Κυβέρνηση ανίκανων και ανεύθυνων: Άφαντα και τα αντιπυρετικά ενώ ο Πλεύρης κατηγορεί τους γονείς ότι “στοκάρουν”!

Να αποσείσει τις ευθύνες του για τις δραματικές ελλείψεις σε φάρμακα και ειδικά σε παιδιατρικά, την ώρα που κορωνοϊός, γρίπη και ιώσεις έχουν δημιουργήσει ένα εκρηκτικό κοκτέιλ, επιχείρησε για άλλη μια φορά σήμερα Δευτέρα (2/1/) ο Θάνος Πλεύρης. Ο υπουργός Υγείας χρησιμοποίησε το γνωστό αφήγημα της κυβέρνησης και για την ακρίβεια ότι η έλλειψη φαρμάκων «υπάρχει σε παγκόσμιο επίπεδο», ενώ αντί για αυτοκριτική έριξε ευθύνες στους γονείς ότι δήθεν εκείνοι φταίνε που δεν υπάρχουν ούτε αντιπυρετικά στα ράφια των φαρμακείων.

«Γιατρούς δεν κατηγόρησα. Αυτό που είπα είναι ότι πολλές φορές κάποιοι γονείς αγοράζουν περισσότερα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα και οι γιατροί, κάποιες φορές μπορεί να συνταγογραφούν αντιβιώσεις παραπάνω με σκοπό να “στοκάρουν” οι γονείς λόγω φόβου έλλειψης. Αυτό εντείνει το πρόβλημα» είπε προκλητικά ο Θάνος Πλεύρης μιλώντας στον ΑΝΤ1.

μιλώντας στον ΑΝΤ1.

«Έλλειψη φαρμάκων υπάρχει σε παγκόσμιο επίπεδο για δύο λόγους. Λόγω της γενικής έλλειψης αλλά και λόγω των παράλληλων εξαγωγών» είπε ο Θάνος Πλεύρης. «Η μείωση παραγωγής φαρμάκων στην Ινδία και στην Κίνα, αλλά και η αυξημένη ζήτηση ιδιαίτερα σε παιδιατρικά φάρμακα, έχει ωθήσει στις ελλείψεις» ανέφερε, υποστηρίζοντας ότι «η ελληνική βιομηχανία φαρμάκων μπορεί να καλύψει με γενόσημα την έλλειψη. Πρόβλημα υπάρχει όταν δεν υπάρχει γενόσημο σε κάποιο φάρμακο από τη χώρα μας» συμπλήρωσε.

Σε ό,τι αφορά τις παράλληλες εξαγωγές, ο Θάνος Πλεύρης υποστήριξε πως θα γίνουν πιο αυστηροί οι έλεγχοι και οι εταιρείες που πράττουν αντίθετα με τον νόμο θα κλείσουν όπως έγινε και σε δύο φαρμακαποθήκες στη Θεσσαλονίκη, που δεν δέχτηκαν τον έλεγχο. «Ευελπιστούμε ότι προς το τέλος Ιανουαρίου που θα έχουμε τη δική μας έξαρση, δεν θα είναι τόσο μεγάλη η ζήτηση και από τα υπόλοιπα κράτη» ανέφερε.
«Γονείς ταλαιπωρούνται για να βρουν ακόμη και ένα απλό αντιπυρετικό»

Για τις σοβαρές ελλείψεις φαρμάκων μίλησε ο Θανάσης Παπαθανάσης, μέλος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου, στο OPEN TV.

«Ξεκινάμε με προβλήματα» τόνισε αναφερόμενος στις ελλείψεις παιδιατρικών φαρμάκων τις ημέρες των εορτών. «Υπήρχαν τεράστιες ελλείψεις, ψάχναμε από φαρμακείο σε φαρμακείο και οι γονείς ταλαιπωρούνταν για να βρουν ακόμα και ένα απλό αντιπυρετικό, μια απλή αντιβίωση» ανέφερε. 

«Υπήρξαν προβλήματα με τα αντισταμινικά, στις αναπνευστικές συσκευές και σε κάποιες κορτιζόνες. Πολλοί γονείς βρίσκονταν σε αδιέξοδο, δεν είχαμε ούτε φάρμακο για τον πυρετό» σημείωσε. 

Για το ενδεχόμενο να αυξηθούν οι τιμές των φαρμάκων, όταν περιοριστούν οι ελλείψεις, ο Θανάσης Παπαθανάσης ανέφερε πως δεν τίθεται τέτοιο θέμα. «Ζητήθηκε και καταγράφηκε το απόθεμα όλων των φαρμακαποθηκών, προκειμένου να ελέγξουμε αν υπάρχουν τα φάρμακα τα οποία εισάγονται για τον σκοπό αυτό και ξαφνικά εμφανίζονται σε ράφια της Ευρώπης. Παρεμβαίνουμε συνέχεια ως ΠΦΣ στο υπουργείο Υγείας, που θέλει να λύσει το πρόβλημα. Πρέπει να γίνουν πιο σοβαροί έλεγχοι. Οι φαρμακευτικές εταιρείες πρέπει να έχουν απόθεμα τριών μηνών, όπως οφείλουν και αν υπάρχει φάρμακο σε έλλειψη να το δηλώνουν» σημείωσε.

Όπως είπε, κάποιες φορές οι ελλείψεις στα φαρμακεία μπορεί να οδηγήσουν και σε ελλείψεις φαρμάκων και στα νοσοκομεία αν, και όπως διευκρίνισε τα φάρμακα για τα νοσοκομεία είναι μια διαφορετική γκάμα και οι φαρμακευτικές πωλούν κατευθείαν στα νοσοκομεία. 

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί