Χάθηκαν 83.627 θέσεις εργασίας τον Νοέμβριο

Σε πλήρη αντίθεση με το κυβερνητικό αφήγημα για την εργασιακή απασχόληση, έρχονται τα στοιχεία του πληροφοριακού συστήματος «ΕΡΓΑΝΗ», καθώς μόνο τον Νοέμβριο χάθηκαν 83.627 θέσεις εργασίας και την ίδια ώρα η ακρίβεια σε προϊόντα και ενέργεια «γονατίζει» τα νοικοκυριά.

Η ζοφερή πραγματικότητα που θέλει τους ανθρώπους να χάνουν τη δουλειά τους και ταυτόχρονα να καλούνται να πληρώσουν τις υψηλές τιμές των προϊόντων στα σούπερ μάρκετ, αποτυπώνεται και από το γεγονός ότι ο φετινός Νοέμβριος είναι ο χειρότερος των τελευταίων 21 ετών, αναφορικά με τη μείωση των θέσεων εργασίας.

Σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας «το ισοζύγιο απασχόλησης είναι αρνητικό κάθε Νοέμβριο, από το 2001 που υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία, εξαιτίας κυρίως της λήξης της τουριστικής περιόδου», ωστόσο αυτό που δεν εξηγείται είναι για ποιο λόγο ο φετινός είναι ο χειρότερος.

Σημειώνεται δε ότι με βάση τα ίδια στοιχεία, τον Νοέμβριο του 2019 χάθηκαν 30.559 θέσεις εργασίας, αριθμός υποδιπλάσιος του φετινού.

Επιπλέον, το γεγονός ότι ο φετινός Νοέμβριος είναι χειρότερος ακόμη και από αυτόν του 2020 και του 2021, χρονιές που επιβλήθηκε lockdown λόγω του κορωνοίού, προκαλεί αίσθηση και εγείρει ερωτήματα σχετικά με την κυβερνητική πολιτική.

Αξίζει δε να σημειωθεί ότι αν και στο ενδεκάμηνο το ισοζύγιο προσλήψεων αποχωρήσεων είναι θετικό, από την αρχή του χρόνου έχουν χαθεί 2.643.224 θέσεις εργασίας.

Υπενθυμίζεται ότι η τραγική κατάσταση σε σχέση με την απασχόληση αποτυπώθηκε και ένα μήνα νωρίτερα, καθώς τον Οκτώβριο καταγράφηκε μείωση της μισθωτής απασχόλησης κατά 116.000 θέσεις εργασίας. Συγκεκριμένα στον ιδιωτικό τομέα (αρνητικό ισοζύγιο προσλήψεων – αποχωρήσεων) οι αναγγελίες πρόσληψης ανήλθαν σε 244.052, ενώ οι αποχωρήσεις σε 359.908.

Αναλυτικά τα στοιχεία από την «Εργάνη»:

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί