Ακρίβεια: Οι προτάσεις ΣΥΡΙΖΑ που απέρριψε ο Μητσοτάκης και το “καλάθι Σάντσεθ” που τον εκθέτει

Ο Μητσοτάκης και πάλι με απάτες προσπαθεί να “αντιμετωπίσει” την ακρίβεια, αφού απέρριψε ως “ανεφάρμοστες” τις προτάσεις ΣΥΡΙΖΑ, αλλά ανάλογες προτάσεις είναι πλέον κυβερνητική πολιτική στην Ισπανία

Την ώρα που η ακρίβεια στα τρόφιμα – και μάλιστα πρώτης ανάγκης – έχει γονατίσει τους Έλληνες καταναλωτές, μια είδηση από την Ισπανία έρχεται να στοιχειώσει την κυβέρνηση Μητσοτάκη και να προκαλέσει οργή στους πολίτες που συγκρίνουν το επικοινωνιακό «καλάθι του νοικοκυριού» με τα ουσιαστικά μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση Σάντσεθ.

Δείτε:

Ισπανία: Η κυβέρνηση Σάντσεθ καταργεί τον ΦΠΑ στα τρόφιμα πρώτης ανάγκης

Μέτρα που ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, όλο αυτό το διάστημα που η ενεργειακή κρίση και η έκρηξη των τιμών στα τρόφιμα έχουν τινάξει στον αέρα τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς, προτείνει συνεχώς προς τα κυβερνητικά στελέχη και λαμβάνει παιδαριώδεις απαντήσεις περί μη εφαρμογής τους, όπως για τη μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα πρώτης ανάγκης και του ειδικού φόρου στα καύσιμα.

Δείτε:

Αλ. Τσίπρας: Κρατική αισχροκέρδεια η διατήρηση ΦΠΑ και ΕΦΚ με τέτοια ακρίβεια

ΣΥΡΙΖΑ: Δεν είναι μονόδρομος η ακρίβεια – Μείωση φόρων, αύξηση μισθών

Αλ. Τσίπρας: Μέτρα για την ακρίβεια τώρα – Το νέο σποτ του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ (βίντεο)

«Κάν’ τους OFF»: Το νέο σποτ του ΣΥΡΙΖΑ για την ακρίβεια που δημοσίευσε ο Αλ. Τσίπρας (Βίντεο)

Την ίδια ώρα η κυβέρνηση Μητσοτάκη επιδίδεται σε κρεσέντο επικοινωνιακού σόου, με δηλώσεις περί των καλύτερων μέτρων που έχουν ληφθεί στην Ευρώπη για την αντιμετώπιση της ακρίβειας, με χαρτζιλίκια που δεν μπορούν να δώσουν ανακούφιση και προοπτική στα νοικοκυριά.

Τι αποφάσισε η Ισπανία

Η κυβέρνηση Σάντσεθ, αποφάσισε ένα πακέτο μέτρων για την αντιμετώπιση της ακρίβειας στα τρόφιμα, τις μεταφορές, τα ενοίκια και την ενέργεια σε συνδυασμό με πάγωμα των εξώσεων για τα ευάλωτα νοικοκυριά και συγκεκριμένα:

Μείωση του ΦΠΑ από 4% σε 0% στα βασικά τρόφιμα (ψωμί, αλεύρι, γάλα, τυρί, αυγά, φρούτα, λαχανικά, πατάτες, δημητριακά)

Μείωση του ΦΠΑ από 10% σε 5% στα έλαια και τα μακαρόνια

-Ενίσχυση 200 ευρώ σε 4,2 εκατ. οικογένειες με εισόδημα έως και 27.000 ευρώ

-Μείωση κατά 30% των αστικών και υπεραστικών μέσων μαζικής μεταφοράς στις περιοχές όπου η περιφερειακή και δημοτική αυτοδιοίκηση τη συμπληρώνουν έως και 50%

-Παράταση για έξι μήνες της μείωσης του φόρου ρεύματος και φυσικού αερίου. Πάγωμα της μέγιστης τιμής του βουτανίου

-Παράταση έως τις 31 Δεκεμβρίου του ορίου 2% στην ετήσια ενημέρωση ενοικίου

-Εξάμηνη παράταση της αναστολής εξώσεων για ευάλωτα νοικοκυριά

-Απαγόρευση για όλο το 2023 περικοπής βασικών προμηθειών και παράταση του κοινωνικού μπόνους

-Διατηρείται η κατά 15% αύξηση του κατώτατου ζωτικού εισοδήματος και των μη ανταποδοτικών συντάξεων
-300 εκατομμύρια σε άμεση ενίσχυση στους αγρότες, για να αντισταθμιστεί η αύξηση του κόστους λόγω της αύξησης του κόστους των λιπασμάτων

-Έκπτωση καυσίμων για επαγγελματίες οδικές μεταφορές, αγρότες, ναυτιλιακές εταιρείες και ψαράδες

-Επέκταση της έκπτωσης 20 λεπτών ανά λίτρο για επαγγελματικές οδικές μεταφορές. Θα καταβάλλεται στο τέλος κάθε μήνα

-Για τους αγρότες άμεση ενίσχυση έως 20 λεπτά το λίτρο, μέσω επιστροφής του ειδικού φόρου υδρογονανθράκων. Έχει κόστος 240 εκατ. ευρώ
-120 εκατ. σε άμεσες ενισχύσεις για τους αλιείς

-Υποστήριξη για τη βιομηχανία εντάσεως αερίου: νέα γραμμή ρευστότητας ύψους 500 εκατ. ευρώ και 450 εκατ. ευρώ ενίσχυση για τον κλάδο της κεραμικής και άλλους υποτομείς. Επιπλέον, 3,1 δισεκατομμύρια δημόσιες επενδύσεις μέσω του νέου προγράμματος για βιομηχανική απανθρακοποίηση.

Αλέξης Χαρίτσης: Ο Σάντσες μηδενίζει τον ΦΠΑ σε βασικά τρόφιμα και ο Μητσοτάκης εξαπατά τους πολίτες

Την εκ διαμέτρου αντίθετη πολιτική μεταξύ της κυβέρνηση Μητσοτάκη, η οποία επιλέγει να μένει θεατής στην ακρίβεια, με αυτή του Πέδρο Σάντσες, αναδεικνύει ο τομεάρχης Ανάπτυξης και Επενδύσεων του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξης Χαρίτσης μετά τις σημερινές ανακοινώσεις της ισπανικής κυβέρνησης για κατάργηση του ΦΠΑ σε βασικά είδη διατροφής και «πάγωμα» των ενοικίων.

«Η σοσιαλιστική κυβέρνηση Ισπανίας ανακοίνωσε απόψε ότι μηδενίζει τον ΦΠΑ σε βασικά τρόφιμα για να αντιμετωπιστεί το αυξημένο κόστος διαβίωσης. Εδώ, η κυβέρνηση Μητσοτάκη εξαπατά τους πολίτες με marketpass και το καλάθι του νοικοκυριού» σχολιάζει ο Αλ. Χαρίτσης με ανάρτησή του στον προσωπικό λογαριασμό του στο twitter.

Ο ίδιος υπογραμμίζει δε ότι η πολιτική αλλαγή στη χώρα αποτελεί «κοινωνική αναγκαιότητα».

Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα σήμερα, ο Ισπανός πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι από 1/1/23 καταργείται ο ΦΠΑ σε βασικά είδη διατροφής, όπως το ψωμί, το γάλα, μειώνεται στο ελαιόλαδο και στα ζυμαρικά.

Παράλληλα ανακοίνωσε το «πάγωμα» των ενοικίων και των εξώσεων. Επιπλέον, η ισπανική κυβέρνηση διατηρεί τη μείωση του φόρου στο ρεύμα, από το 10% στο 5%, για άλλους έξι μήνες, ενώ θα διανείμει νέα επιταγή 200 ευρώ για πολίτες με εισοδήματα κάτω των 27.000 ευρώ ετησίως που αφορά σε 4,2 εκατομμύρια νοικοκυριά.

Νωρίτερα, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ με διαδοχικές αναρτήσεις άσκησε σκληρή κριτική εφ΄ όλης της ύλης στην οικονομική πολιτική της κυβέρνησης και ειδικότερα για την στάση πληρωμών στο ΕΣΠΑ. 

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί