Ν. Ηγουμενίδης: Προϋπολογισμός εγκλωβισμένος στις ιδεοληπτικές αγκυλώσεις εμπορευματοποίησης της υγείας (Βίντεο)

Αφιερωμένη στα θέματα της υγείας η ομιλία του βουλευτή Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για τον Προϋπολογισμό

«Καταψηφίζουμε τον προϋπολογισμό. Είναι προϋπολογισμός κομμένος και ραμμένος στα μέτρα μιας νεοφιλελεύθερης πολιτικής», τόνισε κατά τη συζήτηση στη Βουλή επί του προϋπολογισμού για το 2023 ο βουλευτής Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Νίκος Ηγουμενίδης, προσθέτοντας: «Είναι προϋπολογισμός εγκλωβισμένος στις ιδεοληπτικές αγκυλώσεις εμπορευματοποίησης της υγείας που πρεσβεύει η Δεξιά».

 Ο Νίκος Ηγουμενίδης αφιέρωσε το μεγαλύτερο μέρος της ομιλίας του στα θέματα της υγείας και στις δραματικές περικοπές που προβλέπονται στις δημόσιες δαπάνες μέσα από τον Προϋπολογισμό. Μεταξύ άλλων τόνισε:

  • Στον προϋπολογισμό του 2023 οι δαπάνες είναι μειωμένες κατά 53 εκατομμύρια. Άρα οι δομές του Εθνικού Συστήματος Υγείας θα συνεχίσουν να λειτουργούν σε καθεστώς λιτότητας, αδυναμίας αξιοπρεπούς κάλυψης των υγειονομικών αναγκών, αδυναμίας ανταπόκρισης στην αυξημένη ζήτηση. Πρόκειται για μείωση των δαπανών η οποία ούτως ή άλλως θα βάλει τη σφραγίδα της στην κρίση στελέχωσης του Εθνικού Συστήματος Υγείας, στα διαλυτικά φαινόμενα στη λειτουργία των δομών υγείας, στη φυγή των νέων επιστημόνων στο εξωτερικό. Συμπέρασμα: Η πολιτική της Νέας Δημοκρατίας βλάπτει σοβαρά την υγεία.
  • Στον ΕΟΠΥΥ η κρατική επιδότηση είναι μειωμένη κατά 149 εκατομμύρια. Και ερωτώ: Θα βελτιωθούν ή θα επιδεινωθεί η κατάσταση της κάλυψης δαπανών υψηλής ιδιωτικής δαπάνης; Αναφέρομαι στην οδοντιατρική περίθαλψη, αναφέρομαι στην ειδική αγωγή, αναφέρομαι στην ψυχική υγεία, αναφέρομαι στην αποκατάσταση. Και προκαλώ πραγματικά όλους τους Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας που θα με ακολουθήσουν στο Βήμα να πουν αν το  μείον 149 εκατομμύρια στον ΕΟΠΥΥ σημαίνει βελτίωση αυτών των δαπανών.
  • Στο ΕΚΑΒ δόθηκαν 113 εκατομμύρια πέρσι, 105 φέτος, μείωση κατά 8 εκατομμύρια. Αυτή η μείωση, αν βάλουμε και την πληθωριστική κρίση, όσον αφορά το κόστος κίνησης των ασθενοφόρων και όλων των μέσων που διαθέτει το ΕΚΑΒ, την ανάγκη ανανέωσης, όπου χρειάζεται, του στόλου, την ανάγκη πρόσληψης νέου προσωπικού, καταλαβαίνετε ότι η μείωση δεν είναι μόνο 8 εκατομμύρια, όσο είναι το απόλυτο αριθμητικό νούμερο, που βγαίνει αφαιρώντας τη δαπάνη του προϋπολογισμού του 2022 από αυτήν του 2023. Αυτή η μείωση θα συμβάλει στην υπολειτουργία του ΕΚΑΒ.

Παράλληλα, ο βουλευτής εξέφρασε από το βήμα της Ολομέλειας τα θερμά και ειλικρινή του συλλυπητήρια στην οικογένεια του δεκαεξάχρονου παιδιού που έπεσε από σφαίρα αστυνομικού. «Θλίψη για το γεγονός! Οργή, αγανάκτηση και καταδίκη της αστυνομικής αυθαιρεσίας, η οποία ωστόσο έχει τις ευλογίες του κ. Μητσοτάκη και του Υπουργού του, του κυρίου «θα εφαρμοστεί ο νόμος», λες και του ζήτησε κανείς να τον παραβιάσει», σημείωσε για όσα συνέβησαν ο βουλευτής.

Ο Νίκος Ηγουμενίδης άσκησε επίσης κριτική στον Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης κ. Πικραμμένο που προηγήθηκε στο βήμα. Απευθυνόμενος στον ίδιο ο βουλευτής είπε: «Είπατε σαν παλιός δικαστικός ότι σιωπάτε όσο διερευνά η δικαιοσύνη. Και λέω: Η παρέμβασή σας να απαγορευθεί η ενημέρωση όσων σταμάτησε η παρακολούθησή τους από την ΕΥΠ ήταν σιωπηρή αναμονή της δικαιοσύνης ή ισχυρή εκκωφαντική παρέμβαση;».

Κλείνοντας την παρέμβασή του, ο Νίκος Ηγουμενίδης συμπερασματικά τόνισε για τον προϋπολογισμό ότι «είναι προϋπολογισμός ενταγμένος στην υπηρεσία της δημιουργίας πελατειακού κράτους που τόσο απαραίτητο είναι στη Νέα Δημοκρατία για τη συνέχιση της διακυβέρνησής της. Γι’ αυτό καταψηφίζουμε τον προϋπολογισμό, γι’ αυτό κατά τη γνώμη μας δεν φτάνει απλά η καταψήφιση του προϋπολογισμού, αλλά ένα προοδευτικό μέτωπο για την ανατροπή αυτής της πολιτικής».

Το βίντεο από την ομιλία του Νίκου Ηγουμενίδη: 

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί