Αιφνιδιαστικά στο Κίεβο o Τζο Μπάιντεν

Λίγο πριν την προγραμματισμένη του άφιξη στην Πολωνία, ο Τζο Μπάιντεν έκανε την… έκπληξη, και πραγματοποίησε αιφνιδιαστική επίσκεψη στο Κίεβο, λίγο πριν απο τη συμπλήρωση ενός χρόνου από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία. Ήδη η φωτογραφία από το κέντρο της πόλης, με τον Αμερικανό πρόεδρο και τον Ουκρανό ομόλογό του, Βολοντιμίρ Ζελένσκι, κάνει τον γύρο του διαδικτύου.

«Καθώς πλησιάζουμε την επέτειο της βάναυσης εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, βρίσκομαι σήμερα στο Κίεβο για να συναντηθώ με τον Πρόεδρο Zελένσκι και να επιβεβαιώσω την ακλόνητη δέσμευσή μας στη δημοκρατία, την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας»

«Σας ευχαριστώ που ήρθατε», είπε ο κ. Ζελένσκι καθώς έσφιγγε το χέρι του Μπάιντεν. «Το πιο σημαντικό, πώς είναι τα παιδιά;» ρώτησε ο Αμερικανός πρόεδρος ενώ πρόσθεσε: «Είναι καταπληκτικό να σε βλέπω».

Ο Μπάιντεν σημείωσε ότι είναι η όγδοη επίσκεψή του στην Ουκρανία. «Κάθε φορά πιο σημαντική», είπε ο Αμερικανός πρόεδρος, τονίζοντας ότι σκοπός της επίσκεψής του ήταν να μεταφέρει στον κ. Ζελένσκι ότι οι ΗΠΑ είναι «εδώ για να μείνουν». «Δεν φεύγουμε», τόνισε. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ ήταν καθ’ οδόν για μία διήμερη επίσκεψη στην Πολωνία, όπου πρόκειται να συναντηθεί με τον Πολωνό Πρόεδρο Αντρέι Ντούντα και τους συμμάχους της Ανατολικής Ευρώπης και να μιλήσει για την Ουκρανία.

Πριν από τη συνάντηση μεταξύ των δύο ανδρών, ο Ζελένσκι είπε: «Σήμερα φιλοξενούμε τον Πρόεδρο Μπάιντεν… Αυτό είναι τόσο σημαντικό… Σας ευχαριστώ πολύ που ήρθατε κύριε πρόεδρε σε μια τεράστια στιγμή για την Ουκρανία. Τι μπορώ να πω, εκτιμώ πραγματικά ότι ο πρόεδρος Μπάιντεν, η αμερικανική κοινωνία ήταν από την αρχή αυτού του πολέμου μαζί μας».

Ιδιαίτερα σημαντική θεωρείται και η επίσκεψη του Μπάιντεν στην Πολωνία, την οποία είχε επισκεφθεί στο τέλος Μαρτίου, ένα μήνα μετά την εισβολή. Για αύριο Τρίτη (21/2) έχει προγραμματισμένη ομιλία, ενώ την ίδια ημέρα αναμένεται να απευθύνει διάγγελμα στο έθνος και ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν.

«Το καθήκον του Προέδρου Μπάιντεν είναι να υποστηρίξει τη διαρκή ελεύθερη παγκόσμια υποστήριξη για την Ουκρανία», δήλωσε ο Ντάνιελ Φριντ, πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Πολωνία επί κυβέρνησης Κλίντον και τώρα διακεκριμένος συνεργάτης στο Ατλαντικό Συμβούλιο. «Αυτό είναι ένα σημαντικό ταξίδι. Και πραγματικά, ο Μπάιντεν μπορεί να καθορίσει τον ρόλο του ελεύθερου κόσμου στην ανατροπή της τυραννίας».

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί