Υπό έρευνα για απάτη ο Αμερικανός βουλευτής Τζορτζ Σάντος – Eίπε ψέματα στο βιογραφικό του για τη δουλειά, την καταγωγή μέχρι και τη… μητέρα του!

Οι εισαγγελικές αρχές του Ρίο ντε Τζανέιρο ανακοίνωσαν σήμερα ότι άνοιξαν και πάλι την έρευνα για μια υπόθεση απάτης στην οποία εμπλέκεται ένας Αμερικανός βουλευτής βραζιλιάνικης καταγωγής, που πρόσφατα παραδέχτηκε ότι είπε ψέματα στο βιογραφικό του πριν από την εκλογή του.

Στις ενδιάμεσες εκλογές της 8ης Νοεμβρίου ο Τζορτζ Σάντος, 34 ετών, βοήθησε το Ρεπουμπλικανικό κόμμα να εξασφαλίσει έστω και ισχνή πλειοψηφία στη Βουλή των Αντιπροσώπων αφού κατάφερε να κερδίσει μια έδρα στο Λονγκ Άιλαντ, την οποία κατείχαν επί χρόνια οι Δημοκρατικοί.

Ο Σάντος, γιος Βραζιλιάνων μεταναστών, γεννημένος στο Κουίνς, κατηγορείται στη Βραζιλία ότι το 2008 πλήρωσε εμπορεύματα με κλεμμένες επιταγές, σε ένα κατάστημα στο Νιτερόι, κοντά στο Ρίο. Η προκαταρκτική έρευνα μπήκε στο αρχείο το 2013 επειδή οι Βραζιλιάνοι εισαγγελείς δεν γνώριζαν τη διεύθυνση του Σάντος, ώστε να δώσουν συνέχεια στη δίωξη.

Όμως «δεδομένου ότι ο κατηγορούμενος εξελέγη στο Κογκρέσο των ΗΠΑ, έχει τώρα μια επαληθευμένη διεύθυνση», εξήγησε η εισαγγελία σε ένα μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που έστειλε στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Ο βουλευτής κινδυνεύει να καταδικαστεί σε φυλάκιση 5 ετών εφόσον κριθεί ένοχος στη Βραζιλία. Οι εισαγγελείς θεωρούν πάντως ότι, δεδομένου ότι το ποινικό μητρώο του είναι λευκό, δεν θα οδηγηθεί στη φυλακή.

Ο Σάντος δεν απάντησε αμέσως σε ένα αίτημα του Γαλλικού Πρακτορείου να σχολιάσει αυτήν την εξέλιξη.

Το άνοιγμα της υπόθεσης είναι άλλο ένα σκληρό πλήγμα για τον βουλευτή ο οποίος έχει μπει στο στόχαστρο μιας εισαγγελέως της Νέας Υόρκης για τα «εκπληκτικά μυθεύματα» που περιείχε το βιογραφικό του. Το σκάνδαλο ξέσπασε αφού τον περασμένο μήνα η εφημερίδα New York Times αποκάλυψε τα ψέματα του Σάντος σε πολλά σημεία του βιογραφικού του, λίγες μόλις εβδομάδες μετά την εκλογή του. Ο ίδιος παραδέχτηκε τελικά ότι δεν είναι εβραϊκής καταγωγής, δεν εργάστηκε ποτέ για τις μεγάλες αμερικανικές τράπεζες Goldman Sachs και Citigroup, ούτε διαθέτει πτυχίο από το Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης (NYU), όπως υποστήριζε. Στο βιογραφικό του έγραφε επίσης ότι η μητέρα του ήταν στέλεχος χρηματοπιστωτικής εταιρείας και βρισκόταν στους Δίδυμους Πύργους όταν έγιναν οι τρομοκρατικές επιθέσεις του 2001. Η εφημερίδα NYT, μιλώντας με πρόσωπα που γνωρίζουν την οικογένεια, αποκάλυψε ότι η μητέρα του ήταν μαγείρισσα και δεν μιλάει σχεδόν καθόλου αγγλικά.

 ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί