Το Παρίσι «φλέγεται», η Νέα Υόρκη «πνίγεται» (βίντεο)

Συναγερμός σε Γαλλία, Ολλανδία και Βέλγιο, θερμοκρασίες ρεκόρ στη Γερμανία ή και τη Βρετανία: Nέος καύσωνας, μικρότερης διάρκειας αλλά έντονος, πλήττει από σήμερα τη βορειοδυτική Ευρώπη, την ώρα που η Νέα Υόρκη «πνίγεται» στη βροχή.

Νέο ρεκόρ ζέστης με 41,2 βαθμούς Κελσίου καταγράφηκε το απόγευμα στοΜπορντό της Γαλλίας.

Είναι μόνο η αρχή, προειδοποιούν οι μετεωρολόγοι, καθώς ο υδράργυρος αναμένεται να αυξηθεί περαιτέρω τις επόμενες ημέρες στο σύνολο της δυτικής Ευρώπης, προτού αρχίσει να καταγράφει πτώση την Παρασκευή.

Στη Γαλλία, σχεδόν το σύνολο της χώρας έχει τεθεί σε κατάσταση συναγερμού για τον καύσωνα, με εξαίρεση το νοτιοανατολικό τμήμα της χώρας. Η Météo France προβλέπει για την Πέμπτη θερμοκρασίες πρωτόγνωρες εδώ και 70 χρόνια στο Παρίσι με τον υδράργυρο να σκαρφαλώνει στους 41 βαθμούς Κελσίου (το προηγούμενο ρεκόρ ήταν 40,4 βαθμοί Κελσίου, το 1947).

Το ρεκόρ σε εθνικό επίπεδο δεν αναμένεται να ξεπεραστεί και είχε καταρριφθεί στα τέλη Ιουνίου με 46 βαθμούς Κελσίου στον γαλλικό νότο.

Στο Παρίσι, ήδη οι αρχές έχουν εφαρμόσει το «σχέδιο για την αντιμετώπιση του καύσωνα» με το άνοιγμα, μεταξύ άλλων, «κλιματιζόμενων αιθουσών» στα δημόσια κτίρια.

Έκτακτα μέτρα έχουν ληφθεί και σε άλλες ευρωπαϊκές πόλεις. Για παράδειγμα, στην Αυστρία, η Βιέννη ανέπτυξε μια νέα εφαρμογή με το όνομα «City oases», η οποία επιτρέπει στους κατοίκους των πόλεων να βρουν σε έναν χάρτη σημεία όπου μπορούν να αναζητήσουν ανάσα από τη ζέστη, όπως χώρους πρασίνου και πάρκα ή χώρους που μπορούν να δροσιστούν ή και να κάνουν μπάνιο.

Στο Βέλγιο, οι αρχές έθεσαν σε συναγερμό για «υψηλές θερμοκρασίες» σχεδόν το σύνολο της χώρας έως και την Παρασκευή, σύμφωνα με τη βασιλική μετεωρολογική υπηρεσία (IRM). Το ιστορικό ρεκόρ που είχε καταγραφεί το 1947 ενδέχεται να καταρριφθεί (38,8 βαθμοί Κελσίου στις 27 Ιουνίου του 1947, διορθώθηκε σε 36,6 βαθμούς Κελσίου).

Στη Φλάνδρα, ο κυβερνήτης διέταξε σήμερα την απαγόρευση του καπνίσματος και του ανάμματος φωτιάς σε υπαίθριους χώρους, προκειμένου να αποφευχθεί το ενδεχόμενο μιας πυρκαγιάς.

Σε «πορτοκαλί» συναγερμό έχει τεθεί και η Ολλανδία. Η κυβέρνηση έθεσε σε εφαρμογή σειρά μέτρων σε νοσοκομεία και οίκους ευγηρίας.

Στη Γερμανία, ο υδράργυρος θα φθάσει τις επόμενες ημέρες στους 41 βαθμούς Κελσίου στην Κολωνία και το Ζάαρλαντ, σπάζοντας το απόλυτο ρεκόρ των 40,3 βαθμών Κελσίου, που είχε καταγραφεί το 2015, αναφέρει η μετεωρολογική υπηρεσία της χώρας DWD.

Στη Βρετανία, οι υγειονομικές αρχές συστήνουν στους πολίτες να περπατούν στη σκιά και να απέχουν από την υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ. Τα θερμόμετρα ενδέχεται να δείξουν «θερμοκρασίες ρεκόρ όχι μονάχα για τον Ιούλιο αλλά επίσης σε ιστορικά επίπεδα» υπογράμμισε ο Πολ Γκούντερσεν, μετεωρολόγος στο Met Office.

Την Πέμπτη αναμένονται 37 βαθμοί Κελσίου στη νοτιοανατολική Αγγλία, ξεπερνώντας το ρεκόρ για τον Ιούλιο (36,7 βαθμοί) και φλερτάροντας με το ιστορικό ρεκόρ των 38,5 βαθμών Κελσίου τον Αύγουστο του 2003.

Την ίδια ώρα, ένα «τοξικό κοκτέιλ» ζέστης και υγρασίας «ενδέχεται να αποδειχθεί ιδιαίτερα επικίνδυνο για τους 5,4 εκατομμύρια ανθρώπους που υποφέρουν από άσθμα στη Βρετανία» προειδοποίησε από την πλευρά του ο Άντι Ουίταμορ, της Asthma UK.

Θύελλες και πλημμύρες στη Νέα Υόρκη

Θυελλώδεις άνεμοι και σφοδρές βροχοπτώσεις σαρώνουν τις βορειοανατολικές ΗΠΑ με αποτέλεσμα χιλιάδες νοικοκυριά να βυθιστούν στο σκοτάδι σήμερα, ενώ το κύμα καύσωνα που έπληξε τη χώρα υποχώρησε.

Στο Λονγκ Άιλαντ, στα ανατολικά προάστια της Νέας Υόρκης, το ύψος της βροχής έφθασε τα 10 εκατοστά, την ώρα που το Πορτ Άρθουρ στο Τέξας το ύψος του νερού έφθασε τα 20 εκατοστά, είπε ο μετεωρολόγος Ντέιβιντ Ροθ της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας.

Οι αεροπορικές εταιρείες προχώρησαν στην ακύρωση περισσότερων από 300 πτήσεων στις ΗΠΑ, με τα περισσότερα προβλήματα να καταγράφονται σε αεροδρόμια στην περιοχή της Νέας Υόρκης όπως και στη Βόρεια Καρολίνα, σύμφωνα με τον ιστότοπο FlightAware.com.

Αργά χθες και σήμερα το πρωί τοπική ώρα, σαρωτικές πλημμύρες έπληξαν το Λονγκ Άιλαντ και άλλες συνοικίες της Νέας Υόρκης, ενώ βορειότερα, η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία επιβεβαίωσε ότι ένας σπάνιος ανεμοστρόβιλος έπληξε το Σάουθ Γιάρμουθ, στη Μασαχουσέτη.

Οι εταιρείες ηλεκτρικής ενέργειας καταβάλλουν προσπάθειες για την αποκατάσταση του ηλεκτρικού ρεύματος σε εκατοντάδες κοινότητες, όπου οι καταρρακτώδεις βροχές ξερίζωσαν δέντρα, με αποτέλεσμα τη διακοπή της ηλεκτροδότησης.

Κατά τη διάρκεια της νύχτας, περισσότεροι από 600.000 καταναλωτές βρέθηκαν αντιμέτωποι με το σκοτάδι στο Μίσιγκαν, ενώ στο Νιου Τζέρσεϊ 200.000 και πλέον.

tvxs

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί