Ηράκλειο: Οι γάτες τους έφεραν ένα σπάνιο ενδημικό θηλαστικό (Φωτο)

Ένα σπάνιο ενδημικό ζώο της Κρήτης , που θεωρείται ένα από τα μικρότερα θηλαστικά βρέθηκε σε περιοχή των Δαφνών Ηρακλείου Κρήτης.

Πρόκειται για μια μικροσκοπική μηγαλή που μετέφεραν δύο γατιά ενός ζευγαριού στο σπίτι τους. Οι ίδιοι την αρχή νόμισαν ότι ήταν κάποιο μικρό ποντικάκι, ωστόσο όταν πλησίασαν από κοντά είδαν ότι πρόκειται για κάποιο άγνωστο σ’αυτούς είδος.

Το ζευγάρι επικοινώνησε με τη σελίδα Δια-SOS-τε τη Μεσαρά, το οποίο με τη σειρά του επικοινώνησε με το Μουσείο φυσικής ιστορίας Κρήτης όπου ειδικός επιστήμονας πρότεινε να διατηρηθεί στην κατάψυξη μέχρι νεωτέρας, καθώς θεώρησαν οτι πρέπει να μελετηθεί περαιτέρω. Σε επόμενη τηλεφωνική επικοινωνία διαβεβαίωσαν ότι πρόκειται για είδος μυγαλής που ζει μόνο στην Κρήτη.

Λίγα λόγια για τη μυγαλή

Η μυγαλή της Κρήτης ( Crocidura zΕίναιimmermanni ) ζει μόνο στους ορεινούς όγκους των Λευκών Ορέων του Ψηλορείτη και της Δίκτης εδώ και 1,5 εκατ. χρόνια. Απολιθώματα του είδους έχουν βρεθεί από τον μέσο Πλειστόκαινο.

Εντοπίστηκε σε μεγάλα υψόμετρα στη Κρήτη , ποτέ όμως τόσο χαμηλά ,όπως οι Δαφνές. Γιαυτό , δικαιολογημένα θα λέγαμε προκάλεσε το ενδιαφέρον των επιστημόνων.

Σήμερα η ενδημική μυγαλή της Κρήτης συναντάται μόνο στους τρεις ορεινούς όγκους του νησιού, σε υψόμετρο μεγαλύτερο από τα 1.200 μέτρα. Αλλά ακόμη και εκεί περιορίζεται σε συγκεκριμένους βιότοπους, σε μικρά οροπέδια, ελώδεις περιοχές ή μικρές εποχικές λίμνες. Ωστόσο δεν αποκλείεται να ζει και σε άλλα σημεία, καθώς δεν υπάρχουν ακόμη ειδικές μελέτες για το είδος.

Οπως αναφέρει στο “Βήμα” ο επιμελητής των συλλογών σπονδυλωτών στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης του Πανεπιστημίου της Κρήτης κ. Π. Λυμπεράκης, η μυγαλή της Κρήτης ανήκει στις μοσχομυγαλές, όπως χαρακτηρίζονται είδη του γένους,

διότι εκκρίνει από ειδικούς αδένες μια ουσία η οποία μυρίζει και χρησιμεύει στο σημάδεμα της περιοχής της. «Απαιτείται μελέτη της κατανομής του είδους … Χρειάζεται επίσης έρευνα για την οικολογία του είδους, ενώ επιβάλλεται προστασία του και αναγνώρισή του από την εθνική νομοθεσία, καθώς οι μυγαλές συμβάλλουν στη διατήρηση της οικολογικής ισορροπίας.

Η μυγαλή θυμίζει ποντίκι, αν και δεν ανήκει στα τρωκτικά αλλά στα εντομοφάγα. Συγγενεύει δηλαδή περισσότερο με τον σκαντζόχοιρο, ο οποίος ανήκει στην ίδια ομάδα. Αλλωστε και το όνομά της προκύπτει από το μυς (ποντικός) και τη γαλή (γάτα), δηλαδή είναι η… γάτα των ποντικών. Είναι μικροσκοπική και φτάνει περίπου τα 6 εκατοστά. Εχει ένα χαρακτηριστικό μακρύ στενό ρύγχος και κοντό γκριζωπό τρίχωμα. Τα αφτιά της είναι μικρά και τα μάτια της σχεδόν ατροφικά. Διαθέτει όμως κοφτερά δόντια και όσφρηση ιδιαίτερα αναπτυγμένη. Για τον κόσμο των εντόμων είναι ένας… τίγρης. Κυνηγά έντομα, προνύμφες, σκουλήκια, σαλιγκάρια και ασπόνδυλα. Ζώο μοναχικό, ζει κρυμμένη σε υπόγειες στοές. Πιθανώς μοιράζει τον χρόνο της σε μικρές περιόδους κυνηγιού και ύπνου. Κυκλοφορεί κυρίως την αυγή και το σούρουπο και εμφανίζει αυξημένη δραστηριότητα κατά το τέλος του καλοκαιριού, οπότε ζευγαρώνει. Γεννάει μέσα σε 20 ημέρες τρία με δέκα τυφλά μυγαλάκια, τα οποία συνήθως ζουν ένα με έξι χρόνια. Οι μετακινήσεις της θηλυκής μυγαλής με τα μικρά της ορισμένες φορές θυμίζουν «καραβάνι». Η μια πιάνει την ουρά της άλλης και η ομάδα κινείται σε γραμμή.

Η μοναδικότητα της ελληνικής μυγαλής επιβεβαιώθηκε και με μελέτη DΝΑ.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί