«Καμία πρόοδος έναν χρόνο τώρα αναφορικά με το κτίριο που στέγαζε τη σχολή Τουριστικών Επαγγελμάτων Ηρακλείου»

Σε κοινοβουλευτική παρέμβαση για την αξιοποίηση του κτιρίου του πρώην ξενοδοχείου “ΗΛΙΟΣ”, που στέγαζε το Ι.Ε.Κ. Ηρακλείου του Υπουργείου Τουρισμού, αλλά και την εύρεση κατάλληλου χώρου στέγασης των σπουδαστών, προχώρησαν 21 βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, καταθέτοντας ερώτηση προς τον Υπουργό Τουρισμού, με πρωτοβουλία του βουλευτή Ηρακλείου Σωκράτη Βαρδάκη.

Συγκεκριμένα, το κτίριο του πρώην ξενοδοχείου “ΗΛΙΟΣ”, το οποίο βρίσκεται στην παραλιακή ζώνη της περιοχής Κοκκίνη Χάνι Ηρακλείου Κρήτης, στέγαζε έως και τον σεισμό της 27ης Σεπτεμβρίου 2021, την εκπαιδευτική δομή του Ινστιτούτου Επαγγελματικής Κατάρτισης (Ι.Ε.Κ.) Ηρακλείου του Υπουργείου Τουρισμού, η οποία ιδρύθηκε με την 16701/28.7.2014 κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών, Παιδείας και Θρησκευμάτων και Τουρισμού και λειτουργεί τις ειδικότητες «Τεχνικός Τουριστικών Μονάδων και Επιχειρήσεων Φιλοξενίας», «Τεχνικός Μαγειρικής Τέχνης – Αρχιμάγειρας (chef)» και «Τεχνικός Αρτοποιός- Ζαχαροπλαστικής». Επίσης, λειτουργεί και Τμήματα Μετεκπαίδευσης για ήδη εργαζόμενους στον Τουρισμό ή πρόσκαιρα ανέργους.

Μετά τον καταστροφικό σεισμό της 27ης Σεπτεμβρίου 2021 και κατόπιν του απαιτούμενου τεχνικού ελέγχου, το κτίριο χαρακτηρίστηκε κίτρινο, κάτι που σημαίνει ότι αυτό θα έπρεπε να επισκευαστεί. 

Ωστόσο, ένας χρόνος έχει περάσει, χωρίς καμία εξέλιξη ως προς την επισκευή του κτιρίου, με τα μαθήματα αρχικά να πραγματοποιούνται μέσω τηλεκπαίδευσης και εν συνεχεία να μεταφέρονται σε αίθουσες του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου (ΕΛ.ΜΕ.ΠΑ.), έπειτα από κινητοποίηση τοπικών φορέων.

«Παρότι το κτίριο έχει χαρακτηριστεί «κίτρινο» δεν έχουν ξεκινήσει ακόμα οι εργασίες επισκευής του, έναν χρόνο μετά τον σεισμό, ενώ οι σπουδαστές του Ινστιτούτου Επαγγελματικής Κατάρτισης (Ι.Ε.Κ.) Ηρακλείου του Υπουργείου Τουρισμού φιλοξενούνται προσωρινά σε αίθουσες του ΕΛ.ΜΕ.ΠΑ. για τα θεωρητικά μαθήματα και σε μισθωμένο εργαστηριακό χώρο για τα πρακτικά.

Στις σχετικές κοινοβουλευτικές παρεμβάσεις που πραγματοποιήσαμε στις 14/10/21 και 9/2/22, η επίσημη απάντηση που λάβαμε ήταν ότι αναζητείται κατάλληλος χώρος στέγασης της σχολής, χωρίς να απαντώνται τα ερωτήματα για το χρονοδιάγραμμα αναφορικά με τις εργασίες επισκευής του κτιρίου, αλλά και τις προθέσεις του Υπουργείου ως προς την αξιοποίησή του μετά τις απαραίτητες επισκευές. Επιπρόσθετα η τοπική κοινωνία έχει εκφράσει επαλειμμένα την έντονη ανησυχία της για τον κίνδυνο απώλειας του δημόσιου χαρακτήρα της σχολής», υπογράμμισε ο κ. Βαρδάκης.

Δεδομένων των παραπάνω, οι ερωτώντες βουλευτές ερωτούν τον αρμόδιο ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα των επισκευαστικών εργασιών του κτιρίου, σε ποιες ενέργειες έχει προχωρήσει τον τελευταίο χρόνο με σκοπό την εύρεση κατάλληλου χώρου στέγασης των σπουδαστών, πότε θα επιστρέψουν οι σπουδαστές του Ι.Ε.Κ. Ηρακλείου του Υπουργείου Τουρισμού στο κτίριο και ποιες είναι οι προθέσεις του Υπουργείου προς την αξιοποίηση του κτιρίου, μετά την απαραίτητη επισκευή του.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί