Νέο φιάσκο της κυβέρνησης Μητσοτάκη και στα φάρμακα – Τραγικές ελλείψεις ακόμη και στο Ντεπόν!

Μπροστά στις «ηχηρές» ελλείψεις φαρμάκων, το Υπουργείο Υγείας δεν παρεμβαίνει –όπως οφείλει– ώστε να υπάρχει επάρκεια στη χώρα (π.χ. απαγορεύοντας τις παράλληλες εξαγωγές), αλλά αφήνει τις φαρμακοβιομηχανίες να πράξουν ως βούλονται, κυνηγώντας το υψηλότερο κέρδος

Σε ρόλο… παρατηρητή βρίσκεται η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας τη στιγμή που εκατοντάδες φάρμακα απουσιάζουν από τα ράφια των φαρμακείων (μάλιστα, ορισμένα από τα σκευάσματα που λείπουν, είναι από τα πλέον γνωστά και με μεγάλη κατανάλωση). Μπροστά στις «ηχηρές» ελλείψεις φαρμάκων, το Υπουργείο Υγείας δεν παρεμβαίνει –όπως οφείλει– ώστε να υπάρχει επάρκεια στη χώρα (π.χ. απαγορεύοντας τις παράλληλες εξαγωγές), αλλά αφήνει τις φαρμακοβιομηχανίες να πράξουν ως βούλονται, κυνηγώντας το υψηλότερο κέρδος.

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη ακολουθεί, όπως και στην ενεργειακή και πληθωριστική κρίση, την ίδια αποτυχημένη «συνταγή»: έκλεισε τα αυτιά της στις προειδοποιήσεις γιατρών και φαρμακοποιών, δεν παρεμβαίνει έγκαιρα και δραστικά στην αγορά, επικαλείται τη διεθνή διάσταση του προβλήματος, και στη συνέχεια, όταν ξεφύγει τελείως η κατάσταση, αναγκάζεται να πάρει αποσπασματικά μέτρα, όπως η καθυστερημένη και πλημμελής απαγόρευση των παράλληλων εξαγωγών.

Είναι δεδομένο ότι δεν πρόκειται για διαχειριστική ανεπάρκεια. Είναι ζήτημα νεοφιλελεύθερης ιδεοληψίας περί της δήθεν δυνατότητας της αγοράς να αυτορρυθμίζεται χωρίς ισχυρή κρατική παρέμβαση. Αλλά είναι και ζήτημα επιρροής επιχειρηματικών συμφερόντων στο χώρο των ιδιωτικών φαρμακαποθηκών που κερδοσκοπούν ανεξέλεγκτα και «καθ’έξιν, διαθέτοντας στο εξωτερικό σκευάσματα σε πολύ υψηλότερες τιμές, τα οποία βεβαίως στερείται η εγχώρια αγορά.

Σοβαρές ελλείψεις σε πολλά σκευάσματα

Από τα πολλά σκευάσματα που παρουσιάζουν ελλείψεις σύμφωνα με την εφημερίδα «Δημοκρατία», τα πιο βασικά είναι τα εξής:

Augmentin
Klaricid
Depon
Algofren
Aerolin
Flixotide
Seretide
Nexium
Tamiflu

Και η κατάσταση γίνεται ολοένα και χειρότερη αφού, όπως αναφέρει το Open, εκτός από τα αντιβιοτικά, μεγάλες ελλείψεις υπάρχουν επίσης στα φάρμακα για την καρδιά, για το αναπνευστικό, για τον σακχαρώδη διαβήτη και για την υποβοηθούμενη αναπαραγωγή.

Το φαινόμενο της μεγάλης έλλειψης φαρμάκων αναμένεται να γίνει ακόμη πιο έντονο το επόμενο διάστημα, καθώς υπάρχει σημαντική μείωση στην παραγωγή τους από χώρες όπως η Ινδία και η Κίνα.

Σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, το 48-58% των δηλώσεων ελλείψεων, αφορούν προβλήματα βιομηχανικής παραγωγής, ενώ άλλο ένα 31% που μπορεί να μειωθεί μέχρι και το 18% αφορά προβλήματα εμπορικής διάθεσης. Ποσοστό 9% αποδίδεται σε απρόσμενη αύξηση της ζήτησης και 8% σε προβλήματα διανομής.

Η παρέμβαση του ΠΙΣ

Την ενιαία ευρωπαϊκή πολιτική για την πώληση των φαρμάκων, ζητά από το υπουργείο Υγείας να εφαρμόσει, για ακόμη μία φορά, ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ), όμως όπως όλα δείχνουν, θα υπάρξουν αρκετές αντιρρήσεις.

Η πρόταση του ΠΙΣ είναι μόνο τα Μη Συνταγογραφούμενα Φάρμακα (ΜΗΣΥΦΑ), όπως είναι τα αντιπυρετικά και τα παυσίπονα να χορηγούνται δίχως ιατρική συνταγή.

«Κανένα άλλο φάρμακο και για πολλούς λόγους, δεν θα πρέπει να διατίθεται από τα φαρμακεία χωρίς ιατρική συνταγή. Αν πάει κάποιος και ζητήσει 10 κουτιά αντιυπερτασικά, ο φαρμακοποιός θα του τα δώσει. Αυτό ισχύει για όλα τα φάρμακα, εκτός από τα αντιβιοτικά και τα ναρκωτικά. Όλα τα άλλα μπορούν οι πολίτες να τα πάρουν ελεύθερα, αρκεί να πληρώσουν», λέει ο κ. Εξαδάκτυλος.

Μάλιστα, μέχρι το 2020 τα ελληνικά φαρμακεία είχαν το δικαίωμα να δώσουν και αντιβιώσεις χωρίς ιατρική συνταγή και έτσι η χώρα μας είναι από τις πρώτες στην Ευρώπη στην αντίσταση στα μικρόβια.

«Από τη στιγμή που σταμάτησε αυτό το φαινόμενο, είχαμε άμεσα μείωση 20% στις πωλήσεις αντιβιοτικών, δηλαδή στην ανεξέλεγκτη και χωρίς ιατρική διάγνωση λήψη τους από τους πολίτες», συμπληρώνει ο πρόεδρος του ΠΙΣ.

Αντίθετοι οι φαρμακοποιοί

Πάντως, οι φαρμακοποιοί από την πλευρά τους δεν υιοθετούν την άποψη των γιατρών και εξηγούν ότι δεν είναι εύκολο για τον καθένα να πηγαίνει στον γιατρό και να πληρώνει για ένα φάρμακο που γνωρίζει ότι το χρειάζεται άμεσα και επιπλέον σε αρκετές περιπτώσεις δεν καλύπτεται από τον ΕΟΠΥΥ.

«Πρακτικά δεν μπορεί να γίνει κάτι τέτοιο. Διαφωνώ. Καταρχάς δεν είναι εύκολο να βρεις άμεσα δωρεάν ραντεβού σε γιατρό για να σου συνταγογραφήσει φάρμακα. Και αν μπορείς στα μεγάλα αστικά κέντρα, στα νησιά και στις απομακρυσμένες περιοχές η κατάσταση είναι πολύ πιο δύσκολη», εξηγεί στο NEWS 24/7 ο Κώστας Λουράντος, πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής.

Από την πλευρά τους οι γιατροί εκτιμούν ότι οι πολίτες αν σταματήσουν να χρησιμοποιούντα φαρμακεία σαν σούπερ μάρκετ, πέραν του ότι δεν θα έχουν κινδύνους για την υγεία τους, θα εξοικονομήσουν και χρήματα.

Υπενθυμίζεται ότι το 2021 οι Έλληνες πλήρωσαν 521 εκατ. ευρώ για φάρμακα που επέλεξαν να τα πληρώσουν, χωρίς τη συμμετοχή του ΕΟΠΥΥ.

«Πρέπει ο πολίτης να εκπαιδευτεί να πηγαίνει στον γιατρό και να παίρνει μόνο τα σωστά φάρμακα και μόνο αν τα χρειάζεται», συμπληρώνει ο κ. Εξαδάκτυλος.

Η δραστική λύση που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ

«Είναι προφανές ότι τα αντανακλαστικά της κυβέρνησης και του Υπουργείου Υγείας είναι τραγικά ανεπαρκή, θέτοντας σε διακινδύνευση τη Δημόσια Υγεία. Η μόνη δραστική λύση σήμερα είναι η επ’ αόριστον απαγόρευση των παράλληλων εξαγωγών σκευασμάτων που είναι σε συστηματική έλλειψη και ο real time έλεγχος των φαρμακαποθηκών από τον ΕΟΦ», τονίζει μεταξύ άλλων σε δήλωσή του ο Τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Ανδ. Ξανθός (29/12/22).

Όπως αναφέρει, «ο Υπουργός Υγείας κ. Πλεύρης επαίρεται ότι έκλεισε 2 φαρμακαποθήκες που αρνήθηκαν τον έλεγχο. Με τις υπόλοιπες φαρμακαποθήκες τι γίνεται; Πότε θα ελεγχθούν; Ποια είναι τα πορίσματα των όποιων ελέγχων έχουν διενεργηθεί; Και το ΙΦΕΤ (η κρατική φαρμακαποθήκη, που οφείλει με εισαγωγές από το εξωτερικό να καλύπτει τις ανάγκες της χώρας με φάρμακα που είναι σε έλλειψη) τι ακριβώς κάνει μπροστά σε μια τέτοια πρωτοφανή ανεπάρκεια βασικών φαρμάκων; Ή μήπως “δεν προλαβαίνει” επειδή ασχολείται και το ίδιο (το ΙΦΕΤ) με παράνομες εξαγωγές φαρμάκων, όπως έχει καταγγελθεί από τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στον Εισαγγελέα;».

«Η πανδημία απέδειξε ότι η “ελεύθερη αγορά” δεν λειτουργεί σε συνθήκες υγειονομικής κρίσης και ότι η απρόσκοπτη πρόσβαση των ασθενών στα αναγκαία φάρμακα είναι θεμελιώδες κοινωνικό δικαίωμα που η Πολιτεία μπορεί και πρέπει να εξασφαλίζει με ισχυρή κρατική παρέμβαση. Απέναντι στην οποία όμως η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει “αλλεργία”. Η αλλαγή πορείας στα πολιτικά πράγματα είναι πλέον ζωτικής σημασίας και για …λόγους Δημόσιας Υγείας!», συμπληρώνει ο Ανδ. Ξανθός. 

ΜέΡΑ25: Εγκληματική αμέλεια

Με δήλωσή του ο εκπρόσωπος Τύπου του ΜέΡΑ25, Μιχάλης Κριθαρίδης, τονίζει πως κυβέρνηση και Υπουργείο Υγείας αδιαφορούν παντελώς για τις ελλείψεις στα φάρμακα

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, «οι συνεχώς επιδεινούμενες ελλείψεις φαρμάκων έχουν διάφορα αίτια, αλλά στην Ελλάδα αφορούν την ολιγωρία και τη σκοπιμότητα της Κυβέρνησης του κ. Μητσοτάκη. Πολλά φάρμακα είναι σε έλλειψη, φάρμακα αναντικατάστατα που αντιμετωπίζουν θανατηφόρες νόσους σε ενήλικες και σε παιδιά π.χ. αντιφυματικά, αντιβιοτικά, νευρολογικά, ογκολογικά, που δεν αντιπροσωπεύονται από εταιρεία στην Ελλάδα και ως εκ τούτου το κράτος που τα προμηθεύεται, οφείλει να διαθέτει στοκ».

Ο κ. Κριθαρίδης αναφέρει χαρακτηριστικά πως οι αρμόδιοι φορείς, ο ΕΟΦ, το ΙΦΕΤ και έμμεσα και ο ΕΟΔΥ «παραπέμπουν ο ένας στον άλλο αναφορικά με τα αίτια των ελλείψεων, ενώ το Υπουργείο Υγείας αρνείται ακόμα κι ότι υπάρχουν ελλείψεις φαρμάκων».

«Καταγγέλλουμε την κυβέρνηση, το Υπουργείο Υγείας και τους αρμόδιους οργανισμούς ΕΟΦ και ΙΦΕΤ των οποίων προΐσταται, για την εγκληματική αμέλειά τους ως προς την διασφάλιση της διαθεσιμότητας των απαραίτητων και αναντικατάστατων φαρμάκων για τους ασθενείς. Να δημιουργηθεί άμεσα, μια λίστα φαρμάκων άμεσης πρόσβασης και ζωτικής σημασίας, των οποίων η εξαγωγή να απαγορευτεί τώρα, όπως προβλέπει η νομοθεσία, μέχρι τη δημιουργία αποθεμάτων τριών μηνών και να δημιουργηθεί  ένας σταθερός μηχανισμός επανάληψης αυτής της έκτακτης λύσης όποτε απαιτείται. Είναι τρομερό, αυτοί/ες που κινδυνολογούσαν το 2015 για τον δήθεν κίνδυνο ελλείψεων φαρμάκων, οδήγησαν τελικά και σε κουπόνια σίτισης και σε ελλείψεις!».

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί