Φούσκωμα: Οι τρεις κατηγορίες τροφών που πρέπει να αποφύγετε στο πρωτοχρονιάτικο τραπέζι

Όλοι το παρακάνουμε με το φαγητό στα εορταστικά τραπέζια, με αποτέλεσμα να ταλαιπωρούμαστε στη συνέχεια από επίμονο φούσκωμα και πόνο στο στομάχι

Τα βαριά φαγητά σε συνδυασμό με το αλκοόλ, το στρες και την αύξηση του χρόνου καθιστικής ζωής, μπορεί να οδηγήσουν σε φούσκωμα και πρήξιμο.

Η διατροφολόγος Signe Svanfeldt εξηγεί: «Το αίσθημα φουσκώματος μπορεί να οφείλεται σε πολλούς λόγους, για παράδειγμα στο στρες, σε συγκεκριμένα φαγητά, στις διατροφικές μας συνήθειες, σε δυσανεξίες ή αλλεργίες. Το φούσκωμα των Χριστουγέννων μπορεί να οφείλεται στην κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων φαγητών, στην κατανάλωση τροφών που δεν έχουμε συνηθίσει ή στην κατανάλωση αλκοόλ μαζί με ένα γεύμα. Μπορεί επίσης να οφείλεται στην κατανάλωση φαγητών πλούσιων σε βούτυρο ή κρέμες ή τηγανητά τρόφιμα, τα οποία μπορεί να προκαλέσουν αναστάτωση, φούσκωμα και καούρες».

Το φούσκωμα μας κάνει να νιώθουμε χορτάτοι και πιο χοντροί, ενώ συχνά συνοδεύεται από πόνο στο στομάχι, δυσφορία και μετεωρισμό.

Αν και συνήθως δεν προκαλεί ανησυχία, εάν συμβαίνει τακτικά και προκαλεί πόνο και δυσφορία, θα πρέπει να συμβουλευτείτε γιατρό για να βρείτε μια κατάλληλη μέθοδο για την ανακούφιση των συμπτωμάτων.

«Αν το φούσκωμα οφείλεται σε δυσανεξία ή αλλεργίες, μπορεί να γίνουν επιβλαβείς για την υγεία μας συγκεκριμένες ουσίες. Για παράδειγμα πρέπει να αποφεύγετε την κατανάλωση γλουτένης αν πάσχετε από κοιλιοκάκη», λέει η Signe.

Τρεις είναι οι κύριες ένοχες κατηγορίες τροφών, σύμφωνα με τον διατροφολόγο, για την πρόκληση φουσκώματος:

  • Λιπαρά, τηγανητά φαγητά
  • Τρόφιμα πλούσια σε FODMAPs (ομάδα υδατανθράκων βραχείας αλυσίδας που απορροφώνται ελάχιστα στο λεπτό έντερο και ζυμώνονται γρήγορα από την μικροβιακή χλωρίδα του εντέρου, με αποτέλεσμα να προκαλούνται φούσκωμα, αέρια εντέρου και μετεωρισμός), όπως σκόρδο, ωμό κρεμμύδι, μήλα και αχλάδια
  • Ανθρακούχα αναψυκτικά

Οι πέντε βασικοί τρόποι για να αποφύγετε το φούσκωμα

Η Signe αποκάλυψε τις κορυφαίες συμβουλές της για το πώς να αποφύγετε το φούσκωμα:

  • Μασήστε καλά την τροφή για να βοηθήσετε το σώμα να την αφομοιώσει. Τα πολύ μεγάλα κομμάτια φαγητού μπορεί να προκαλέσουν φούσκωμα.
  • Τρώτε αργά και χωρίς άγχος. Εστιάστε στο γεύμα και δώστε στο φαγητό και στον εαυτό σας τον χρόνο που του αξίζει.
  • Εάν γνωρίζετε ότι έχετε ευαισθησία στο φούσκωμα, αποφύγετε τα ανθρακούχα ποτά όπως το ανθρακούχο νερό, την μπύρα, τα αναψυκτικά ή το αφρώδες κρασί.
  • Είναι απαραίτητο να τρώτε καθιστοί και να μην περπατάτε ή να σηκώνεστε. Δώστε στο σώμα σας τις καλύτερες δυνατές συνθήκες για να αφομοιώσει την τροφή. Όταν κάνουμε πολλά πράγματα ταυτόχρονα, τείνουμε να είμαστε πιο αγχωμένοι και να αγνοούμε το φαγητό, οπότε καθίστε και επικεντρωθείτε στο φαγητό.
  • Εάν αισθάνεστε ήδη φουσκωμένοι, κάντε ένα γρήγορο περπάτημα.

Πηγή: mirror.co.uk

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί