχρονο  κράτος, σε πλήρη αντίθεση  με το νεοφιλελεύθερο αφήγημα περί “λιγότερου κράτους” και δήθεν υπεροχής του ιδιωτικού τομέα.

“Το αίτημα της ασφάλειας αφορά πρωτίστως το σύστημα υγείας και αυτή την περίοδο τα standards ασφαλείας στο ΕΣΥ έχουν υποχωρήσει δραματικά και το κακό παραμονεύει” προειδοποίησε ο Α. Ξανθός από το βήμα της Βουλής.

Σχετικά με την αλλαγή στο νομικό καθεστώς στην Ογκολογική Μονάδα του ΓΝ Παίδων, ο Α.Ξανθός   τόνισε ότι δεν υπάρχει καμία σοβαρή αιτιολόγηση αλλά είναι αποτέλεσμα της νεοφιλελεύθερης ιδεοληψίας της Κυβέρνησης Μητσοτάκη και της στρατηγικής της για υπονόμευση του δημόσιου χαρακτήρα του ΕΣΥ , ΣΔΙΤ και ιδιωτικοποιήσεις στην Υγεία.    Η ανατροπή του νομικού καθεστώτος ενισχύει το αίσθημα ανασφάλειας των επιστημόνων του νοσοκομείου , των εργαζομένων και των γονιών των παιδιών με νεοπλασματικά νοσήματα.

Στη συνέχεια, ο Βουλευτής Ρεθύμνου ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ συνόψισε τα δύο κύρια προβλήματα που θα προκαλέσει η μετατροπή του νομικού καθεστώτος από νπδδ σε νπιδ για το Ογκολογικό Κέντρο Ελπίδα:

1. Αλλάζει ο τρόπος διοίκησης καθώς εγκαθίσταται ένα αδιαφανές και ανεξέλεγκτο μοντέλο διοίκησης , σε πλήρη αντίθεση με την καθολική απαίτηση  για διαφάνεια, δημοκρατική λειτουργία, δημόσια λογοδοσία και κοινωνικό έλεγχο.

2. Αλλάζει το  θεσμικό  πλαίσιο που ισχύει σε όλα τα υπόλοιπα νοσοκομεία σε κρίσιμους τομείς, όπως οργανόγραμμα, προμήθειες, προσλήψεις, πειθαρχικό δίκαιο και ενισχύεται η κουλτούρα του  ιδιωτικό-οικονομικού  μάνατζμεντ. “Το Υπουργείο υγείας επιδιώκει να δημιουργήσει “νησίδες” ιδιωτικού δικαίου και άρα συνθήκες σταδιακής ιδιωτικοποίησης του ΕΣΥ” είπε χαρακτηριστικά.

“Είστε κοινωνικά και πολιτικά απομονωμένοι σε αυτή την επιλογή” δήλωσε ο Τομεάρχης Υγείας “και δεσμευόμαστε ότι η προοδευτική κυβέρνηση που θα προκύψει στις προσεχείς εκλογές θα επαναφέρει το καθεστώς του ΝΠΔΔ  στην  Ογκολογική  Μονάδας Παίδων .”

Σχετικά με το θέμα των μεταμοσχεύσεων, το οποίο επίσης περιλαμβανόταν στο  υπό συζήτηση ν/σ, ο κος Ξανθός, παραδέχτηκε πως η χώρα χρειάζεται μια συνολική αναμόρφωση των πολιτικών για τις μεταμοσχεύσεις και επεσήμανε τα δυο συγκριτικά πλεονεκτήματα της τρέχουσας περιόδου αλλά και την αδυναμία της Κυβέρνησης Μητσοτάκη να τα αξιοποιήσει: α) την προοπτική κατασκευής του Εθνικού Μεταμοσχευτικού Κέντρου με δωρεά του ιδρύματος Ωνάση και β) την ύπαρξη του Εθνικού Σχεδίου για τις μεταμοσχεύσεις συμπαγών οργάνων , πάλι με δωρεά του ιδρύματος Ωνάση , το οποίο εκπονήθηκε από ομάδα ειδικών διεθνούς κύρους . Τα δύο αυτά πλεονεκτήματα συνιστούν αναγκαία αλλά όχι ικανή συνθήκη για να αλλάξει το τοπίο στις μεταμοσχεύσεις γιατί δεν ενσωματώθηκε το σύνολο των προτάσεων των εμπειρογνωμόνων , αλλά και γιατί δε συνοδεύεται με μία ισχυρή πολιτική βούληση επένδυσης στο ΕΣΥ και γενναίας αναβάθμισης του προϋπολογισμού του ΕΟΜ.

“Η σημερινή συγκυρία, οι αυξημένες ακάλυπτες ανάγκες υγείας, η αποδιοργάνωση του συστήματος υγείας, η εξουθένωση του ανθρώπινου δυναμικού, απαιτούν μια νέα στρατηγική για το δημόσιο σύστημα υγείας την οποία μπορεί να εγγυηθεί μόνο μία νέα προοδευτική διακυβέρνηση” κατέληξε ο Α.Ξανθός .

Βίντεο από την ομιλία:

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί