Συνάντηση κλιμακίου του ΚΚΕ με το Δήμαρχο Μαλεβιζίου

Κλιμάκιο του ΚΚΕ με επικεφαλής τον βουλευτή του ΚΚΕ, Μανώλη Συντυχάκη, συναντήθηκε με τον Δήμαρχο Μαλεβιζίου, Μενέλαο Μποκέα, την Παρασκευή 4/11. Στο κλιμάκιο συμμετείχαν επίσης οι Μιχάλης Χουστουλάκης, εκλεγμένος δημοτικός σύμβουλος με τη Λαϊκή Συσπείρωση στο Δήμο Μαλεβιζίου και Κατερίνα Μπακέλα, μέλος του Γραφείου Περιοχής Κρήτης του ΚΚΕ.

Θέμα της συνάντησης ήταν τα ζητήματα που αφορούν τον Δήμο σε σχέση με την κατάσταση και τα προβλήματα που επικρατούν στη περιοχή 3 εβδομάδες μετά τις καταστροφικές πλημμύρες που έπληξαν περιοχές του Δήμου. 

Στη διάρκεια της συζήτησης επιβεβαιώθηκε, πως ενώ έχει ολοκληρωθεί εδώ και μέρες η καταγραφή των ζημιών από το Δήμο και την Περιφέρεια για τις ζημιές σε κατοικίες και επιχειρήσεις αντίστοιχα ακόμα οι κάτοικοι δεν έχουν δει στο λογαριασμό τους ούτε τα 600€ ως πρώτη ενίσχυση. Όπως αναφέρθηκε χαρακτηριστικά, μεγάλο πρόβλημα, πέρα από τις 94 καταγεγραμμένες κατοικίες (οι 59 είναι πρώτες), υπάρχει και με τους καταστηματάρχες την στιγμή που ήταν ακόμα σε εξέλιξη η τουριστική σεζόν. Επιπλέον, ο δήμαρχος ενημέρωσε το κλιμάκιο για τα ποσά που θα χρειαστούν ακόμα για την αποκατάσταση των υποδομών που καταστράφηκαν ή χρειάζονται επισκευή, την απομάκρυνση φερτών υλικών, τη ρυμούλκυση αυτοκινήτων κτλ καθώς τα 400.000€ που έλαβε ο Δήμος δεν είναι επαρκή. 

Στη συνέχεια, βασικό θέμα της συνάντησης αποτέλεσε η δυσκολία ένταξης σε χρηματοδοτούμενα προγράμματα των αντιπλημμυρικών έργων καθώς ενώ υπάρχουν ήδη μελέτες αυτές πολλές φορές για να υλοποιηθούν απαιτούνται κεφάλαια από ιδίους πόρους του Δήμου. Αναφέρθηκε, επίσης η δυσκολία από πλευράς Δήμου, την στιγμή που το μεγαλύτερο μέρος της έκτασής του είναι σε αυθαίρετη και άναρχη δόμηση, να εντάξει έστω και απλά αντιπλημμυρικά έργα σε κάποιο χρηματοδοτικό πρόγραμμα. Είναι υποκριτικό, πως ενώ για αυτή την αυθαίρετη δόμηση υπεύθυνο είναι το ίδιο το κράτος (όχι επέκταση των σχεδίων πόλης κτλ), τώρα δεν την αναγνωρίζει και στερεί από τους κάτοικους αναγκαίες υποδομές.

Στη συζήτηση, ο Μανώλης Συντυχάκης τόνισε ότι το ΚΚΕ θα συνεχίσει να αναδεικνύει τα προβλήματα των κατοίκων της περιοχής και να πιέζει για να ικανοποιηθούν τα δίκαια αιτήματα για 100% άμεση, χωρίς γραφειοκρατικές καθυστερήσεις, αποζημίωση σε κατοικίες, επιχειρήσεις και οχήματα (για τα οποία δεν υπάρχει νομικό πλαίσιο, πέρα από τα επαγγελματικά), αγροτικές καλλιέργειες και υποδομές, οικοσκευή κτλ χωρίς όρους και προϋποθέσεις, έκτακτη οικονομική στήριξη των πληγέντων, αύξηση της χρηματοδότησης του Δήμου από τον κρατικό προϋπολογισμό, χρηματοδότηση για την αντιπλημμυρική θωράκιση της περιοχής, με βάση τις μελέτες. Να ενισχυθεί ο δήμος με επιπλέον προσλήψεις μόνιμου προσωπικού (εργατοτεχνίτες, μηχανικούς, κ.ά.), με κριτήριο τις πραγματικές ανάγκες του δήμου, να μονιμοποιηθούν οι συμβασιούχοι.

Επεσήμανε, τέλος την ανάγκη ο δήμος να αναπτύξει αγωνιστικές πρωτοβουλίες προς την Κυβέρνηση, την περιφέρεια, καθώς αποτελούν μονόδρομο για την ικανοποίηση των αναγκών των κατοίκων και να μην αποδέχεται το σημερινό πλαίσιο λειτουργία του δήμου – επιχείρηση. 

Η πείρα και από άλλες καταστροφές αποδεικνύουν για άλλη μια φορά τον ταξικό χαρακτήρα του κράτους, τον άναρχο αντιλαϊκό χαρακτήρα της καπιταλιστικής ανάπτυξης. Η οικιστική αναρχία, η αυθαίρετη δόμηση, το μπάζωμα εκατοντάδων ρεμάτων, ο περιορισμός των ελεύθερων χώρων είναι από την κοινή πολιτική επιλογή διαχρονικά των κυβερνήσεων να υπάρχει ανυπαρξία ενιαίου χωροταξικού σχεδιασμού με γνώμονα την ικανοποίηση των αναγκών του Λαού. 

Αποδεικνύεται πως η ανάπτυξη, που ευαγγελίζεται η κυβέρνηση, από κοντά και η τοπική διοίκηση αλλά τα κέρδη των ενεργειακών ομίλων, του ξενοδοχειακού, εμπορικού και κατασκευαστικού κεφαλαίου.

Σημείωσε πως το ΚΚΕ οι δυνάμεις του στα κρατικά, περιφερειακά και δημοτικά όργανα και κυρίως μέσα στο λαό θα δώσει όλες του τις δυνάμεις και θα πρωτοστατήσει για να αναπτυχθεί και να οργανωθεί ακόμα καλύτερα ο αγώνας για να ικανοποιηθούν τα δίκαια αιτήματα. 

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί