ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Να ενημερωθεί η Βουλή για τα Γλυπτά του Παρθενώνα

Τα γκρίζα σημεία στην προσπάθεια επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα εξακολουθούν να απασχολούν την πολιτική επικαιρότητα.

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη και ο ίδιος ο πρωθυπουργός, με παρασκηνιακές διαβουλεύσεις, μυστικές συναντήσεις άνευ σταθερής πολιτικής θέσης και οργανωμένης επίσημης διπλωματίας, φέρεται να διαπραγματεύεται την αποσπασματική επιστροφή τους εγείροντας πολλά ερωτήματα και αποφεύγοντας να δώσει ξεκάθαρες απαντήσεις.

Η τομεάρχης Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Σία Αναγνωστοπούλου, επανέρχεται στο θέμα μετά τα χθεσινά μισόλογα του υπουργείου Πολιτισμού και ζητά να ενημερωθεί άμεσα η Βουλή για το μείζον ζήτημα της διεκδίκησης και επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα.

«Δεν ήταν η αξιωματική αντιπολίτευση που αποκάλυψε ότι στην υπόθεση των Γλυπτών του Παρθενώνα η κυβέρνηση ακολούθησε την οδό των μυστικών διαβουλεύσεων του πρωθυπουργού και κορυφαίων υπουργών, με τον Τζορτζ Όσμπορν, πρόεδρο του Βρετανικού Μουσείου, αλλά το αποκλειστικό άρθρο στις 3/12 του κυρίου Ανδριτσόπουλου στα ”ΝΕΑ”. Το άρθρο δεν διαψεύσθηκε ποτέ επισήμως, όπως δεν διαψεύστηκε και το σενάριο ίδρυσης παραρτήματος του Βρετανικού Μουσείου στην Αθήνα με τα Γλυπτά(!) που ακολούθησε λίγο αργότερα», σχολιάζει η Σία Αναγνωστοπούλου.

Υπό το βάρος των σφοδρών πολιτικών αντιδράσεων και το μπαράζ δημοσιευμάτων σε Bloomberg, Telegraph, Guardian, το ΥΠΠΟΑ έσπασε τη σιωπή του αλλά αντί να απαντήσει στα καυτά ερωτήματα δεν έκανε ουδεμιά αναφορά στα επίμαχα δημοσιεύματα παρά δήλωσε μάλλον αμήχανα ότι παραμένει σταθερό στην εθνική γραμμή και απ’ τις συνολικά δύο παραγράφους του δελτίου Τύπου την μία επέλεξε να την αφιερώσει μόνο για να επιτεθεί στην αξιωματική αντιπολίτευση.

Στον ΣΥΡΙΖΑ, με τις εξελίξεις να τρέχουν, δηλώνουν πως «σε αντίθεση με την κυβέρνηση, δεν λειτουργούμε ούτε παρασκηνιακά, ούτε αντιθεσμικά» ζητώντας άμεση σύγκληση της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων, «στην οποία οφείλει η κυβέρνηση να ενημερώσει για λόγους διαφάνειας, λογοδοσίας και υποχρέωσης απέναντι στον εθνικό στόχο όλα τα κόμματα της Βουλής, για τους χειρισμούς και τις ενέργειες στις οποίες έχει προβεί μέχρι σήμερα».

Στον διεθνή Τύπο, στο κύριο άρθρο της η βρετανική εφημερίδα Telegraph, υπάρχει αναφορά στο θέμα των Γλυπτών με τη σημειώσει μεταξύ άλλων, πως θα πρέπει οι οποίες αποφάσεις να ληφθούν από το κοινοβούλιο του Ηνωμένου Βασιλείου καθώς πρόκειται για θέμα «εθνικής σημασίας».

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, το Βρετανικό Μουσείο εκτιμάται ότι βρίσκεται σε «προχωρημένες» συνομιλίες για την αποστολή των Γλυπτών στην Ελλάδα.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί