Ιατρικός Σύλλογος Ηρακλείου: Απίστευτη προχειρότητα με τα αντιγριπικά εμβόλια στα φαρμακεία χωρίς συνταγογράφηση

Απίστευτη προχειρότητα, σε ένα θέμα που άπτεται της δημόσιας υγείας, καταλογίζει στο Υπουργείο Υγείας ο Ιατρικός Σύλλογος Ηρακλείου, με αφορμή την ανακοίνωση του υπουργείου ότι οι πολίτες  να πραγματοποιούν τα αντιγριπικά  εμβόλια στα φαρμακεία χωρίς συνταγογράφηση από τον γιατρό τους.

Στην ανακοίνωση ο σύλλογος αναφέρει αναλυτικά:

Από σήμερα, μετά από την ανακοίνωση του Υπουργείου, μπορούν οι πολίτες  να πραγματοποιούν τα αντιγριπικά  εμβόλια στα φαρμακεία χωρίς συνταγογράφηση από τον ιατρό τους! Πρόκειται για μία απίστευτη προχειρότητα, σε ένα θέμα που άπτεται της δημόσιας υγείας.

Από τη μία οι φαρμακοποιοί δηλώνουν αδυναμία να υποστηρίξουν αυτό το εγχείρημα, ενώ από την άλλη, σύμφωνα με το Υπουργείο, οι ασθενείς μπορούν να κάνουν το αντιγριπικό εμβόλιο, μετά από απλή δήλωσή τους ότι ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες! Παραβλέπεται  το ότι τα φαρμακεία δεν είναι ιατρεία, δεν έχουν εξεταστήριο, δεν έχουν χώρο αναμονής, δεν έχουν χώρο αντιμετώπισης της οποιαδήποτε επιπλοκής, παραδείγματος χάριν μια αλλεργικής αντίδρασης. Το κυριότερο δε είναι ότι παραβλέπεται το ότι οι φαρμακοποιοί πιστοποιούνται, με βάση το νόμο Ν. 4600/2019, για την διενέργεια αλλά όχι για την απόφαση του ποιος  θα εμβολιαστεί. 

Ιατροί και φαρμακοποιοί ανήκουμε στην υγειονομική αλυσίδα του συστήματος υγείας, υπάρχουν όμως διακριτοί ρόλοι που πρέπει να είναι σεβαστοί από όλους. Ως Ιατρικός Σύλλογος Ηρακλείου προτρέπουμε τους πολίτες να εμπιστευτούν  την Ιατρική επιστήμη, να επισκεφτούν και να συμβουλευτούν τον γιατρό τους και να πραγματοποιήσουν τον αντιγριπικό εμβολιασμό, τον εμβολιασμό κατά  του πνευμονιόκοκκου αλλά και να  επικαιροποιήσουν τον εμβολιασμό τους κατά της COVID-19.                  

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί