Σοβαρά ερωτήματα για την εξαφάνιση της δημοσίευσης – κόλαφος κατά της κυβέρνησης Μητσοτάκη για την Ελευθερία του Τύπου – Τι απαντά το Ευρωκοινοβούλιο

Αίσθηση προκάλεσε η κίνηση του Ευρωκοινοβουλίου να κατεβάσει τη δημοσίευση – κόλαφο κατά της κυβέρνησης Μητσοτάκη για την Ελευθερία του Τύπου. Το θέμα εξαφανίστηκε, χωρίς εξηγήσεις, ενώ κατέβηκε και η σχετική ανάρτηση στο Twitter από το γραφείο του Ευρωκοινοβουλίου στην Ελλάδα. Το avgi.gr επικοινώνησε με το Ευρωκοινοβούλιο προκειμένου να μάθει τι ακριβώς συνέβη και αν υπήρξαν πιέσεις από ευρωβουλευτές.

Δείτε: Το Ευρωκοινοβούλιο εξαφάνισε χωρίς εξηγήσεις την  δημοσίευση – κόλαφο κατά της κυβέρνησης Μητσοτάκη για την Ελευθερία του Τύπου

Η εκπρόσωπος του Ευρωκοινοβούλιου Sanne De Ryck απαντώντας στο avgi.gr, δικαιολογεί την αφαίρεση της δημοσιεύσης λέγοντας ότι δεν ήταν «σύμφωνη με τις κατευθυντήριες γραμμές σύνταξης για τις υπηρεσίες επικοινωνίας του Κοινοβουλίου. Σύμφωνα με αυτές τις κατευθυντήριες γραμμές, τα προϊόντα σύνταξης πρέπει πάντα να αναφέρουν μια σαφή σύνδεση με τις δραστηριότητες και την ατζέντα του Κοινοβουλίου, κάτι που δεν συνέβη εδώ».

Παράλληλα σημειώνει ότι «το Κοινοβούλιο αποδίδει μεγάλη σημασία στην ελευθερία των μέσων ενημέρωσης, ως έναν από τους ακρογωνιαίους λίθους της δημοκρατίας. Την παγκόσμια ημέρα ελευθερίας του Τύπου, διεξήγαγε μια συζήτηση στην ολομέλεια με την Επιτροπή σχετικά με τον τρόπο αντιμετώπισης των απειλών κατά των δημοσιογράφων και την ενίσχυση της ελευθερίας του Τύπου και παρουσίασε επίσημα τη δεύτερη έκδοση του Βραβείου Daphne Caruana Galizia για την υποστήριξη της ερευνητικής δημοσιογραφίας και της ελευθερίας των μέσων ενημέρωσης».

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα έχουν συμβουλευτικό ρόλο με τα Ηνωμένα Έθνη, την UNESCO, το Συμβούλιο της Ευρώπης και τον Διεθνή Οργανισμό Γαλλοφωνίας, οπότε η αφαίρεση της σχετικής δημοσιεύσης προκαλεί σοβαρά ερωτήματα.

Αναλυτικά η απάντηση της Sanne De Ryck:

«Το διαδικτυακό άρθρο σχετικά με την έκθεση των Δημοσιογράφων Χωρίς Σύνορα για την παγκόσμια ελευθερία του Τύπου αποσύρθηκε από τον ιστότοπο καθώς δεν ήταν σύμφωνο με τις κατευθυντήριες γραμμές σύνταξης για τις υπηρεσίες επικοινωνίας του Κοινοβουλίου. Σύμφωνα με αυτές τις κατευθυντήριες γραμμές, τα προϊόντα σύνταξης πρέπει πάντα να αναφέρουν μια σαφή σύνδεση με τις δραστηριότητες και την ατζέντα του Κοινοβουλίου, κάτι που δεν συνέβη εδώ.

Το Κοινοβούλιο αποδίδει μεγάλη σημασία στην ελευθερία των μέσων ενημέρωσης, ως έναν από τους ακρογωνιαίους λίθους της δημοκρατίας. Την παγκόσμια ημέρα ελευθερίας του Τύπου, διεξήγαγε μια συζήτηση στην ολομέλεια με την Επιτροπή σχετικά με τον τρόπο αντιμετώπισης των απειλών κατά των δημοσιογράφων και την ενίσχυση της ελευθερίας του Τύπου και παρουσίασε επίσημα τη δεύτερη έκδοση του Βραβείου Daphne Caruana Galizia για την υποστήριξη της ερευνητικής δημοσιογραφίας και της ελευθερίας των μέσων ενημέρωσης.

Θερμούς χαιρετισμούς»

Η ερώτηση του avgi.gr

«Το πρόσφατο άρθρο με τίτλο «Ελευθερία του Τύπου 2021: πώς βαθμολογούνται οι χώρες της ΕΕ; (infographics)» (https://www.europarl.europa.eu/news/en/headlines/society/20220513STO29508/press-freedom-2021-how-are-eu-countries-rated-infographics) αφαιρέθηκε πριν λίγα λεπτά. Καταργήθηκαν επίσης και τα σχετικά tweets στους λογαριασμούς @Europarl_EL.

Ποιοι είναι οι λόγοι πίσω από αυτή την απόφαση; Ζήτησε κάποιος ευρωβουλευτής αυτή την ενέργεια;»

Η απάντηση της Sanne De Ryck στα αγγλικά

“The online article on Reporters Without Borders’ world press freedom report was withdrawn from the website as it was not in line with the editorial guidelines for Parliament’s communication services. According to these guidelines, editorial products should always mention a clear link to Parliament’s activities and agenda, which was not the case here.

Parliament attaches great importance to media freedom, as one of the cornerstones of democracy. On world press freedom day, it held a debate in the plenary with the Commission on how to tackle threats to journalists and strengthen press freedom and officially launched the second edition of the Daphne Caruana Galizia Prize in support of investigative journalism and freedom of the media.

Kind regards”

Η ερώτηση του avgi.gr στα αγγλικά

“The recent article titled “Press freedom 2021: how are EU countries rated? (infographics)” (https://www.europarl.europa.eu/news/en/headlines/society/20220513STO29508/press-freedom-2021-how-are-eu-countries-rated-infographics) was taken down some minutes ago.

The relevant tweets on the @Europarl_EL accounts, were also taken down.

Which are the reasons behind this decision? Did any MEPs ask for this action?”

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί