Κ. Λαγουβάρδος του Meteo: Έρχονται σφοδρές χιονοπτώσεις σε Κρήτη και άλλες περιοχές

Η κακοκαιρία «Μπάρμπαρα» είναι προ των πυλών και από την Κυριακή (5/2) θα υπάρξει ραγδαία μεταβολή του καιρού, με «βουτιά» της θερμοκρασίας και χιονοπτώσεις σε όλη τη χώρα.

Δείτε επίσης:

Ο σημερινός καιρός

Έρχεται η “Μπάρμπαρα” και φέρνει χιόνια ακόμα και στην Κρήτη – Έκτακτο δελτίο της ΕΜΥ

Πολιτική προστασία Περιφέρειας Κρήτης: Έκτακτο δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων στο νησί

«Είναι μια κακοκαιρία που χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή», υπογράμμισε μεταξύ άλλων μιλώντας στο iEidiseis ο Διευθυντής Ερευνών της υπηρεσίας meteo.gr του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, κ. Κώστας Λαγουβάρδος.

Όπως δήλωσε, «από το βράδυ του Σαββάτου και την Κυριακή θα ξεκινήσει μια μεγάλη περίοδος ψυχρής εισβολής στη χώρα μας, η οποία θα φέρει ψυχρές αέριες μάζες πρώτα στα βόρεια και έπειτα στα Βαλκάνια και την Ελλάδα.

Τα στοιχεία δείχνουν μάλιστα ότι θα έχει μεγάλη διάρκεια, ενώ θα υπάρχει πολύ κρύο ολόκληρη την επόμενη εβδομάδα. Στη βόρεια και κεντρική χώρα δε, θα ευνοηθεί η εκδήλωση ισχυρού παγετού», δήλωσε ο ίδιος.

Πότε θα χιονίσει στην Αττική

Σύμφωνα με τον μετεωρολόγο, από το πρωί της Κυριακής, σε περιοχές της Αττικής, της Εύβοιας, της Φθιώτιδας, της Πελοποννήσου θα αρχίσουν να έχουν σταδιακά χιονοπτώσεις που από το μεσημέρι θα έχουν κατέβει και σε χαμηλά πλέον υψόμετρα.

Οι χιονοπτώσεις θα είναι ιδιαίτερα έντονες ιδίως σε Εύβοια και Κρήτη, καθώς όμως και σε Αττικήβορειοανατολική Πελοπόννησο και Βοιωτία, όπως εξήγησε ο κ. Λαγουβάρδος.

Ερωτηθείς για το αν ο χιονιάς αναμένεται να περάσει και από τα Νότια Προάστια της Αθήνας, σημείωσε πως χιονοπτώσεις πιθανότατα θα σημειωθούν και εκεί, ωστόσο δεν θα υπάρξουν τόσο έντονες χιονοστρώσεις σε σχέση με τις βόρειες περιοχές.

Κώστας Λαγουβάρδος

Τα ισχυρά φαινόμενα στην Αττική, σύμφωνα με τον κ. Λαγουβάρδο, αναμένεται να ξεκινήσουν από το πρωί προς το μεσημέρι της Κυριακής, ωστόσο, όπως διευκρίνισε, δεν μπορεί να υπάρξει απόλυτα ακριβής πρόγνωση ακόμη.

Τα πρώτα δεδομένα δείχνουν δε, ότι οι έντονες χιονοπτώσεις είναι πιθανό να συνεχιστούν και την Τρίτη (7/2), πράγμα που σημαίνει ότι τα φαινόμενα πιθανότατα να μην υποχωρήσουν ούτε και τη μέρα αυτή, όπως εξήγησε ο ίδιος.

Ο Διευθυντής Ερευνών του meteo.gr επεσήμανε σε κάθε περίπτωση, πως «πρόκειται για μια κακοκαιρία αρκετά σημαντική και σοβαρή, ικανή να δημιουργήσει αρκετά προβλήματα και στις μετακινήσεις, ειδικά το τριήμερο Κυριακή-Δευτέρα-Τρίτη», με τα φαινόμενα να είναι πιθανό να συνεχιστούν και μετά το πέρας του τριημέρου.

Τέλος, σχετικά με το πότε αναμένεται να υποχωρήσουν οι ψυχρές μάζες, σημείωσε ότι το πιθανότερο είναι αυτό να ξεκινήσει να συμβαίνει από την ερχόμενη ΠέμπτηΠαρασκευή (9-10/2).

κακοκαιρια Μπαρμπαρα, Μπαρμπαρα, ποτε θα χιονισει στην Αττικη, χιονια στην Αττικη, κακοκαιρια χιονια

Οι αέριες μάζες πάνω από την Ευρώπη (Γράφημα)

Υπενθυμίζεται, ότι το meteo.gr έχει αναφέρει ότι η αιτία για αυτή τη μεταβολή του καιρού θα είναι η ατμοσφαιρική κυκλοφορία πάνω από την Ευρώπη τις επόμενες ημέρες, η οποία θα χαρακτηριστεί από την ανάπτυξη ενός πεδίου υψηλών πιέσεων που θα εκτείνεται από τη Βορειοδυτική Αφρική έως τη Σκανδιναβία που σε συνδυασμό με τις χαμηλές πιέσεις στην Ανατολική και Νοτιοανατολική Ευρώπη θα επιτρέψει την μεταφορά ψυχρών αερίων μαζών προς τα Βαλκάνια και τη χώρα μας.

Παράλληλα, η συγκεκριμένη διάταξη της ατμοσφαιρικής κυκλοφορίας θα χαρακτηριστεί από την κίνηση μικροδιαταραχών στην ανώτερη τροπόσφαιρα από τα βορειοανατολικά πρoς την χώρα μας και οι οποίες θα συμβάλουν στην εκδήλωση σημαντικών χιονοπτώσεων στην ανατολική και νότια χώρα.

Πιο αναλυτικά κατά το χρονικό διάστημα από την Κυριακή 05/02 έως την Τρίτη 07/02, όπως διακρίνεται και στο παρακάτω γράφημα, στην χώρα μας αναμένουμε:

  • Σημαντική πτώση της θερμοκρασίας αναμένεται σταδιακά από τις βραδινές ώρες του Σαββάτου από βορρά πρoς νότο, η οποία και θα γίνει αισθητή σε όλη τη χώρα έως τις απογευματινές ώρες της Κυριακής. Η πτώση της θερμοκρασίας θα είναι της τάξης των 8-10 και τοπικά 10-12 βαθμών.
  • Χιονοπτώσεις έως και σε χαμηλά υψόμετρα (στα ηπειρωτικά έως και σε πεδινά τμήματα) αναμένεται να σημειωθούν κυρίως στα ανατολικά και νότια τμήματα της χώρας με έμφαση τις Σποράδες, την νοτιοανατολική Θεσσαλία, την Εύβοια, τη Βοιωτία, την Αττική, τις Κυκλάδες, την Aνατολική Πελοπόννησο, και την Κρήτη. Παροδικές χιονοπτώσεις είναι πιθανό να εκδηλωθούν και σε τμήματα της Θράκης, των νησιών του βορειοανατολικού Αιγαίου και της Χαλκιδικής.
  • Ενίσχυση των βορείων ανέμων στα 7-8 και τοπικά έως 9 μποφόρ.
  • Ισχυρός παγετός στα βόρεια, όπου σε αρκετές περιοχές θα σημειωθεί ολικός παγετός.
  • Τέλος, αξίζει να τονισθεί ότι η ακριβής κίνηση και ο χρόνος άφιξης στη χώρα μας αυτών των μικροδιαταραχών στην ανώτερη τροπόσφαιρα, που καθορίζουν σημαντικά την ένταση και έκταση των χιονοπτώσεων, παραμένουν προγνωστικά εξαιρετικά αβέβαια και θα λαμβάνονται υπόψιν στις επόμενες επικαιροποιήσεις των προγνώσεων μας.

Πηγή: iEidiseis 

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί