Η Νομαρχιακή Επιτροπή Λασιθίου του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ για την πανεκπαιδευτική απεργία

Ανακοίνωση εξέδωσε η Νομαρχιακή Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ Λασιθίου, σχετικά με την Απεργία των Εκπαιδευτικών στις 15/2.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται αναλυτικά:

ΟΛΕΣ ΚΑΙ ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΓΕΝΙΚΗ ΠΑΝΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΣΤΙΣ 15 ΦΛΕΒΑΡΗ

14/2/2023

Λίγο πριν τις εκλογές, η κ. Κεραμέως και η κυβέρνηση Μητσοτάκη μέσα από την εφαρμογή της ατομικής αξιολόγησης, χρησιμοποιούν τους εκπαιδευτικούς ως όχημα για να απαξιώσουν ακόμη περισσότερο τη δημόσια εκπαίδευση. Δεν πέρασαν παρά λίγες μέρες μετά την παραδοχή του Πρωθυπουργού «πως ζητάμε πολλά πάρα πολλά από τους καθηγητές μας και τους δασκάλους μας και δίνουμε λίγα» και ο εκπαιδευτικός κόσμος βρίσκεται σε αναβρασμό. Πίσω από τα υποκριτικά λόγια, παρακολουθούμε την προσπάθεια δημιουργίας κλίματος φόβου και την εδραίωση ενός ανταγωνιστικού κλίματος με απώτερο σκοπό τη διάλυση των εργασιακών σχέσεων και τη χειραγώγηση των εκπαιδευτικών. 

Λέει ψέματα το Υπουργείο Παιδείας, όταν ισχυρίζεται ότι πρόκειται για ένα σύστημα αξιολόγησης που δεν έχει αρνητικές συνέπειες σε βάρος των εκπαιδευτικών. Στην πραγματικότητα η ατομική αξιολόγηση των εκπαιδευτικών  συνδέεται με μισθολογικές αυξήσεις για ελάχιστους και μειώσεις ή μισθολογική καθήλωση για τους πολλούς, στο πλαίσιο της σύνδεσης μισθού-παραγωγικότητας στον δημόσιο τομέα. Σημαίνει, επίσης, μια ακόμα αντιπαιδαγωγική πρακτική, που οδηγεί στην κατηγοριοποίηση των σχολείων και των εκπαιδευτικών και την μεγαλύτερη υποβάθμιση όσων “υστερούν”. Σημαίνει, ακόμη, προσπάθεια χειραγώγησης των εκπαιδευτικών, ιδίως των νεοδιόριστων, σε μια ευαίσθητη προεκλογική περίοδο. Σημαίνει, τελικά, επιστροφή σε αναχρονιστικές πρακτικές “επιθεωρητισμού” περασμένων δεκαετιών, καταδικασμένες αμετάκλητα στη συνείδηση της εκπαιδευτικής κοινότητας. 

Στο Λασίθι, το νομό με τις μεγάλες χιλιομετρικές αποστάσεις και το κακό οδικό δίκτυο, είναι αναγκαία η άμεση νομοθέτηση μέτρων για τη στήριξη της στέγασης και της σίτισης, καθώς και η πάγια έκπτωση σε εισιτήρια για μετακινήσεις στην ηπειρωτική Ελλάδα. Η στήριξη με κάθε τρόπο των εκπαιδευτικών είναι πλέον θέμα επιβίωσης.

Στον αντίποδα αυταρχικών πολιτικών, ως ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ δεσμευόμαστε να αυξήσουμε τιμαριθμικά τους μισθούς και  να καταργήσουμε όλους τους αντιεκπαιδευτικούς νόμους της Ν.Δ. με διατάξεις που θα
αναβαθμίσουν το δημόσιο εκπαιδευτικό σύστημα συνολικά, μετά από ειλικρινή και εξαντλητικό διάλογο με την εκπαιδευτική κοινότητα. Άλλωστε εμείς ήμασταν που  καταργήσαμε την τετραετία 2015-2019 το νομοθετικό πλαίσιο που αφορούσε την ατομική αξιολόγηση των εκπαιδευτικών και την εξωτερική αξιολόγηση –κατηγοριοποίηση- των σχολικών μονάδων. Θα επαναφέρουμε την αποτίμηση και τον προγραμματισμό του εκπαιδευτικού έργου, καταργώντας τον τιμωρητικό χαρακτήρα της αξιολόγησης και την αντίστοιχη κατηγοριοποίηση των σχολείων.  

Όσον αφορά τα πανεπιστημιακά ιδρύματα της περιοχής, θα αναβαθμιστούν και θα καταργήσουμε την Τράπεζα Θεμάτων και τη Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής.  Η θεσμοθέτησή τους δεν έχει άλλο σκοπό παρά να ελέγχει και να εμποδίζει την πρόσβαση  μαθητριών και μαθητών στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, ενώ η κατάργησή τους θα επιδράσει θετικά και στη βιωσιμότητα των Πανεπιστημιακών Τμημάτων και στην αύξηση του αριθμού των φοιτητών. 

Στηρίζουμε το εκπαιδευτικό κίνημα και συμμετέχουμε πλάι του στον αγώνα για την κατάργηση της τιμωρητικής αξιολόγησης των εκπαιδευτικών.  

Δεσμευόμαστε ότι ως κυβέρνηση θα μονιμοποιήσουμε άμεσα τους νεοδιόριστους εκπαιδευτικούς που επιχειρεί να κρατήσει σε διαρκή ομηρία η κ. Ν. Κεραμέως.

Δεσμευόμαστε, ότι θα προχωρήσουμε σε αύξηση της δημόσιας χρηματοδότησης για την παιδεία, στη βελτίωση των εργασιακών συνθηκών και των αποδοχών των εκπαιδευτικών και στην επαναφορά της δημοκρατίας και της κοινωνικής δικαιοσύνης σε ένα σύγχρονο, συμπεριληπτικό σχολείο.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί