Το Παράρτημα Ηρακλείου του Σωματείου Μισθωτών Τεχνικών στηρίζει τον αγώνα των υγειονομικών

Ανακοίνωση ενάντια στο νομοσχέδιο για την Υγεία που φέρνει η κυβέρνηση εξέδωσε το Παράρτημα Ηρακλείου του Σωματείου Μισθωτών Τεχνικών, εκφράζοντας παράλληλα τη στήριξη του στις κινητοποιήσεις των υγειονομικών.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται:

Να αποσυρθεί τώρα το νομοσχέδιο-ταφόπλακα στο δημόσιο σύστημα υγείας

Αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν υγεία για όλους

Όχι στα ιδιωτικά κέρδη από την ανάγκη του λαού για υγεία

Το Παράρτημα Ηρακλείου του Σωματείου Μισθωτών Τεχνικών στηρίζει τον αγώνα των υγειονομικών και τις κινητοποιήσεις που έχουν εξαγγείλει ενάντια στο νομοσχέδιο – ταφόπλακα για το δημόσιο σύστημα υγείας που φέρνει στη Βουλή η κυβέρνηση, με στόχο να ψηφιστεί μέσα σε μία εβδομάδα.

Ο πυρήνας του νομοσχεδίου είναι τα άρθρα 7 και 10 που καταργούν την πλήρη και αποκλειστική απασχόληση των γιατρών του ΕΣΥ. Δίνεται η δυνατότητα στους γιατρούς του ΕΣΥ να ασκούν ιδιωτικό επάγγελμα και επιπλέον ανοίγει διάπλατα η πόρτα του δημόσιου νοσοκομείου και κέντρου υγείας στους ιδιώτες γιατρούς για μερική απασχόληση. 

Από την άλλη, το άρθρο 10 του νομοσχεδίου δίνει τη δυνατότητα κάποιοι γιατροί του ΕΣΥ να έχουν δικαίωμα συνεργασίας με ιδιωτικές κλινικές ταυτόχρονα με το έργο τους στο δημόσιο νοσοκομείο, παραχωρώντας τους το «προνόμιο» να ασκούν ταυτόχρονα ιδιωτικό επάγγελμα, καταργώντας δηλαδή την πλήρη και αποκλειστική απασχόληση στο ΕΣΥ.

Εάν ψηφιστεί και εφαρμοστεί η ρύθμιση, τα νοσοκομεία μετατρέπονται σε δομές δημόσιες μόνο κατ’ όνομα, όπου οι ασθενείς θα πρέπει να βάζουν βαθιά το χέρι στην τσέπη για να έχουν υψηλής ποιότητας νοσηλεία και θεραπεία. Το μέτρο έρχεται να «κουμπώσει» με την προηγούμενη ρύθμιση για τα απογευματινά χειρουργεία, ώστε να ωθήσει στην πλήρη ιδιωτικοποίηση του συστήματος. Όποιος έχει να πληρώσει, χειρουργείται άμεσα. Κριτήριο δεν είναι πλέον η βαρύτητα της νόσου, αλλά το γεμάτο πορτοφόλι.  

Σα να μην έφτανε αυτό, άλλα τρία άρθρα του σχεδίου νόμου διαγράφουν ένα ζοφερό μέλλον για τους υγειονομικούς αφενός, για τον λαό αφετέρου. Με τα άρθρα 11 και 12 οργανώνεται το κυβερνητικό ρουσφέτι στις θέσεις ευθύνης. Με το άρθρο 2, περί «προκαταρκτικής κλινικής άσκησης», θεσπίζεται «πρόγραμμα» χρηματοδοτούμενο πιθανώς από κονδύλια της ΕΕ, όπου δε θα συμμετέχουν καν όλοι οι νέοι ειδικευόμενοι, αλλά μόνο αυτοί που θα «επιλεγούν» 

Η λογική και αυτού του σχεδίου νόμου συμβαδίζει απόλυτα με την ενίσχυση της κερδοφορίας των ιδιωτικών επιχειρηματικών ομίλων στην υγεία και την περαιτέρω συρρίκνωση – υποβάθμιση της υγείας του λαού. Σαρώνει ότι έχει απομείνει στη δωρεάν υγεία από όλες τις προηγούμενες ρυθμίσεις και μνημονιακά μέτρα όλα τα προηγούμενα χρόνια, που απαξίωσαν το δημόσιο σύστημα υγείας ενισχύοντας την ιδιωτικοποίησή του. Έχει ήδη προηγηθεί η συστηματική υποβάθμιση της δημόσιας υγείας με την υποστελέχωση, την άρνηση μαζικών προσλήψεων μόνιμου προσωπικού, τις στρατιές των συμβασιούχων, την επί σειρά πολλών ετών υποχρηματοδότηση, την ιδιωτικοποίηση της οικονομικής λειτουργίας των δημόσιων νοσοκομείων και τις ΣΔΙΤ, όπου είδαμε να ιδρύονται δημόσια νοσοκομεία ως ΝΠΙΔ (π.χ. νοσοκομείο Σαντορίνης). Το έδαφος έχει στρωθεί από όλες τις προηγούμενες κυβερνήσεις, έρχεται τώρα η χαριστική βολή.

Η κυβέρνηση φέρνει το νομοσχέδιο σε μια περίοδο που :

  • η πανδημία ανέδειξε την αξία του δημόσιου συστήματος υγείας στη μάχη για την υγεία του λαού την ώρα που η ιδιωτική υγεία απείχε από τη μάχη και κυνηγούσε μόνο την αύξηση των κερδών στην πλάτη της ανάγκης του λαού
  • η ακρίβεια και η μαζική φτωχοποίηση του λαού επιβάλει ακόμα περισσότερο την κάλυψη των βασικών αναγκών του, με πρώτη αυτή της υγείας

Η κυβέρνηση αντί να ενισχύσει το δημόσιο σύστημα υγείας με χρηματοδότηση, μόνιμες προσλήψεις και ενίσχυση των δομών του για την κάλυψη των λαϊκών αναγκών, προχωράει στην πλήρη διάλυση του και την ιδιωτικοποίηση του και στη μεταφορά του κόστους για την υγεία στις τσέπες του λαού.

Ο αγώνας για τη δημόσια υγεία είναι αγώνας που μας αφορά όλες κι όλους! Δίνουμε τη μάχη για τη δημόσια υγεία στο πλευρό των αγωνιζόμενων υγειονομικών.

Να μην φτάσει καν στη Βουλή το νομοσχέδιο καταστροφής της δημόσιας υγείας. Στηρίζουμε το συλλαλητήριο των υγειονομικών στο Ηράκλειο την Πέμπτη 12:00 στην πλατεία Ελευθερίας.

Διεκδικούμε:

  • μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και μονιμοποίηση συμβασιούχων
  • να φύγουν οι εργολάβοι από τα νοσοκομεία
  • αύξηση χρηματοδότησης για τη δημόσια υγεία όχι για τον πόλεμο και την αστυνομοκρατία

Η υγεία, η εκπαίδευση, η έρευνα, η ενέργεια, να είναι αποκλειστικά δημόσια, δωρεάν αγαθά, ενάντια στους νόμους της αγοράς.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί