Μ. Συντυχάκης: Ενίσχυση της αποτελεσματικότητας του κράτους για τις ανάγκες του κεφαλαίου

Το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών για την «πολυεπίπεδη διακυβέρνηση» στοχεύει στην προσαρμογή του αστικού κράτους στις σύγχρονες ανάγκες του κεφαλαίου για την πράσινη μετάβαση, τον ψηφιακό μετασχηματισμό και την διαχείριση πακτωλού εκατομμυρίων για τους επιχειρηματικούς ομίλους, τόνισε ο βουλευτής του ΚΚΕ, Μανώλης Συντυχάκης, μιλώντας στην αρμόδια Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης της Βουλής.

Όπως σημείωσε, με τους στόχους του νομοσχεδίου της κυβέρνησης, συμφωνούν τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ, όσο και το ΠΑΣΟΚ, και γι’ αυτό αποφεύγουν να αναφερθούν καθαρά, ενώ τα περί αλλαγής προτύπου οργάνωσης και λειτουργίας της δημόσιας διοίκησης είναι «φύλλο συκής», για να κρυφτεί ότι η αντιπαράθεση μεταξύ τους αφορά στο ποιος είναι ικανότερος να διασφαλίσει την αντιλαϊκή σταθερότητα.

Ταυτόχρονα, υπενθύμισε ότι ο δημοσιονομικός έλεγχος της τοπικής διοίκησης παραμένει ευθυγραμμισμένος με τους αντιλαϊκούς στόχους του κεντρικού κράτους, γι’ αυτό και καμία κυβέρνηση δεν αμφισβήτησε την παραχώρηση αρμοδιοτήτων των δήμων σε ιδιώτες, τις ιδιωτικοποιήσεις, την ομηρία συμβασιούχων των δήμων και τα χαράτσια για τους δημότες.

Ακόμα, στηλίτευσε την προσπάθεια της κυβέρνησης να παρουσιάσει τις αντιδραστικές αλλαγές, ως πολιτικές ταξικά ουδέτερες, καθώς αποτελούν υποδείξεις της ΕΕ διατυπωμένες στη Λευκή Βίβλο του 2009, που αποτελεί εμπνευστή του νομοσχεδίου.

Σχετικά με το σκέλος της «διαχείρισης κινδύνων στον δημόσιο τομέα», ο Μ. Συντυχάκης, σημείωσε ότι οι κίνδυνοι διαφθοράς είναι εγγενείς στο αστικό κράτος, στο καπιταλιστικό σύστημα, καθώς στόχος είναι το κέρδος και η ανταγωνιστικότητα. Άλλωστε τα πρόσφατα παραδείγματα με Πάτση, Χειμάρα, Καϊλή και άλλους, δείχνουν ότι η κυβέρνηση και τα αστικά κόμματα στηρίζουν τη σαπίλα του συστήματος, τη διαφθορά και τη δυσωδία.

Κλείνοντας, επανέλαβε ότι το νομοσχέδιο αποσκοπεί αναβάθμιση της επιτελικότητας του αστικού κράτους και στη διαμόρφωση πιο συγκεντρωτικής διοίκησης και πιο εχθρικής για το λαό. Με βάση τα παραπάνω επισήμανε ότι το ΚΚΕ καταψηφίζει το νομοσχέδιο.

Ολόκληρη η παρέμβαση του Μ.Συντυχάκη

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί