Eιδικό Δικαστήριο: Πρώην στέλεχος της Τράπεζας Αττικής καταγγέλλει ότι δέχτηκε απειλές από τον Καλογρίτσα

Μία δεύτερη «βόμβα» έσκασε σήμερα στο Ειδικό Δικαστήριο κατά την κατάθεση του πρώην στελέχους της Τράπεζας Αττικής, Αθανάσιου Τσάδαρη, ο οποίος αποκάλυψε πως τόσο ο ίδιος όσο και άλλα στελέχη της Τράπεζας δεχόταν «απειλές και πιέσεις» από τον επιχειρηματία Χρήστο Καλογρίτσα προκειμένου να δανειοδοτηθεί ώστε να συμμετάσχει στο διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες το 2016. Ο Αθανάσιος Τσάδαρης τόνισε στην κατάθεσή του ότι οι πιέσεις ασκούνταν μόνο από την πλευρά του Χρήστου Καλογρίτσα και όχι από την την κυβέρνηση Τσίπρα, τον Νίκο Παππά ή άλλα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ.

Αναλυτικότερα, ο Αθανάσιος Τσάδαρης υποστήριξε στην κατάθεσή του ότι ο επιχειρηματίας, τον πίεζε αφόρητα προκειμένου να λάβει χρηματοδότηση με ενέχυρο τα περιβόητα  βοσκοτόπια. «Ο Καλογρίτσας με πίεζε αφόρητα για να χρηματοδοτήσουμε με 40 εκατ. ευρώ το project στην Ιθάκη, τα περιβόητα βοσκοτόπια» ανέφερε χαρακτηριστικά το πρώην στέλεχος της Τράπεζας Αττικής και συμπλήρωσε ότι οι «πιέσεις από τον όμιλο Καλογρίτσα ήταν πολύ μεγάλες και συνεχείς».

Ειδικότερα, ο κ. Τσάδαρης απαντώντας σε ερωτήσεις ενός εκ των συνηγόρων υπεράσπισης του Νίκου Παππά και συγκεκριμένα του δικηγόρου Βαγγέλη Γεωργακόπουλου, ο Αθανάσιος Τσάδαρης είπε ότι δεν δέχτηκε ποτέ πιέσεις από την τότε κυβέρνηση, αλλά δεχόταν πιέσεις από το Χρήστο Καλογρίτσα. Συγκεκριμένα ο Βαγγέλης Γεωργακόπουλος ρώτησε τον μάρτυρα αν το επίμαχο χρονικό διάστημα δέχτηκε πιέσεις από την κυβέρνηση, και εκείνος απάντησε με σαφήνεια «όχι ποτέ».

Αντιθέτως, σε ερώτηση αναφορικά με το αν υπήρξαν πιέσεις από τον κ. Καλογρίτσα, ο μάρτυρας είπε ότι δέχτηκε πιέσεις και απειλές, περιγράφοντας μάλιστα ότι ο επιχειρηματίας του είχε πει ότι δεν θα σταθεί ούτε δευτερόλεπτο στη θέση του. Παράλληλα ο κ. Τσάδαρης, ερωτηθείς αν ο Χρήστος Καλογρίτσας είχε αναφερθεί στον Νίκο Παππά ή σε στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, απάντησε πως όχι.

Ο μάρτυρας, ερωτηθείς από τον έτερο συνήγορο υπεράσπισης του πρώην υπουργού ψηφιακής πολιτικής, Γιάννη Μαντζουράνη αν μπορεί να κατονομάσει ανθρώπους οι οποίοι απειλήθηκαν με μηνύματα ή επιστολές από τον Χρήστο Καλογρίτσα, αποκάλυψε ότι είχαν απειληθεί από τον επιχειρηματία ο πρώην διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας και ένα ακόμη πρόσωπο. Είπε μάλιστα ότι ο τότε διευθύνων σύμβουλος, έλαβε μήνυμα από τον Χρήστο Καλογρίτσα, το οποίο αναφερόταν στα παιδιά του. Ο μάρτυρας είπε μάλιστα ότι το εν λόγω μήνυμα τους το έδειξε ο παραλήπτης του. Τόνισε τέλος ότι ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας παρότι είναι δυνατός χαρακτήρας, είχε σοκαριστεί.

Συνήγοροι υπεράσπισης Παππά: «Ούτε ο Τσάδαρης της Attika Bank είδε τον Παππά»

Σε κοινή τους δήλωση οι συνήγοροι υπεράσπισης του Νίκου Παππά και ειδικότερα οι δικηγόροι Γιάννης Μαντζουράνης, Θεόδωρος Μαντάς και Βαγγέλης Γεωργακόπουλος επισημαίνουν χαρακτηριστικά:

«Ο μάρτυρας Αθανάσιος Τσάδαρης, αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Attika Bank την περίοδο του διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες, κατέθεσε σήμερα στο ειδικό δικαστήριο ότι:

«Τα χρήματα της εγγυητικής επιστολής Καλογρίτσα, όπως και η προέλευσή τους, ήταν πεντακάθαρα. Η εγγυητική επιστολή εκδόθηκε αφού πιστοποιήθηκε η καθαρότητα των χρημάτων, την οποία δεν αμφισβήτησε κανένας». Όπως επεσήμανε ο μάρτυρας, η τράπεζα έκανε ενδελεχείς και αυστηρούς ελέγχους τόσο με την έλευση των 3 εκατ. ευρώ και πριν την έκδοση της εγγυητικής όσο και, συμπληρωματικά, μετά τη διεξαγωγή του διαγωνισμού με αφορμή τις διαμαρτυρίες των άλλων υποψηφίων και της αντιπολίτευσης. Και στις δύο περιπτώσεις, για τις οποίες ενημερώνονταν αυτοστιγμή και η ΤτΕ και η Αρχή για το Ξέπλυμα Χρήματος, όλα βρέθηκαν νόμιμα και καθαρά. Άρα, η συμμετοχή του κ. Ιωάννη Βλαδίμηρου Καλογρίτσα στη διαδικασία, ως προς και αυτό το σημείο, ήταν απολύτως σύννομη.

«Για την έκδοση της εγγυητικής δεν δέχθηκα πίεση από κανέναν (σ.σ.: από την τότε κυβέρνηση ή την τράπεζα). Ήμουν επιλογή της ΤτΕ και του κ. Στουρνάρα και όχι πολιτική επιλογή για τη συγκεκριμένη θέση, δεν σήκωνα από πιέσεις». Ένας ακόμα μάρτυρας, λοιπόν, «δεν είδε και δεν άκουσε» κανέναν κ. Παππά, δεν δέχθηκε καμία παρέμβαση από τον πρώην υπουργό ή άλλο μέλος της τότε κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.

«Ο κ. Καλογρίτσας με πίεζε αφόρητα, λίγες ημέρες πριν την καταβολή της πρώτης δόσης, ώστε να τον χρηματοδοτήσει η τράπεζα με 40 εκατ. ευρώ. Στις 14 Σεπτεμβρίου 2016 συναντηθήκαμε, παρουσία και άλλων στελεχών της τράπεζας, και του κατέστησα σαφές ότι δεν επρόκειτο να πάρει ούτε ένα ευρώ δάνειο από την τράπεζα. Τα 108 εκατ. ευρώ απλήρωτα δάνεια δεν θα αυξάνονταν ούτε ευρώ. Οι πιέσεις από τον Καλογρίτσα ήταν πολύ μεγάλες και συνεχείς». Σύμφωνα με τον μάρτυρα, από τον κ. Καλογρίτσα «δέχτηκα πιέσεις και απειλές […] και ότι “δεν θα σταθείς ούτε δευτερόλεπτο στη θέση σου”», ενώ σε άλλο σημείο έκανε λόγο για απειλητικά μηνύματα και επιστολές σε στελέχη της τράπεζας, δηλαδή στον κ. Κορδαντωνόπουλο, που χειριζόταν τους λογαριασμούς και τα δάνεια του ομίλου Καλογρίτσα και στον κ. Τσακιράκη, ο οποίος επέδειξε, μάλιστα, στον μάρτυρα και μήνυμα του κ. Καλογρίτσα, όπου αναφερόταν στα παιδιά του (σ.σ.: του κ. Τσακιράκη). Την περίοδο, δηλαδή, που για την κυρία Ευθαλία Διαμαντή «ο Παππάς έταζε ότι θα βρει τα λεφτά για τον Καλογρίτσα», ο τελευταίος πίεζε και απειλούσε τραπεζικά στελέχη για τη δανειοδότησή του.

«Όταν επεστράφη η εγγυητική επιστολή στον κ. Ιωάννη Βλαδίμηρο Καλογρίτσα, τα λεφτά κατέληξαν σε λογαριασμούς των εταιρειών της οικογένειας και από εκεί στην πληρωμή δικών τους υποχρεώσεων». Κατέρρευσε, έτσι, για μια ακόμα φορά, από έναν ακόμα μάρτυρα, μετά τον κ. Στουρνάρα και τον κ. Πανταλάκη, ότι τα χρήματα δόθηκαν, δήθεν «με εντολή Παππά», για την έκδοση του Documento.

Τα «παραμύθια του κ. Καλογρίτσα και της κυρίας Ευθαλίας» όχι μόνο δεν μπορούν να πείσουν κανέναν, αλλά προκαλούν και κλαυσίγελο σε κάθε λογικό άνθρωπο. Κάθε κατάθεση μάρτυρα καταρρίπτει κάθε δήθεν «αποκαλυπτικό» στοιχείο. Η πολιτική δίωξη Παππά είναι πλέον ολοφάνερη».

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί