ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ: Να αποσυρθεί η εγκύκλιος της ντροπής για τους εργαζόμενους σε επισιτισμό – τουρισμό

ε κοινοβουλευτική παρέμβαση για την καταστρατήγηση εκ μέρους του Υπουργείου Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων, της Κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (Κ.Σ.Σ.Ε.) του Επισιτισμού, προχώρησαν 31 βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, με πρωτοβουλία του βουλευτή Ηρακλείου Σωκράτη Βαρδάκη, καταθέτοντας αναφορά προς τον Υπουργό Εργασίας, το Δελτίο Τύπου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στον Επισιτισμό Τουρισμό, με το οποίο επισημαίνεται ότι οι εργαζόμενοι του κλάδου δεν θα ανεχτούν να εργάζονται άλλο σε συνθήκες γαλέρας.

Συγκεκριμένα, με εγκύκλιο, το αρμόδιο Υπουργείο καταργεί το πενθήμερο (όπως προβλέπονταν στην Κ.Σ.Ε.Ε.) ανοίγοντας την κερκόπορτα να καταργούνται οι όροι των Συλλογικών Συμβάσεων με ατομικές συμφωνίες πολλές φορές εκβιαστικές, βάζοντας ταφόπλακα στην ελπίδα 400.000 εργαζόμενων στον κλάδο του επισιτισμού να είχαν για πρώτη φορά ρυθμισμένους όρους αμοιβής και εργασίας.

«Με μαεστρία η Κυβέρνηση τρία χρόνια τώρα καταργεί μέτρα προστασίας και ισχυροποίησης της θέσης των εργαζομένων απέναντι στην εργοδοτική αυθαιρεσία, ποδοπατώντας κεκτημένα δεκαετιών, που αποκτήθηκαν με κόπο και αγώνες. Μετά το οχτάωρο καταργείται στην πράξη και το πενθήμερο, κυρίως όμως η ΝΔ υπονομεύει τις ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις.

Αδιαφορώντας πλήρως για τον πολύπαθο κλάδο του επισιτισμού τουρισμού, η Κυβέρνηση δεν αφήνει κανένα περιθώριο πλέον στους εργαζόμενους να εργαστούν υπό κανονικές εργασιακές συνθήκες. Οι νόμοι Χατζηδάκη, που δεν προστατεύουν τον κόσμο της εργασίας, οι χαμηλές αμοιβές και οι εξοντωτικές συνθήκες εργασίας, χωρίς άδειες και ρεπό, αποτελούν αντικίνητρο και όχι δέλεαρ για να εργαστεί κάποιος στον κλάδο.» δήλωσε ο κ. Βαρδάκης.

Δεδομένων των παραπάνω, οι βουλευτές ζητούν ενημέρωση από τον αρμόδιο Υπουργό σχετικά με τις ενέργειες τις οποίες θα προβεί.

«Να αποσυρθεί η εγκύκλιος της ντροπής για εποχικά εργαζόμενους σε επισιτισμό τουρισμό»

Καταθέτουμε αναφορά, προς τον κ. Υπουργό Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων, το Δελτίο Τύπου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Επισιτισμού Τουρισμού, με το οποίο επισημαίνεται ότι με μια αιφνιδιαστική κίνηση το Υπουργείο Εργασίας καταστρατηγεί την ΚΣΣΕ του Επισιτισμού, που πριν λίγο καιρό είχε κηρύξει ως γενικώς υποχρεωτική.

Ειδικότερα με εγκύκλιο, το αρμόδιο Υπουργείο καταργεί το πενθήμερο (όπως προβλέπονταν στην ΚΣΕΕ) ανοίγοντας την κερκόπορτα να καταργούνται οι όροι των Συλλογικών Συμβάσεων με ατομικές συμφωνίες πολλές φορές εκβιαστικές, βάζοντας ταφόπλακα στην ελπίδα 400.000 εργαζόμενων στον κλάδο του επισιτισμού να είχαν για πρώτη φορά ρυθμισμένους όρους αμοιβής και εργασίας.

Η Ομοσπονδία καλεί το αρμόδιο Υπουργείο να πάρει πίσω την εγκύκλιο.

Παρακαλούμε όπως μας ενημερώσετε για τις ενέργειες στις οποίες θα προβείτε.

Οι καταθέτοντες Βουλευτές

Βαρδάκης Σωκράτης
Αναγνωστοπούλου Αθανασία (Σία)
Αυλωνίτης Αλέξανδρος-Χρήστος
Βαγενά Άννα
Γιαννούλης Χρηστος
Γκαρά Αναστασίας (Νατάσα)
Ηγουμενίδης Νικόλαος
Θραψανιώτης Εμμανουήλ
Καφαντάρη Χαρούλα (Χαρά)
Μάλαμα Κυριακή
Μαμουλάκης Χαράλαμπος (Χάρης)
Μάρκου Κωνσταντίνος
Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος
Μουζάλας Ιωάννης
Μπαλάφας Ιωάννης
Μπουρνούς Ιωάννης
Μωραΐτης Αθανάσιος (Νάσος)
Νοτοπούλου Αικατερίνη
Ξενογιαννακοπούλου Μαρία-Ελίζα (Μαριλίζα)
Παπαηλιού Γεώργιος
Πολάκης Παύλος
Πούλου Παναγιού (Γιώτα)
Σαντορινιός Νεκτάριος
Σαρακιώτης Χρήστος
Σκούφα Ελισσάβετ (Μπέττυ)
Τριανταφυλλίδης Αλέξανδρος
Τσίπρας Γεώργιος
Φάμελλος Σωκράτης
Φίλης Νικόλαος
Χρηστίδου Ραλλία
Ψυχογιός Γεώργιος

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί