Τσαβούσογλου: Αν δεν αποστρατικοποιηθούν τα ελληνικά νησιά, θα ανοίξουμε θέμα κυριαρχίας

ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ: Απαράδεκτες και απόλυτα καταδικαστέες οι δηλώσεις του Τούρκου ΥΠΕΞ

Θέμα αποστρατικοποίησης των νησιών εγείρει εκ νέου η Άγκυρα καθώς ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, έθεσε ζήτημα κυριαρχίας των ελληνικών νησιών.

Συγκεκριμένα, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, σε δηλώσεις του, έκανε λόγο για παραβίαση του καθεστώτος των νησιών του ανατολικού Αιγαίου από την Ελλάδα.

Μάλιστα, όπως είπε, σύμφωνα με το πρακτορείο Anadolu, αν δεν αποστρατιωτικοποιηθούν «θα ξεκινήσει η συζήτηση για την κυριαρχία τους».

Ακόμα, υποστήριξε πως η Άγκυρα βάζει τέλος στη διαδικασία του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας – Τουρκίας, ενώ έκανε λόγο για «εχθρικές» δηλώσεις του Κυρ. Μητσοτάκη, ενώ καταλόγισε «ασυνεπή» στάση της Αθήνας στις προσπάθειες διαλόγου.

ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ: Απαράδεκτες και απόλυτα καταδικαστέες οι δηλώσεις του Τούρκου ΥΠΕΞ

«Απαράδεκτες και απόλυτα καταδικαστέες», χαρακτήρισε το γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία τις δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας, παρατηρώντας όμως την εκκωφαντική σιωπή και απουσία συμμάχων στην εξελισσόμενη κλιμάκωση της έντασης από την Τουρκία.

«Οι δηλώσεις του ΥΠΕΞ της Τουρκίας για αποστρατιωτικοποίηση των ελληνικών νησιών και αμφισβήτηση της ελληνικής κυριαρχίας είναι απαράδεκτες και απόλυτα καταδικαστέες. Η προάσπιση της ελληνικής κυριαρχίας απέναντι στις παράνομες τουρκικές διεκδικήσεις είναι δεδομένη» τονίζει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Παράλληλα το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης εκφράζει «ωστόσο μεγάλη ανησυχία ότι η εξελισσόμενη κλιμάκωση της έντασης από την Τουρκία συνοδεύεται από απουσία συγκροτημένης και αποτελεσματικής διπλωματικής στρατηγικής από την πλευρά της Ελληνικής κυβέρνησης. Από το ήσυχο καλοκαίρι της συνάντησης στην Κωνσταντινούπολη, περάσαμε στη καθημερινότητα των απειλών και των παραβιάσεων».

«Με τους ισχυρούς συμμάχους που θα μας στήριζαν επειδή τους τα δώσαμε όλα, εκκωφαντικά σιωπούντες και απόντες» αναφέρει.

Επισημαίνει επίσης ότι «η ανάγκη για μια συγκροτημένη διπλωματική στρατηγική, στήριξης των Ελληνικών θέσεων και διεθνούς πίεσης της Τουρκίας για επιστροφή στον διάλογο, είναι ακόμα μεγαλύτερη. Σε αυτό το πλαίσιο, η χθεσινή κυβερνητική προσπάθεια επικοινωνιακής και μικροκομματικής διαχείρισης της έντασης με την Τουρκία με το βλέμμα στην ελληνική κοινή γνώμη γίνεται ακόμα πιο επικίνδυνη».

Καταλήγοντας το γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ζητά «ενημέρωση για τη συνάντηση Μητσοτάκη-Σόλτς, την τοποθέτηση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και ειδικά της Γαλλίας, απέναντι σε αυτήν την επικίνδυνη κλιμάκωση».

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί