Άγρια επίθεση από τα ΜΑΤ στο μεγάλο συλλαλητήριο για την τραγωδία στα Τέμπη (φωτο – βίντεο)

Με κρότου λάμψης και χημικά προσπάθησαν τα ΜΑΤ να διαλύσουν το τεράστιο από κόσμο συλλαλητήριο για την τραγωδία στα Τέμπη στο Σύνταγμα -ένα συλλαλητήριο με φοιτητές, παιδιά και οικογένειες.

Δείτε:

Η θλίψη που έγινε οργή: Μαζικό συλλαλητήριο στο Σύνταγμα (βίντεο – φωτο)

Μηχανές της ομάδας ΔΕΛΤΑ φαίνονται σε βίντεο να πέφτουν πάνω στους διαδηλωτές στο ύψος του Πανεπιστημίου.

Χιλιάδες εργαζόμενοι, νέοι και νέες, οικογένειες με τα παιδιά τους, ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα των εργατικών συνδικάτων, φοιτητικών συλλόγων, συλλόγων αυτοαπασχολουμένων και γυναικών για το συλλαλητήριο, που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Σύνταγμα στο πλαίσιο της 48ωρης απεργίας των σιδηροδρομικών. Στο συλλαλητήριο παραβρέθηκε πολυμελής αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ με επικεφαλής τον ΓΓ της, Δημήτρη Κουτσούμπα.

Το παλλαϊκό συλλαλητήριο έγινε βήμα καταδίκης των «διαχρονικών πολιτικών ευθυνών» και υπόσχεσης ότι «τα εγκλήματα αυτά δεν θα συγκαλυφθούν». «Σήμερα μετρηθήκαμε και είμαστε λιγότεροι», τόνισε ο Νίκος Λάζου, πρόεδρος του Σωματείου Προσωπικού της «Hellenic Train». Από το βήμα της συγκέντρωσης κάλεσε τον κόσμο να τηρήσει ενός λεπτού σιγή τιμώντας τη μνήμη των θυμάτων. «Δεν φταίει ένας μόνο εργαζόμενος, φταίνε διαχρονικά όλες οι κυβερνήσεις», υπογράμμισε. «Κανένας δεν μας άκουγε», κατήγγειλε αναφερόμενος στις αλλεπάλληλες παρεμβάσεις των σωματείων για τις ελλείψεις μέτρων ασφαλείας, την υποστελέχωση, τη διάλυση του σιδηροδρόμου. «Φωνάζαμε για την ασφάλεια, την ασφάλεια των πολιτών, την ασφάλεια των εργαζομένων», υπογράμμισε και υπενθύμισε πως ο ελληνικός λαός έχει πληρώσει αδρά από την τσέπη του και δεν έχει σύγχρονο και ασφαλή σιδηρόδρομο. Τέλος, ευχαρίστησε όλα τα σωματεία και τους φορείς για τη συμπαράστασή τους.

Τα συλλυπητήρια των μηχανοδηγών στις οικογένειες των θυμάτων μετέφερε ο Κώστας Γενηδούνιας, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ενωσης Προσωπικού Έλξης. «Δεν μας απάντησαν ποτέ τίποτα. Σήμερα όμως οφείλουν απάντηση στην ελληνική κοινωνία», τόνισε, υπενθυμίζοντας τις καταγγελίες των σωματείων για τις συνθήκες λειτουργίας του σιδηροδρόμου. «Σας ευχαριστούμε και δίνουμε μια υπόσχεση: Δεν ξεχνάμε», κατέληξε.

«Η ζωή μας μετράει. Το ακούω αυτές τις μέρες από όσους βρέθηκαν στον δρόμο», ανέφερε ο Βασίλης Ζαβογιάννης, πρόεδρος Ένωσης Προσωπικού Κίνησης. Με την παρέμβασή του ανέδειξε τα αιτήματα για έναν σύγχρονο και ασφαλή σιδηρόδρομο ενώ τόνισε ότι «κανένας δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι “δεν γνώριζε”». «Σήμερα θρηνούμε τα αδέρφια μας, τα παιδιά μας, τους συναδέλφους μας, τους φίλους μας», υπογράμμισε ο Ηλίας Τρεβλός, αντιπρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων Προσωπικού «Hellenic Train» και μέλος της Διοίκησης της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σιδηροδρομικών. «Τους σκότωσαν αυτοί που κοστολογούν τις ανθρώπινες ζωές», υπογράμμισε και ανέδειξε πως σήμερα, παρά τις μεγάλες δυνατότητες που παρέχει η τεχνολογία, τα τρένα κυκλοφορούν με όρους της δεκαετίας του ’60.

Κατήγγειλε ότι «ακόμα και τώρα, η εταιρεία στη συνάντηση που είχε με τα σωματεία δεν έδωσε καμία απάντηση σε όσα ζητήματα θέτουν οι εργαζόμενοι». «Απαντάμε με τη δύναμη της ενότητας και της αλληλεγγύης», σημείωσε και πρόσθεσε: «Τώρα είναι η ώρα της φωνής και του αγώνα!» ενώ κατέθεσε το πλαίσιο των αιτημάτων και των διεκδικήσεων.

Οι εργαζόμενοι στον σιδηρόδρομο διεκδικούν, εκτός από το προφανές δηλαδή να διαλευκανθούν τα αίτια του δυστυχήματος και να αποδοθούν ευθύνες, και τα εξής:

–‘Αμεσες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού σε όλες οι ειδικότητες.

–Αντίστοιχη εξειδίκευση και πιστοποίηση του προσωπικού.

–Προγράμματα εκπαίδευσης όλων των εργαζομένων στον ασφαλή τρόπο εκτέλεσης των εργασιών.

–Ολοκλήρωση των έργων υποδομής και ασφαλούς λειτουργίας δικτύου.

–Σωστή συντήρηση και επισκευή του τροχαίου υλικού και της γραμμής.

–Συντήρηση, επισκευή και εκσυγχρονισμό του τεχνικού εξοπλισμού και εγκαταστάσεων.

–Ασφαλή εργασία και μέτρα ασφαλείας στην κυκλοφορία των τρένων, ιδιαίτερα κατά τη διέλευσή τους από κατοικημένες περιοχές.

–Να επιχορηγηθούν όλα τα μέσα ατομικής προστασίας.

–Τεχνικός ασφαλείας και γιατρός εργασίας σε κάθε συγκρότημα.

–Φθηνές και ασφαλείς μαζικές μεταφορές για το λαό και τους εργαζόμενους χωρίς τη λογική κόστος οφέλους.

«Είμαστε εδώ για όλους τους», είπε η Μαρίτα Στεργίου, από το Σύλλογο Φοιτητών Ιατρικής. «Τώρα δεν είναι ώρα σιωπής», πρόσθεσε και επανέλαβε την υπόσχεση που δίνουν αυτές τις μέρες χιλιάδες νέες και νέοι «να γίνουν η φωνή των νεκρών και να απαιτήσουν την απόδοση ευθυνών για το έγκλημα». Από το βήμα της κινητοποίησης κάλεσε στο νέο συλλαλητήριο που οργανώνουν φοιτητικοί σύλλογοι την Τετάρτη.

Στην πολιτική που οδήγησε, μέσα από μια σειρά νόμους και ρυθμίσεις, στην απαξίωση και διάλυση του σιδηροδρόμου, αναφέρθηκε ο Γιώργος Καλαμαράς, μέλος της Διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Πειραιά.

Σε καταδίκη της πολιτικής που βάζει την ασφάλεια και τη ζωή «στο ζύγι του κόστους», κάλεσε ο Νίκος Μαυροκέφαλος, μέλος της Διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Αθήνας.

Υπενθύμισε ότι δίπλα στις καταγγελίες των Σιδηροδρομικών, υπάρχουν ανάλογες καταγγελίες και παρεμβάσεις των εργαζομένων και των σωματείων τους σε μία σειρά άλλα μέσα μεταφοράς.

Κάλεσε σε συνέχεια του αγώνα με αιχμή το αίτημα για σύγχρονες και ασφαλείς μεταφορές και συγκοινωνίες, για σύγχρονα δικαιώματα για το προσωπικό στους χώρους αυτούς.

Κάλεσε σε πρωτοβουλίες στους χώρους δουλειάς τη Δευτέρα και την Τρίτη καθώς και στις κινητοποιήσεις των Φοιτητικών Συλλόγων σε Αθήνα και Πειραιά την Τετάρτη.

Η μεγάλη συγκέντρωση ολοκληρώθηκε με δεκάδες μαύρα μπαλόνια να γεμίζουν τον ουρανό και τους χιλιάδες συγκεντρωμένους να δίνουν υπόσχεση συνέχισης των αγωνιστικών πρωτοβουλιών.

Νέο ραντεβού των Σωματείων και των μαζικών φορέων είναι η απεργιακή συγκέντρωση την Τετάρτη 8 Μάρτη στις 12.30 μ.μ. στα Προπύλαια στο πλαίσιο της παναττικής στάσης εργασίας που έχουν προκηρύξει τα Εργατικά Κέντρα Αθήνας και Πειραιά και η ΑΔΕΔΥ.

Τα Εργατικά Κέντρα Αθήνας και Πειραιά έχουν πάρει απόφαση για στάση εργασίας την μέρα εκείνη 12 μ. ως 4 μ.μ. και καλούν τις τριτοβάθμιες συνδικαλιστικές οργανώσεις να πάρουν απόφαση για μετατροπή των κινητοποιήσεων σε πανεργατική πανϋπαλληλική απεργία. Μέχρι και κείνη τη μέρα, τα Σωματεία των Σιδηροδρομικών συνεχίζουν την απεργία (Δευτέρα – Τρίτη – Τετάρτη), ενώ τα Εργατικά Κέντρα καλούν όλες τις συνδικαλιστικές οργανώσεις να προχωρήσουν άμεσα σε συγκεντρώσεις, Γενικές Συνελεύσεις, περιοδείες στους χώρους δουλειάς για να στηρίξουν τον αγώνα των σιδηροδρομικών, για την επιτυχία της απεργιακής συγκέντρωσης της Τετάρτης.

Τα ΜΑΤ επιτέθηκαν με χημικά και ξύλο στους νέους που ήταν στο Σύνταγμα και είχαν επιστρέψει παρά την άγρια καταστολή που είχε προηγηθεί

Πρωτοφανές μένος κατά των ανθρώπων που διαμαρτύρονταν για την προαναγγελθείσα τραγωδία τα Τέμπη έδειξαν τα ΜΑΤ καθώς επιτέθηκαν απρόκλητα και στον κόσμο που επέστρεψε στο Σύνταγμα.

Συγκεκριμένα, όπως φαίνεται στο βίντεο του avgi.gr και του Κώστα Παπαντωνίου, τα ΜΑΤ επιτέθηκαν με χημικά και ξύλο στους νέους που ήταν στο Σύνταγμα. Μάλιστα το θράσος των αστυνομικών ήταν τέτοιο καθώς δεν δίστασαν να χτυπήσουν τον κόσμο μπροστά στους δεκάδες δημοσιογράφους και φωτορεπόρτερ που ήταν στο σημείο.

Επίθεση των ΜΑΤ στο Σύνταγμα
(EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ)
Επίθεση των ΜΑΤ στο Σύνταγμα
(EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ)
Επίθεση των ΜΑΤ στο Σύνταγμα
(EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ)
Επίθεση των ΜΑΤ στο Σύνταγμα
(EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ)
Επίθεση των ΜΑΤ στο Σύνταγμα
(EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ)

Σχετικά Άρθρα

One Thought to “Άγρια επίθεση από τα ΜΑΤ στο μεγάλο συλλαλητήριο για την τραγωδία στα Τέμπη (φωτο – βίντεο)”

  1. Δήμος Σθένης

    Οι δολοφόνοι δεν αντιμετωπίζονται με φωνές.Έχουν ανοσία! Οι πολλοί πως είναι δυνατόν να δέρνουν τους λιγους; Επιτέςλους πολύξύλο έχουμε φάει μέχρι τώρα. Καιρός να το επισρέψουμε σ’ αυτούς που νομίζουν πως μπορούν να δέρνουν χωρίς αντίσταση και χωρίς ανταπόδοση! Ισότητα δεν διακηρύττουν πως έχουμε; Ας το κάνουμε πράξη λοιπόν!

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί