Και δεύτερη γνωμοδότηση αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου αποδεικνύει την παρανομία Ντογιάκου

Μία ακόμη γνωμοδότηση αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου που εξεδόθη το Μάιο του 2022 αποδεικνύει ότι η προκλητική γνωμοδότηση του Ισίδωρου Ντογιάκου μετά από αίτημα της Cosmote σχετικά με τους ελέγχους της ΑΔΑΕ, είναι εξόφθαλμα παράνομη.

Πρόκειται για γνωμοδότηση του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Δημήτρη Παπαγεωργίου, μετά από αίτημα δικηγόρου εταιρείας. Το αίτημα αφορούσε στην «έκδοση ερμηνευτικής εγκυκλίου του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου… με αφορμή αντιφατικές εισαγγελικές κρίσεις και αντίστοιχους εισαγγελικούς χειρισμούς εισαγγελικών λειτουργών της Εισαγγελίας Εφετών επί συγκεκριμένης ποινικής υπόθεσης» που χειριζόταν ο δικηγόρος που υπέβαλλε το αίτημα.

Στην απάντησή του ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, είναι σαφής σχετικά με τα όρια της γνωμοδοτικής αρμοδιότητας του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, έπειτα από αιτήματα ιδιωτών και ειδικά για υποθέσεις που απασχολούν τις δικαστικές αρχές.

 «…Το αντικείμενο και τα όρια της γνωμοδοτικής αρμοδιότητας του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου προβλέπονται στη διάταξη του 25 παράγραφος 2 του Κώδικα Οργανισμού των Δικαστηρίων κα Κατάστασης Δικαστικών Λειτουργών (Ν. 1756/1988), συνίσταται δε η αρμοδιότητά του αυτή στη διατύπωση της γνώμης του γενικώς και αφηρημένως ως προς την αμφιλεγόμενη έννοια διατάξεων του νόμου επί ζητημάτων γενικού ενδιαφέροντος και πάντως όχι επί υποθέσεων επί των οποίων επελήφθησαν ήδη ή πρόκειται να επιληφθούν οι αρμόδιες δικαστικές αρχές, ή επί θεμάτων που απασχόλησαν τας δικαστήρια ή τα δικαστικά συμβούλια προς αποφυγή επηρεασμού της κρίσης τους…» ανέφερε χαρακτηριστικά ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Δημήτριος Παπαγεωργίου.

Επίσης, όπως υπογράμμιζε στην απάντησή του προς το δικηγόρο, «η πάγια (αυτοπεριοριστική) θέση της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου ως προς τη γνωμοδοτική της αρμοδιότητα …συνδυάζεται και με την παραδοχή ότι το αντικείμενο της γνωμοδότησης του ανώτατου εισαγγελέα πρέπει να αφορά ευρύτατες κατηγορίες προσώπων, αφού μόνο τότε πρόκειται περί θέματος που παρουσιάζει γενικότερο ενδιαφέρον και δεν νοείται τέτοια εισαγγελική αρμοδιότητα επί υποβολής ερωτημάτων ιδιωτών αναφορικά με μεμονωμένα νομικά θέματα που αντιμετωπίζουν».

Στην προκειμένη περίπτωση ο Ισίδωρος Ντογιάκος εξέδωσε γνωμοδότηση μετά από αίτημα ιδιώτη και συγκεκριμένα της Cosmote, ενώ υπάρχουν ανοικτές δικογραφίες στη Δικαιοσύνη και ειδικότερα στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών για το σκάνδαλο των υποκλοπών. Είναι προφανές πως ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου επιχειρεί να «μπλοκάρει» τους εκ του Συντάγματος προβλεπόμενους ελέγχους της ΑΔΑΕ, κάτι που έχει προκαλέσει σάλο και σφοδρές αντιδράσεις.

Υπενθυμίζεται ότι το ο 2021 ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Λάμπρος Σοφουλάκης είχε εκδώσει μία παρόμοια γνωμοδότηση μετά από αίτημα δικηγόρου σχετικά με τον υποχρεωτικό εμβολιασμό και κατά πόσο αυτός αποτελεί εγκληματική πράξη.

Ακολουθεί το έγγραφο της γνωμοδότησης:

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί