Χιλιάδες αποχαιρέτησαν τον επίτιμο πάπα Βενέδικτο (φωτο)

Ο Πάπας Φραγκίσκος, στο κέντρο, κάθεται δίπλα στο φέρετρο του επίτιμου Πάπα Βενέδικτου XVI καθώς οι καρδινάλιοι φτάνουν στην πλατεία του Αγίου Πέτρου πριν από την έναρξη της νεκρώσιμης λειτουργίας στο Βατικανό,

Ο Πάπας Φραγκίσκος μαζί με δεκάδες χιλιάδες πιστούς αποχαιρέτησε σήμερα τον επίτιμο Πάπα Βενέδικτο ΙΣΤ’ σε ένα σπάνιο ρέκβιεμ για έναν νεκρό Πάπα υπό την παρουσία ενός ζωντανού, δίνοντας τέλος σε μια άνευ προηγουμένου δεκαετία για την Καθολική Εκκλησία που ξεκίνησε από την απόφαση του Γερμανού ποντίφικα να αποσυρθεί.

Οι καμπάνες χτυπούσαν και το πλήθος χειροκροτούσε καθώς έφτασε το φέρετρο του Βενέδικτου στην πλατεία του Αγίου Πέτρου. Φορώντας τα κατακόκκινα άμφια τυπικά των παπικών κηδειών, ο Φραγκίσκος άνοιξε τη λειτουργία με μια προσευχή και την έκλεισε ευλογώντας το φέρετρο —που ήταν διακοσμημένο μόνο με το οικόσημο του πρώην Πάπα.

Vatican Media via AP

«Παραδίδουμε τον αδελφό μας στα χέρια του Πατρός. Τα χέρια αυτά, γεμάτα ελεημοσύνη, ας βρουν αναμμένο το λυχνάρι με το λάδι του Ευαγγελίου, τον λόγο του οποίου διέδωσε κατά την διάρκεια της ζωής του», τόνισε ο Πάπας Φραγκίσκος, λίγο πριν από την ολοκλήρωση της τελετής. Ο Φραγκίσκος πλησίασε και προσευχήθηκε, ακουμπώντας τα χέρια του στο φέρετρο, λίγο πριν μεταφερθεί στα σπήλαια του Βατικανού, όπου και ενταφιάστηκε ο Γερμανός ποντίφικας.

Σε αυτήν την εικόνα που κυκλοφόρησε από την υπηρεσία ειδήσεων του Βατικανού, ο Πάπας Φραγκίσκος αγγίζει το φέρετρο του επίτιμου Πάπα Βενέδικτου XVI μετά την κηδεία του στην πλατεία του Αγίου Πέτρου στο Βατικανό. Vatican Media via AP

Ο Πάπας Φραγκίσκος έκανε ωστόσο μόνο φευγαλέα αναφορά στον Βενέδικτο κατά την ομιλία του, προσφέροντας έναν διαλογισμό για τον Χριστό αντί για ένα εγκώμιο της κληρονομιάς του προκατόχου του.

Αρχηγοί κρατών και μέλη βασιλικών οικογενειών, κληρικοί από όλο τον κόσμο και χιλιάδες πιστοί συνέρρευσαν στην τελετή, παρά το αίτημα του Βενέδικτου για απλότητα και επίσημες προσπάθειες να κρατηθεί σε χαμηλούς τόνους η πρώτη κηδεία ενός επίτιμου Πάπα στη σύγχρονη εποχή.

AP Photo/Antonio Calanni

‘Όπως έγινε γνωστό από την Αγία Έδρα, στην εξόδιο ακολουθία του επίτιμου ποντίφικα συμμετείχαν πάνω από εκατόν τριάντα καρδινάλιοι και συνολικά 3.700 καθολικοί κληρικοί, ενώ από την Γερμανία, από την οποία καταγόταν ο εκλιπών ποντίφικας, έφτασαν στην Ρώμη δέκα επίσκοποι.

Τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν ότι υπολογίζεται πως στην πλατεία του Αγίου Πέτρου και στους γύρω δρόμους, συνέρρευσαν πάνω από εξήντα χιλιάδες πιστοί για να παρακολουθήσουν την θρησκευτική τελετή.

Πολλοί πιστοί ζήτησαν την «άμεση αγιοποίηση» («σάντο σούμπιτο») του εκλιπόντος επίτιμου πάπα Βενέδικτου. 

AP Photo/Antonio Calanni

Την τελετή παρακολούθησαν πάνω από χίλιοι δημοσιογράφοι, από τριάντα πέντε χώρες του κόσμου.

Παρόντες ήταν και εκπρόσωποι των ιταλικών εβραϊκών αλλά και μουσουλμανικών κοινοτήτων. Το Οικουμενικό Πατριαρχείο εκπροσώπησε ο Μητροπολίτης Χαλκηδόνος Εμμανουήλ, συνοδευόμενος από τον Μητροπολίτη Ιταλίας Πολύκαρπο. Την χώρα μας εκπροσώπησε η πρεσβευτής στο Βατικανό Κάτια Γεωργίου.

Επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Ιταλίας ήταν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας της χώρας, Σέρτζιο Ματαρέλα, ενώ παρόντες, στην πλατεία του Αγίου Πέτρου ήταν μεταξύ των άλλων, ο Γερμανός πρόεδρος Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάιερ, η πρόεδρος της Σλοβενίας Νατάσα Πιρτς Μουσάρ και η πρόεδρος της Ουγγαρίας, Καταλίν Νόβακ. Την Γαλλία εκπροσώπησε ο υπουργός Εσωτερικών, Ζεράλντ Νταρμανέν.

Η Ιταλίδα πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι αριστερά, και ο Ιταλός Πρόεδρος Σέρτζιο Ματαρέλα στην κηδεία του επίτιμου Πάπα Βενέδικτου XVI AP Photo/Ben Curtis

Με απόφαση της Ιταλίδας πρωθυπουργού, Τζόρτζια Μελόνι, που επίσης παρέστη στην κηδεία, οι σημαίες, σε όλα τα δημόσια κτήρια της χώρας, κυματίζουν σήμερα μεσίστιες, σε ένδειξη πένθους.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί